fresh menu leftfresh menu right

 

Najnoviji IT događaji
Zašto ne treba zamagliti osetljive informacije na fotografijama Štampa

 

Zamagljivanje slike ne može stvarno da se sakrije informacije koje pokušavate da zaštitite
Verovatno ste videli slike sa delovima nejasnim da bi se zaštitio tekst ili brojevi - stvari kao što su brojevi kreditnih kartica ili imena na dokumentu. To nije tako bezbedno kao što izgleda.

Dira Venkatraman ilustruje zašto je zamagljivanje slika loša ideja i potvrđuje to primerom skripta, za koji kaže da je prilično trivijalan da se napravi i primeni. Algoritam se provlači kroz zamagljene piksele na slici i može da izračuna brojeve ili tekst najbliži po obliku. U suštini, sve što radite kada koristite jednostavne mozaike da zamaglite sliku je da pravite nejasnu informaciju - bolje je da se informacija u potpunosti ukloni, recimo, stavljajući crn okvir preko nje ili potpuno brisanje u Photoshop-u.

Izvor: IT WORLD

 

 
Slučaj mobilnih telefona može da ima velike posledice Štampa

Vrhovni sud SAD se izrazio snažno u korist lične privatnosti prošlog meseca, jednoglasno izjavljujući da za oduzimanje mobilnog telefona kriminalističke službe moraju najpre da pribave nalog. Međutim, jedan od advokata koji su radili na ovom teškom slučaju kaže da mnoga pitanja o vama, vašem smartfonu i o privatnosti ostaju otvorena.
Ključna pravna pitanja koja se tiču mobilnih uređaja tek treba da se rasprave, kao što su koliko dugo kriminalistička služba sme da zadrži zaplenjene podatke i da li je policiji dozvoljeno da primora nekoga da preda lozinku zaključanog mobilnog uređaja.

Izvor:CNET

 
4 ključne karakteristike dolaze u Windows 9 (nadamo sе) Štampa

Nemojte previše da naviknete na Windows 8.1. Ubrzo nakon prvog ažuriranja, krenule su glasine o tome šta se očekuje u sledećoj verziji operativnog sistema Windows ("Windows 9" u nedostatku zvaničnog imena). Najranije se možemo nadati beta verziji u proleće 2015, ali ovde spekulišemo o četiri najznačajnije karakteristike koje će verovatno imati.
1.    Konačno će se vratiti interfejs menija Start koji je glavna karakteristika porodice Windows još od Windowsa 95.
2.    Aplikacije Windows Store na samom desktopu.
3.    Interaktivne tablice na početnom ekranu.
4.    Cortana, Microsoft-ov govorni digitalni pomoćnik stiže iz Windows Phone 8.1 i moći će da mu se izdaju neke komande.

Izvor: IT WORLD

 
Samsung Galaxy Tab S Štampa

Prednosti: Samsung Galaxy Tab S ima izuzetno oštru sliku živih boja i ekskluzivne softverske novitete u ultra-tankom i laganom dizajnu.

Mane: Kako počinje od  500 dolara ili 400 funti, to su vrhunske cene. Ekran osetljiv na dodir može sporije da reaguje ako su u pozadini otvorene mnoge od njegovih aplikacija koje troše mnogo memorije.

Zaključak: Zbog izuzetnog ekrana i dugačkog spiska softverskih poslastica tablet Samsung Galaxy Tab S je najbolji do sada i po našem izboru prvi Android za zabavu.

Izvor: CNET

 
Nova vrsta računara u stanju da izračuna 640TB podataka u milijarditom delu sekunde Štampa

Dozvolite mi da predstavim najnoviji izum HP-a The Machine koji bi mogao da napravi revoluciju u svetu računarstva. Prema HP-u, Mašina nije ni server, ni radna stanica, ni računar, ni uređaj ni telefon, već spoj svih ovih stvari. On je dizajniran tako da bude u stanju da se nosi sa masama podataka proizvedenih u internetu stvari (Internet of Things), a to je koncept buduće mreže dizajnirane za povezivanje raznih objekata i uređaja.

Opširnije...
 
Novo: Linux Lite 2.0 Štampa

Linux Lite nudi ubedljiv desktop, jednostavan za korišćenje, zasnovan na Ubuntu. Ideja je da Windows korisnicima bude što lakše da pređu na Linux. I to je prilično dobro uspelo, jer okruženje desktopa Xfce obezbeđuje novim korisnicima Linux-a iskustvo slično Windows-u.
Linux Lite se distribuira uživo, tako da ga možete pokrenuti sa diska pre nego što ga konačno instalirate na vašem računaru. Ako vam se sviđa, onda možete da izvršite potpunu instalaciju na svom računaru pravo sa desktopa klikom na ikonicu Install Linux Lite.

Opširnije...
 
Willkommen softverski inženjeri! 10 zemalja koje vas plaćaju koliko vredite Štampa

Programeri su u ovo vreme uglavnom dobro plaćeni u celom svetu, ali u ovim zemljama su najbolje plaćeni

10. Kanada: Prosečan godišnji prihod softverskog inženjera: $57.500
BDP po glavi stanovnika: $49.838

9. Novi Zeland: Prosečan godišnji prihod softverskog inženjera: $59.600

BDP po glavi stanovnika: $43.429

Opširnije...
 
Hakeri krivi za iPhone ucene uhapšeni u Rusiji Štampa

Ruske vlasti uhapsile su jednog čoveka i jednog tinejdžera iz Moskve pod sumnjom da su zloupotrebili Apple ID naloge i koristili Apple-ov servis Find My iPhone da blokiraju iOS uređaje tražeći otkup.
Find My Phone je Apple-ova iCloud funkcija koja omogućava vlasnicima iPhone, iPad i Mac uređaja daljinsko zaključavanje i pronalaženje tih uređaja u slučaju gubitka ili krađe. Prilikom aktiviranja ove funkcije moguće je na ekranu za zaključavanje prikazati prilagođenu poruku. Krajem maja, mnogi korisnici iz Australije i drugih zemalja prijavili su da su njihovi iPhone telefoni blokirani uz poruku da je uređaj hakovala osoba ili grupa po imenu Oleg Pliss i da traži 100 dolara ili eura da ga oslobodi.
Apple je tada dao izjavu da ovi incidenti nisu rezultat zloupotrebe iCloud-a i nagovestili da bi upotreba iste lozinke na više onlajn naloga olakšala tu vrstu otmice.
Nije jasno da li su ova dva Moskovljana, stara 16 i 23 godine, odgovorna za Oleg Pliss napade, ali je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak dalo izjavu za štampu da su uhapšeni primenjivali sličan način rada.

Izvor: IT WORLD

 
Zbog čega vraćam naočari Google Glass Štampa

 

Zbog obećanja da se integrišu nalozi Google+, Google Play i Google Maps jedva sam čekao da ih dobijem, ali nakon tri nedelje korišćenja, predomislio sam se. Vraćam naočari Glass Explorer Edition i očekujem refundiranje.
1. Ne gledate ljude u oči
Plus: Glass-ov ekran širi vaše vidno polje vezom prema računaru kad god pogledate u prizmu iznad vašeg desnog oka.
Minus: Ljudi misle da izbegavate da ih gledate u oči (da možda lažete) i izgleda kao da ste zrikavi

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj »

Strana 1 od 18


© 2003-2013. Računarski fakultet - RAF