Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Kompanija Nikola Motor - sa električnih na vodonična vozila

Kompanija Nikola Motor prelazi sa potpuno električnog vozila od 2000KS sa 18 točkova na vodonične gorivne ćelije! Nikola će čak za svoj proizvodni pogon koristiti vodonično gorivo dobijeno pomoću sunčeve energije. Pošto je ranije ove godine objavila da gradi hibridni kamion poluprikolicu od 2.000 konjskih snaga, kompanija Nikola Motor Co. danas otkriva da će se kamion umesto toga napajati sistemom sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Опширније...

Upotreba Smartphon-a na istom, iPhone u padu

Porast smartfona ostaje na istom, a upotreba iPhone telefona će biti u padu za 12% ove godine kaže IDC. Kupci čekaju da se pojavi iPhone 7. Porast smartfona će dostići tek 1,6% za celu 2016, pre svega zbog pada prodaje u razvijenim tržištima kao što su SAD, Japan i Zapadna Evropa, predviđa IDC u četvrtak.

Опширније...

Direktor kompanije Informatica o bezbednosti podataka

"Bezbednost podataka nije rešen problem!" Danas su kompanije preplavljene podacima, ali trenutne alatke i procesi im ne omogućavaju njihovu bezbednost. To tvrdi direktor firme Informatica Anil Čakravarti (Chakravarthy), koji kaže da njegova kompanija -- tradicionalno usredsređena na upravljanje i integrisanje podataka -- počinje značajan napor na unapređenju sigurnosti podataka. "Stalno čujete za proboje -- samo pomislite koliko je bilo proboja za koje se ne čuje," rekao je Čakravarti u nedavnom intervjuu. "Bezbednost podataka danas nije rešen problem za klijente."

Опширније...

Jesmo li zbog tehnologije sada nezavisniji?

Tehnički nepravilno: Pošto su Apple, Google, Microsoft i Facebook postali dominantne sile, da li su Amerikanci postali istinski svoji i slobodniji?

Kako Britanci slave svoju nezavisnost od Francuza i Nemaca, a mi slavimo svoju nezavisnost od Britanaca, pitam se za tehnologiju.

Da li smo sada nezavisniji? Da li je uspon kompanija kao što su Apple, Google, Facebook, Microsoft i prijatelji doveo do toga da se ujutro budimo i kličemo zbog slobode izbora koji stoje pred nama?

Опширније...

Excel - Pivot tabele

Pivot tabele su alat za kreiranje interaktivnih izveštaja koje pravimo na osnovu opsega selektovanih podataka ili strukturiranih tabela. Kolone iz izvornih tabela se koriste kao dimenzije izveštavanja, tako što se vrši zbrajanje podataka u njima ili se koriste za analizu po redovima, kolonama, kao filteri… Jednom napravljenje Pivot tabele lako se menjaju, dodavanjem ili uklanjanjem dimenzija, čime dobijamo više različitih pogleda na jedinstven izvorni skup podataka.

Опширније...