Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Excel - Pivot tabele

Pivot tabele su alat za kreiranje interaktivnih izveštaja koje pravimo na osnovu opsega selektovanih podataka ili strukturiranih tabela. Kolone iz izvornih tabela se koriste kao dimenzije izveštavanja, tako što se vrši zbrajanje podataka u njima ili se koriste za analizu po redovima, kolonama, kao filteri… Jednom napravljenje Pivot tabele lako se menjaju, dodavanjem ili uklanjanjem dimenzija, čime dobijamo više različitih pogleda na jedinstven izvorni skup podataka.

Опширније...

Digitalni (multimedijalni) zvuk

Još su računari sa operativnim sistemom DOS imali zvučne mogućnosti koje su se, međutim svodile na glasne, niske i visoke zvučne signale. Gejmeri su, željni prednosti slušanja realističnih pucačina, eksplozija, bata koraka i pozadinske muzike, upravo oni kojima bi trebalo zahvaliti na današnjim multimedijalnim zvukovima. Kako je prvo služio isključivo za zabavu i kako bi bar malo personalizovao računar koji je važio za vrlo bezličnu mašinu, zvuk se polako i sve više koristio i u druge mnogo ozbiljnije svrhe. Tako sada možemo slušati računar kako nam govori uputstva a mi ih izvršavamo na tastaturi, diktiramo mu pismo ili neku drugu govornu komandu, a koliko tek olakšava upotrebu računara slepima i slabovidima. Evo kratkog objašnjenja kako sve to radi!

Опширније...

Šta je to ICT (IKT) obrazovanje i zašto je ono važno?

Obrazovanje iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT - Information and Communications Technologies) je u osnovi napor našeg društva da svojim sadašnjim i budućim građanima prenese dragoceno znanje i veštine oko računarskih i komunikacionih uređaja , softvera koji ih upošljava , aplikacija koje rade na njima i sistema koji se od njih grade. Šta su sve te stvari? Kako funkcionišu? Kako da se koriste na produktivan način? Kako se one raspoređuju , sastavljaju, kako se njima upravlja i kako se održavaju da bi se stvorili proizvodni sistemi? Kako se koriste u konkretnim poslovnim i industrijskim okolnostima? Koje su nauke i tehnologije na kojima se zasnivaju i kako se one mogu razviti da bi se unapredila ICT polja? ICT tehnologije su složene i naglo se menjaju, pa mnoge ljude zbunjuju. Toliko su prodrle u savremeni svet da ih svako na izvestan način razume, ali ti načini se često veoma razilaze.

Опширније...

Google u problemima u Španiji i Francuskoj

Google je pod istragom poreskih organa u Španiji i Francuskoj, a nedavno je sa organima UK i Italije skopio dogovor o zaostalom porezu. Španija se priključila navali poreskih organa koji ispituju Googleove račune da vide da li je kompanija platila sve što treba. Tim od 35 inspektora iz AgenciaTributaria, španskog poreskog organa, upala je u Google kancelarije na dva mesta u Madridu u četvrtaky, prema pisanju španske novine El País. Izveštaj kaže da su za upad u četvrtak organi tražili odobrenje od suda.

Опширније...

Kako "stanjiti" naduven Android uređaj

Pametno je povremeno potkresati Android uređaj, iz više razloga. Gomila aplikacija, od kojih su neke stare, imaju svakovrsne rutine koje se izvršavaju na uređaju i koje mogu negativno da utiču na performanse. Što je još gore, neke od njih neprestano pristupaju Internetu i troše vam učitavanje podataka -- neograničeni bežični Internet na mobilnim uređajima u ovo vreme praktično ne postoji. Plus, nagomilavanje aplikacija i njihovih pridruženih podataka halapljivo troše ograničenu memoriju za skladištenje. Na mnogim sadašnjim telefonima su uobičajene opcije bez proširivog skladištenja.

Опширније...