ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Пријемни испит - Рачунарски дизајн мастер

За упис мастер академских студија дизајна на Рачунарском факултету могу конкурисати сви кандидати који су завршили четворогодишње школовање у рангу од 240 ЕСПБ на уметничким академијама и факултетима (у Републици Србији или у иностранству), и то у области графичког дизајна, веб дизајна, индустријског дизајна, архитектуре, сценског дизајна, сценографије, костимографије, модног дизајна, анимације, режије, камере, фотографије, сликарства, графике и вајарства. Сви кандидати испитној комисији достављају (на маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.) биографију и дигитални каталог радова који треба да садржи произвољан број ауторских дела из једне од наведених области:

 • анимације,
 • мултимедије,
 • типографије,
 • илустрације,
 • фотографије,
 • архитектуре.

Квалитет радова утврђује и упоређује комисија, а према академским стандардима Рачунарског факултета. Рангирање кандидата (у оквиру броја пријављених кандидата и у складу са утврђеном квотом за упис) врши се на основу квалитета радова достављених у каталог (радови се вреднују са највише 60 бодова), као и на основу успешности студирања на основним академским студијама (успех се вреднује са највише 40 бодова). Да би уписао студије, кандидат мора да сакупи укупно најмање 51 бод, од чега најмање 31 бод мора бити са пријемног испита. Комисија полаже право на интервју са кандидатима, као додатан вид процене постигнућа, интересовања и мотивисаности кандидата.

Припремна настава и пријемни испит - Мултимедијални дизајн

Пријемни испит

 

За упис на прву годину основних академских студија дизајна на Рачунарском факултету могу конкурисати сви кандидати са завршеном четворогодишњом средњом школом.

Пријемни испит садржи тест из:

1. Цртања: 18. јун од 10h до 14h

2. Мултимедијалног дизајна: 19. јун од 10h до 13h

3. Познавања уметности: 19. јун од 14h до 15h

Пријемни испит траје два дана. Процена способности и поређење кандидата врши се на основу резултата са пријемног испита и успеха у средњој школи.

Тест цртања траје четири часа. Полаже се првог дана. Задатак је реалистично приказивање просторних и валерских односа елемената поставке. Црта се на папиру формата А0 (841x1189мм), и то графитним оловкама из Б категорије (прибор и подлоге за цртање обезбеђује Рачунарски факултет).

Тест мултимедијалног дизајна траје три часа. Полаже се другог дана. Задатак је вишемедијско обликовање на основу (избора или генерисања) одговарајућих видео и аудио секвенци (употребом рецентне верзије софтвера DaVinci Resolve).

Тест познавања уметности (сликарства, вајарства, графике, архитектуре, стрипа, дизајна, књижевности, музике и филма) траје један час. Полаже се другог дана.

Рангирање кандидата (у оквиру броја пријављених кандидата и у складу са утврђеном квотом за упис) врши се на основу резултата са пријемног испита (где се тест цртања вреднује са највише 20 бодова, тест мултимедијалног дизајна са највише 30 бодова и тест познавања уметности са највише 10 бодова), као и на основу успеха кандидата у средњој школи (успех се вреднује са највише 40 бодова). Да би уписао студије, кандидат мора да сакупи укупно најмање 51 бод, од чега најмање 31 бод мора бити са пријемног испита.

 

Припремна настава

 

Рачунарски факултет сваке године организује припремну наставу кандидатима за упис на прву годину студија дизајна. Припремна настава почиње 5. марта 2022. и траје до 11. јуна 2022. године, а одржаваће се суботом, од 10 до 14 часова (4 часа недељно, укупан фонд 52 часа). Настава обухвата часове цртања, као и часове мултимедијалног дизајна. За тест познавања уметности нема специфичне припреме. Припремна настава ће - у нужном случају - бити организована online.

Кандидати који се припремају самостално могу консултовати следеће изворе:

- Багнал, Брајан, Цртање и сликање, Београд, Моно и Мањана, 2014.

- https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/training

- https://documents.blackmagicdesign.com/UserManuals/DaVinci-Resolve-16-Beginners-Guide.pdf

 

Цена припремне наставе и пријемног испита

 

- Цена припремне наставе износи 15.000 динара. У цену је урачунато 52 часа. Настава обухвата цртање и мултимедијални дизајн. Сав прибор и материјале обезбеђује Факултет.

- Цена полагања пријемног испита износи 8.000 динара.

Све уплате за припремну наставу до 31.12.2021. године укључују бесплатан пријемни испит.

Пријављивање за припремну наставу и пријемни испит може се обавити онлајн, телефоном или лично у секретаријату факултета.

Најкасније два дана пре полагања пријемног испита потребно је секретаријату факултета доставити неоверене фотокопије сведочанстава свих разреда средње школе.
Документа (скенирана) можете послати и мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели..

За додатне информације о студијским програмима, припремној настави, пријемном испиту и упису на Рачунарски факултет можете контактирати секретаријат факултета на телефон: 011 26 27 613, e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели. или доћи лично у Кнез Михаилову 6, VI спрат.

Пример уплатнице

Припремна настава и пријемни испит - академске студије

Основне академске студије Рачунарске науке и Рачунарско инжењерствоПријемни испит - Рачунарске науке и Рачунарско инжењерство

 

Полаже се пријемни испит из математике и информатике.

- Пријемни испит из математике: 18. јун 2022. од 10h до 13h.

- Пријемни испит из информатике: 19. јун 2022. од 10h до 12h.

Упис кандидата који су положили пријемни испит: 21. јун 2022.

Пријемни испит се састоји од изабраних задатака из Збирке задатака из математике и онлајн материјала за припрему пријемног испита из информатике.Припремна настава

 

Припремна настава је намењена свима који желе да успешно положе пријемни испит за упис на Рачунарски факултет, али и осталим заинтересованима који желе да се припреме за пријемни испит на сличним факултетима.
1. Математика

Почиње 26. фебруара и траје до 14. маја 2022. године, а одржаваће се суботом од 10 до 13 часова. (3 часа) Укупан фонд часова је 30.

Убрзана припремна настава из математике се одржава од 6. до 17. јуна 2022. године, 3 часа дневно.

Настава се одржава у центру Београда, у учионицама Рачунарског факултета, Кнез Михаилова 6, VI спрат.

Садржај

Припремна настава из предмета математика припремљена је на основу текућег градива које се изучава у средњим школама, и укључује следеће области:

 • Бројевни и алгебарски изрази
 • Комплексни бројеви
 • Полиноми
 • Квадратне једначине и неједначине 
 • Квадратна функција  
 • Ирационалне неједначине
 • Експоненцијалне једначине и неједначине
 • Логаритми, логаритамске једначине и неједначине
 • Тригонометрија, примене у геометрији, тригонометријске једначине и неједначине
 • Функције 
 • Пропорционалност и процентни рачун
 • Аналитичка геометрија у равни
 • Планиметрија
 • Стереометрија

Литература

Користи се Збирка задатака из математике за пријемни испит на Рачунарском факултету.

2. Информатика

Припремна настава из информатике се одржава онлајн. Приступ материјалима и задацима омогућен је од 1. октобра 2021. до 20. јуна 2022. године на адреси: http://learning.raf.edu.rs/.

Садржај

Припремна настава из предмета информатика, због различитости образовних програма у средњим школама, представља оптималну комбинацију знања из следећих области:

- Бројевни системи,

- Алгоритми и блок дијаграми,

- Оперативни систем, Office, Internet, Web.

У наведеном периоду полазницима је омогућен неограничен приступ онлајн лекцијама, видео материјалима, задацима, решењима задатака и тестовима који симулирају пријемни испит и припремају полазника да га успешно положи. Током трајања припремне наставе предавач је доступан кандидатима за сва питања и консултације.Цена припремне наставе и пријемног испита

 

- Цена припремне наставе из математике износи 5.000 динара, а у цену је урачунато 30 часова из математике и Збирка задатака из математике. Цена припремне наставе из информатике износи 5.000 динара и укључује коришћење онлајн материјала за припрему пријемног испита из информатике у наведеном периоду.

- Цена полагања пријемног испита износи 4.000 динара.


Све уплате за припремну наставу до 31.12.2021. године укључују бесплатан пријемни испит.

Пријављивање за припремну наставу и пријемни испит може се обавити онлајн, телефоном или лично у секретаријату факултета.

Најкасније два дана пре полагања пријемног испита потребно је секретаријату факултета доставити неоверене фотокопије сведочанстава свих разреда средње школе.
Такође, документа (скенирана) можете послати мејлом на sekretarijat @ raf.edu.rs.

За додатне информације о студијским програмима, припремној настави, пријемном испиту и упису на Рачунарски факултет можете контактирати секретаријат факултета на телефон: 011 26 27 613, e-mail: sekretarijat @ raf.rs или доћи лично у Кнез Михаилову 6, VI спрат.

Пример уплатнице

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Одржано финале такмичења RAF Challenge 2022

  Финале четрнаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2022" одржано онлајн посредством платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 19. марта 2022. године.      Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 130 радова из 25 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Вештачка интелигенција за синтезу фотографија, звука и видео садржаја", друга, где су ученици на тему "Мултимедијални софтвер" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Шта ме покреће". На финале такмичења позвано је 29 средњошколаца, а најбољи су освојили вредне награде.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2022 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за тринаести IT семинар - RAF IT Days почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2022. године. Семинар RAF IT Days 2022 одржаће се онлајн посредством платформе Zoom. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2022. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2021.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021