ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Агенда 2022

Дан Сатница Опис Тема
Субота 02.04. 10.00-10.30 Отварање семинара, Игор Мијатовић  
  10.30-11.15 Предавање Хајде да направимо нашу криптовалуту - Лав Леон Худак, MVP Workshop
  11.15-11.20 Пауза  
  11.20-12.05 Предавање Шта је то Cloud? Шта је тај AWS? Како се Zühlke уклапа у то? - Павле Прица и Марко Миливојевић, Zuhlke Engineering
  12.05-12.10 Пауза  
  12.10-12.55 Предавање Паркирање у урбаним срединама - Марко Младеновић, РАФ
  12.55-13.15 Пауза  
  13.15-14.00 Предавање Алгоритми инспирисани природом - Милан Томић, РАФ
  14.00-14.05 Пауза  
  14.05-14.50 Предавање Ардуино демонстрација - Бранислав Милојковић, РАФ
Недеља 03.04. 10.00-10.45 Предавање Филтрирање сигнала - Ђорђе Бабић, Раф
  10.45-10.50 Пауза  
  10.50-11.35 Предавање Развој видео игара - Младен Јовановић, РАФ
  11.35-11.55 Пауза  
  11.55-13.55 Радионица C програмирање на петљи - шта је рекурзија? - група асистената, РАФ
Субота 09.04. 10.00-10.45 Предавање "Design Thinking" процес: фазе у креирању доброг корисничког искуства - Ана Марковић, РАФ
  10.45-10.50 Пауза  
  10.50-11.35 Предавање Обновљиви извори енергије - Лазар Карбунар, РАФ
  11.35-11.40 Пауза  
  11.40-12.25 Предавање Коришћење serverles SQL технологије за аналитику великих података - Страхиња Родић, Мајкрософт развојни центар Србија
  12.25-12.45 Пауза  
  12.45-13.30 Предавање Направите свој први Website користећи Wordpress - Александар Арнаутовић, TX Services
  13.30-13.35 Пауза  
  13.35-14.20 Предавање Историја употребе наших слова на рачунарима - Драгољуб Пилиповић, РАФ
Недеља 10.04. 10.00-10.45 Предавање Квантно програмирање за свакога - Петар Првуловић, РАФ
  10.45-10.50 Пауза  
  10.50-11.35 Предавање Интерфејс мозак-рачунар - Јелена Младеновић, РАФ
  11.35-11.40 Пауза  
  11.40-12.25 Предавање Период на факсу: како да се знању придода искуство - Зорана Страценски, Софија Марковић и Сања Перовић, WorkPuls
  12.25-12.45 Пауза  
  12.45-13.30 Предавање Моја каријера у гејмингу - Жељко Марковић, Nordeus
  13.30-13.35 Пауза  
  13.35-14.20 Предавање Од цртежа до анимације, Горан Рубил, РАФ
  14.20-14.50 Затварање семинара, Игор Мијатовић  

Теме семинара 2022

Проф. др Драгољуб Пилиповић, РАФ

У надметању између Истока и Запада победили су потоњи својим технолошким иновацијама и сада цела планета користи рачунаре чији је корен писања слова заснован на латинској абецеди. Где су ту наша слова и како је кроз историјске периоде примицало се подршци писању нашим словима све до данашњег Уникод распоред - то је тема ове презентације.

Проф. др Ђорђе Бабић, РАФ

Циљ дигиталне обраде сигнала је да се сигнали, и подаци, обраде како би из њих избацили нежељене ефекте и компоненте, на пример шум. Овако обрађени подаци се прослеђују посебним апликацијама и алгоритмима. На предавању ћемо се упознати са основним појмовима сметњи, филтрирања на примеру актуелних сигнала, као што су цене одређених роба или курсеви валута. Потом ћемо истраживати како да направимо и реализујемо једноставне филтре. Примери ће бити обрађени у софтверском пакету Оцтаве, са освртом и на друга окружења.

Проф. др Душан Вујошевић

Компајлери су неизоставан алат у раду програмера. Програмски код написан на вишем програмском језику преводе у код разумљив машини. При том врше читав низ обрада, анализа, прерада и оптимизација. На предавању ће бити приказано које целине чине компајлер. За сваку целину биће описано шта обавља и који апстрактни формализми из домена рачунарских наука јој у томе помажу. Представиће се и типично окружење за развој компајлера у савременом рачунарству, као и изазови који се пред развојем компајлера очекују у будућности.

Проф. др Јелена Младеновић

Мислима можемо да контролишемо рачунаре.

Павле Прица, Марко Миливојевић, Zühlke Engineering

Осврнућемо се на једног од највећих провајдера, AWS (Amazon Web Services) и његову историју, односно, где су почели, а где су данас. Биће речи о пројектима који се ослањају на Cloud у Zühlke-у и детаљније презентације једног од највећих пројеката на Cloud-у, како у Zühlke-у тако и шире.

Младен Јовановић, студент треће године Рачунарских наука и оснивач Секције за развој видео игара на РАФ-у

У оквиру предавања причаћемо о томе шта је "видео игра", шта све она подразумева и како изгледа процес прављења видео игре. С обзиром на то да област развоја видео игара постаје све популарнија у свету и код нас, биће речи о потребним кадровима и о томе за којим кадровима је данас највећа потражња.

Зорана Страценски, Софија Марковић, Сања Перовић, Workpuls

Факултет је место за стицање основе и знања које представља подлогу за све на чему developer једног дана жели да ради. Међутим, теорија и пракса не морају да иду увек одвојено. У току предавања ћемо поделити tips&tricks из индустрије о томе како период на факултету може да се искористи не само за учење, већ и за учествовање у активностима које ти доносе искуство и примењиво знање и припремају те за цео IT свет. Звучи захтевно? Други део предавања ће управо због тога бити усмерен на начин на који обавезе на факултету и практичне активности могу да се укомбинују, тако да се креативном хаосу да структура и постигне све што се жели.

Александар Арнаутовић, TX Services

Научите како да направите свој први презентациони сајт или веб-продавницу без икаквог знања програмирања користећи Wordpress платформу.

Страхиња Родић, Мајкрософт развојни центар Србија

Током ове презентације осврнућемо се на то шта је Азурова Синапса за аналитику великих података Мајкрософтовог Азура, шта је serverles SQL технологија Азурове Синапсе и како се она може користити за аналитику великих података.

Марко Младеновић, РАФ

Интересујемо се за тему налазења најбољег паркинг места у уским градским језгрима. У овој презентацији представицемо историјат овог проблема као и нека савремена ресења у оквиру иницијативе "Smart cities''.

Милан Томић, РАФ

Направићемо кратак преглед метода које на делу показују како познавање света који нас окружује уз мало маштовитости може помоћи у решавању проблема који су тешки за израчунавање традиционалним приступима.

Бранислав Милојковић, РАФ

Демонстрација рада Arduino микроконтролера, уз једноставно програмирање.

Група асистената, РАФ

Након основног упознавња са РАФ курсом на порталу Petlja.org учесници ће се кратко упознати са основним елементима програмирања. Затим ћемо покушати кроз дискусију и једноставније задатке да проникнемо у идеју рекурзије као једног од популарних метода за решавање проблема у програмирању. Видећемо шта је рекурзија, који су неки од најчешћих проблема које решавамо рекурзијом и како се имплементира рекурзија у програмском језику C. Учесници радионице моћи ће да пишу своје програме и да их тестирају онлајн на порталу Petlja.org у оквиру курса Рачунарског факултета.

Проф. др Лазар Карбунар, РАФ

Дефиниција обновљивих извора енергије, примери реализације система који врше конверзију бесплатне енергије у електричну, коришћење рачунарских система као контролера процеса претварања бесплатне енергије у електричну. Након основног упознавња са РАФ курсом на порталу петља.орг учесници ће се кратко упознати са основним елементима програмирања. Затим ћемо покушати кроз дискусију и једноставније задатке да проникнемо у идеју рекурзије као једног од популарних метода за решавање проблема у програмирању. Видећемо шта је рекурзија, који су неки од најчешћих проблема које решавамо рекурзијом и како се имплементира рекурзија у програмском језику C. Учесници радионице моћи ће да пишу своје програме и да их тестирају онлајн на порталу Petlja.org у оквиру курса Рачунарског факултета.

Петар Првуловић, РАФ

На овом предавању видећемо докле се стигло са квантним рачунарима, како квантно програмирање изгледа из угла програмера и како да покренемо програм на правом квантном процесору.

Жељко Марковић, Nordeus

Како изгледа пут од интересовања до каријере у game development-у? Да ли вам је потребно ванземаљско знање да бисте учинили да се неки карактери крећу по екрану? Кратак одговор је не, а ако те занима зашто и на који начин и ти можеш да се започнеш своју каријерију у гејмингу.

Nordeus је mobile gaming компанија из Београда. Наша игра Top Eleven - Be a Football Manager, најуспешнија је мобилна football manager игра на свету која тренутно броји преко 240 милиона регистрованих корисника. Подстакнути својим сном о стварању такмичарских игара, омогућавамо милионима људи широм света да постану шампиони. У Nordeus-у данас ради 170 запослених из 20 земаља света.  

Лав Леон Худак, MVP Workshop

Можемо ли сами направити нашу криптовалуту на Ethereum blockchain-у? На предавању ћемо направити прост паметни уговор (smart contract) у програмском језику Solidity који ће нам помоћи да урадимо управо ово. Видећемо како можемо приступити нашој криптовалути преко интернета и како је можемо послати коме год желимо.

Горан Рубил, РАФ

Обухватиће укратко цео процес реализације/продукције 3D анимираног филма на општем нивоу, преко примера из већ постојећих остварења из области 3D  карактерне анимације. То подразумева планирање, разраду и реализацију одредјених активности по одредјеном редоследу. Осмишљавање и дизајн карактера, одредјивање стила анимације, прављење рига, анимирање по задатом сценарију, look development, lighting, rendering и композитинг видеа. Идеја је да се предавањем приближи, демистификује и појасни цео креативни и организациони процес кроз који се пролази приликом прављења 3D анимација.

Учесници семинара 2022

Сви учесници семинара ће добити (најкасније до 1. априла) упутство о приступу семинару путем маила. Уколико нисте добили маил молимо вас да нас контактирате на imijatovic[@]raf.rs.

Списак потенцијалних учесника је видљив у наставку. Због великог интересовања, списак учесника ће бити ажуриран свакодневно закључно са 1. априлом 2022. године.

 

Р.бр. Презиме Име Школа Град/држава
1 Алексић Неда Гимназија Смедерево, РС
2 Алексов Теа Гимназија "Свети Кирило и Методије" Димитровград, РС
3 Алимпић Ђорђе ЕТШ "Никола Тесла" Љиг, РС
4 Баралић Алиса Гимназија "Меша Селимовић" Тузла, БиХ
5 Бошковић Марко Техничка школа Ваљево, РС
6 Цагић Петар Рачунарска гимназија Београд, РС
7 Чобанин Филип Гимназија "Урош Предић" Панчево, РС
8 Чутурило Маша Средња техничка ПТТ школа Београд, РС
9 Дацић Михаило XIII Београдска Гимназија Београд, РС
10 Даничић Мартин Рачунарска гимназија Београд, РС
11 Дејановић Лазар Гимназија "Патријарх Павле" Београд, РС
12 Декић Ђорђе Гимназија "Јован Јовановић Змај" Нови Сад, РС
13 Дикић Мина Гимназија "Бора Станковић"  Ниш, РС
14 Дјордјиоски Виктор Гимназија "Патријарх Павле" Београд, РС
15 Драгојевић Ива ЕТШ Приједор, БИХ
16 Емини Бетим С.Ш Сезаи Суррои Бујановац, РС
17 Гајић Филип Земунска гимназија Београд, РС
18 Гајић Игор Гимназија "1300 каплара" Љиг, РС
19 Гановић Фарах ЈУ Трећа гимназија Сарајево, БиХ
20 Госпавић Александар ТШ Чачак, РС
21 Хамзић Тајра Гимназија "Исмет Мујезиновиц" Тузла, БиХ
22 Хаскић Иман ЈУ Трећа гимназија Сарајево, БиХ
23 Илић Павле Рачунарска гимназија Београд, РС
24 Иванчевић Лука Политехника школа за нове технологије Београд, РС
25 Јанићијевић Лена Гимназија Нови Пазар, РС
26 Јоловић Наталија VIII гимназија Београд, РС
27 Јоловић Павле Економско-трговинска скола  Краљево, РС
28 Јотановић Нада ЈУ медицинска школа Теслић, БиХ
29 Јововић Вукан Рачунарска гимназија Панчево, РС
30 Карашићевић Кристина Паланачка гимназија Смедеревска паланка, РС
31 Каровић Миа Гимназија "Стојан Церовић" Никшић, ЦГ
32 Кевић Алекса Гимназија Ваљево, РС
33 Колески Јован Средња школа "Михаило Пупин" Скопље, СМк
34 Крунић Марија I гимназија Београд, РС
35 Лапо Анес Средња школа Коњиц, БиХ
36 Лукић Алекса XIV гимназија Београд, РС
37 Лукић Игор Техничка школа Шабац Шабац, РС
38 Марковић Лазар Гимназија Крушевац, РС
39 Медић Бојан Рачунарска гимназија Београд, РС
40 Мехић Есма Гимназија “Мухсин Ризвић” Какањ, БиХ
41 Михаиловић Лука ЕТШ "Никола Тесла" Београд, РС
42 Михаљевић Филип Рачунарска гимназија Београд, РС
43 Милић Марко Гимназија "Свети Сава" Београд, РС
44 Милобратовић Андјела Гимназија Обреновац, РС
45 Мушић Лука Угоститељско Трговинско Туристичка школа Бања Лука, БиХ
46 Никић Алекса Гимназија "Свети Кирило и Методије" Димитровград, РС
47 Никодиновски Александар Гимназија "Владислав Петковић Дис" Београд, РС
48 Новаковић Даница Средња школа Нова Варош, РС
49 Обрадовић Петар VIII гимназија Београд, РС
50 Панић Павле Гимназија Урош Предић Панчево, РС
51 Патенковић Мила Земунска гимназија Београд, РС
52 Павловић Марко VIII гимназија Београд, РС
53 Петковић Дејан Ваздухопловна академија Београд, РС
54 Петровић Страхиња ЕТШ Стари град Београд, РС
55 Пушичић Стојна I гимназија Београд, РС
56 Радин Ницолас СШ "Ђура Јакшић" Српска Црња, РС
57 Радојчић Андреј Рачунарска гимназија Београд, РС
58 Радојевић Матеја Гимназија Косовска Митровица Косовска Митровица, РС
59 Ристић Анђела Гимназија "Бора Станковић"  Врање, РС
60 Ружа Андрија ССШ Јајце, БиХ
61 Савић Тијана ТШ 15. мај Прокупље, РС
62 Секулић Вукан III гимназија Београд, РС
63 Симоновић Никола ЕТШ"Никола Тесла" Ниш, РС
64 Стаменковић Наталија Земунска гимназија Београд, РС
65 Стевовић Никола Рачунарска гимназија Београд, РС
66 Стоилков Душан СШ "Ђура Јакшић" Српска Црња, РС
67 Суботић Душан Земунска Гимназија Београд, РС
68 Сурчулија Маша Гимназија "Патријарх Павле" Београд, РС
69 Танасијевић Тамара VIII гимназија Београд, РС
70 Вишнић Данка Земунска гимназија Београд, РС
71 Вранеш Данило IV гимназија Београд, РС
72 Вучковић Вељко Школа примењених уметности Шабац, РС
73 Вулић Урош Гимназија "Патријарх Павле" Београд, РС
74 Зубчевић Едина Гимназија "Меша Селимовић" Тузла, БиХ
* РС - Република Србија, БиХ - Босна и Херцеговина, ЦГ - Црна Гора, СМк - Северна Македонија
 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Одржано финале такмичења RAF Challenge 2022

  Финале четрнаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2022" одржано онлајн посредством платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 19. марта 2022. године.      Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 130 радова из 25 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Вештачка интелигенција за синтезу фотографија, звука и видео садржаја", друга, где су ученици на тему "Мултимедијални софтвер" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Шта ме покреће". На финале такмичења позвано је 29 средњошколаца, а најбољи су освојили вредне награде.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2022 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за тринаести IT семинар - RAF IT Days почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2022. године. Семинар RAF IT Days 2022 одржаће се онлајн посредством платформе Zoom. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2022. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2021.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021