ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Пријемни испит - Рачунарски дизајн мастер

За упис мастер академских студија дизајна на Рачунарском факултету могу конкурисати сви кандидати који су завршили четворогодишње школовање у рангу од 240 ЕСПБ на уметничким академијама и факултетима (у Републици Србији или у иностранству), и то у области графичког дизајна, веб дизајна, индустријског дизајна, архитектуре, сценског дизајна, сценографије, костимографије, модног дизајна, анимације, режије, камере, фотографије, сликарства, графике и вајарства. Сви кандидати испитној комисији достављају (на маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.) биографију и дигитални каталог радова који треба да садржи произвољан број ауторских дела из једне од наведених области:

 • анимације,
 • мултимедије,
 • типографије,
 • илустрације,
 • фотографије,
 • архитектуре.

Квалитет радова утврђује и упоређује комисија, а према академским стандардима Рачунарског факултета. Рангирање кандидата (у оквиру броја пријављених кандидата и у складу са утврђеном квотом за упис) врши се на основу квалитета радова достављених у каталог (радови се вреднују са највише 60 бодова), као и на основу успешности студирања на основним академским студијама (успех се вреднује са највише 40 бодова). Да би уписао студије, кандидат мора да сакупи укупно најмање 51 бод, од чега најмање 31 бод мора бити са пријемног испита. Комисија полаже право на интервју са кандидатима, као додатан вид процене постигнућа, интересовања и мотивисаности кандидата.

Припремна настава и пријемни испит - Мултимедијални дизајн

Пријемни испит

 

За упис на прву годину основних академских студија дизајна на Рачунарском факултету могу конкурисати сви кандидати са завршеном четворогодишњом средњом школом.

Пријемни испит садржи тест из:

1. Цртања: 17. јун од 10h до 14h

2. Мултимедијалног дизајна: 18. јун од 10h до 13h

3. Познавања уметности: 18. јун од 13h до 14h

Пријемни испит траје два дана. Процена способности и поређење кандидата врши се на основу резултата са пријемног испита и успеха у средњој школи.

Тест цртања траје четири часа. Полаже се првог дана. Задатак је реалистично приказивање просторних и валерских односа елемената поставке. Црта се на папиру формата А0 (841x1189мм), и то графитним оловкама из Б категорије (прибор и подлоге за цртање обезбеђује Рачунарски факултет).

Тест мултимедијалног дизајна траје три часа. Полаже се другог дана. Задатак је вишемедијско обликовање на основу (избора или генерисања) одговарајућих видео и аудио секвенци (употребом рецентне верзије софтвера DaVinci Resolve).

Тест познавања уметности (сликарства, вајарства, графике, архитектуре, стрипа, дизајна, књижевности, музике и филма) траје један час. Полаже се другог дана.

Рангирање кандидата (у оквиру броја пријављених кандидата и у складу са утврђеном квотом за упис) врши се на основу резултата са пријемног испита (где се тест цртања вреднује са највише 20 бодова, тест мултимедијалног дизајна са највише 30 бодова и тест познавања уметности са највише 10 бодова), као и на основу успеха кандидата у средњој школи (успех се вреднује са највише 40 бодова). Да би уписао студије, кандидат мора да сакупи укупно најмање 51 бод, од чега најмање 31 бод мора бити са пријемног испита.

 

Припремна настава

 

Рачунарски факултет сваке године организује припремну наставу кандидатима за упис на прву годину студија дизајна. Припремна настава почиње 4. марта 2023. и траје до 10. јуна 2023. године, а одржаваће се суботом, од 10 до 14 часова (4 часа недељно, укупан фонд 52 часа). Настава обухвата часове цртања, као и часове мултимедијалног дизајна. За тест познавања уметности нема специфичне припреме. Припремна настава ће, у нужном случају, бити организована online.

Кандидати који се припремају самостално могу консултовати следеће изворе:

- Багнал, Брајан, Цртање и сликање, Београд, Моно и Мањана, 2014.

- https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/training

- https://documents.blackmagicdesign.com/UserManuals/DaVinci-Resolve-16-Beginners-Guide.pdf

 

Цена припремне наставе и пријемног испита

 

- Цена припремне наставе износи 15.000 динара. У цену је урачунато 52 часа. Настава обухвата цртање и мултимедијални дизајн. Сав прибор и материјале обезбеђује Факултет.

- Цена полагања пријемног испита износи 8.000 динара.

Све уплате за припремну наставу до 31.12.2022. године укључују бесплатан пријемни испит.

Пријављивање за припремну наставу и пријемни испит може се обавити онлајн, телефоном или лично у секретаријату факултета.

Најкасније два дана пре полагања пријемног испита потребно је секретаријату факултета доставити неоверене фотокопије сведочанстава свих разреда средње школе.
Документа (скенирана) можете послати и мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели..

За додатне информације о студијским програмима, припремној настави, пријемном испиту и упису на Рачунарски факултет можете контактирати секретаријат факултета на телефон: 011 26 27 613, e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели. или доћи лично у Кнез Михаилову 6, VI спрат.

Пример уплатнице

Припремна настава и пријемни испит - академске студије

Основне академске студије Рачунарске науке и Рачунарско инжењерствоПријемни испит - Рачунарске науке и Рачунарско инжењерство

 

Полаже се пријемни испит из математике и информатике.

- Пријемни испит из математике: 17. јун 2023. од 10h до 13h.

- Пријемни испит из информатике: 18. јун 2023. од 10h до 12h.

Упис кандидата који су положили пријемни испит:  20. јун - 23. јун 2023.

Пријемни испит се састоји од изабраних задатака из Збирке задатака из математике и онлајн материјала за припрему пријемног испита из информатике.Припремна настава

 

Припремна настава је намењена свима који желе да успешно положе пријемни испит за упис на Рачунарски факултет, али и осталим заинтересованима који желе да се припреме за пријемни испит на сличним факултетима.
1. Математика

Почиње 25. фебруара и траје до 13. маја 2023. године, а одржаваће се суботом од 10 до 13 часова. (3 часа) Укупан фонд часова је 30.

Убрзана припремна настава из математике се одржава од 5. до 16. јуна 2023. године, 3 часа дневно.

Настава се одржава у центру Београда, у учионицама Рачунарског факултета, Кнез Михаилова 6, VI спрат.

Садржај

Припремна настава из предмета математика припремљена је на основу текућег градива које се изучава у средњим школама, и укључује следеће области:

 • Бројевни и алгебарски изрази
 • Комплексни бројеви
 • Полиноми
 • Квадратне једначине и неједначине 
 • Квадратна функција  
 • Ирационалне неједначине
 • Експоненцијалне једначине и неједначине
 • Логаритми, логаритамске једначине и неједначине
 • Тригонометрија, примене у геометрији, тригонометријске једначине и неједначине
 • Функције 
 • Пропорционалност и процентни рачун
 • Аналитичка геометрија у равни
 • Планиметрија
 • Стереометрија

Литература

Користи се Збирка задатака из математике за пријемни испит на Рачунарском факултету.

2. Информатика

Припремна настава из информатике се одржава онлајн. Приступ материјалима и задацима омогућен је од 1. октобра 2022. до 18. јуна 2023. године на адреси: http://learning.raf.edu.rs/.

Садржај

Припремна настава из предмета информатика, због различитости образовних програма у средњим школама, представља оптималну комбинацију знања из следећих области:

- Бројевни системи,

- Алгоритми и блок дијаграми,

- Оперативни систем, Office, Internet, Web.

У наведеном периоду полазницима је омогућен неограничен приступ онлајн лекцијама, видео материјалима, задацима, решењима задатака и тестовима који симулирају пријемни испит и припремају полазника да га успешно положи. Током трајања припремне наставе предавач је доступан кандидатима за сва питања и консултације.Цена припремне наставе и пријемног испита

 

- Цена припремне наставе из математике износи 5.000 динара, а у цену је урачунато 30 часова из математике и Збирка задатака из математике. Цена припремне наставе из информатике износи 5.000 динара и укључује коришћење онлајн материјала за припрему пријемног испита из информатике у наведеном периоду.

- Цена полагања пријемног испита износи 4.000 динара.


Све уплате за припремну наставу до 31.12.2022. године укључују бесплатан пријемни испит.

Пријављивање за припремну наставу и пријемни испит може се обавити онлајн, телефоном или лично у секретаријату факултета.

Најкасније два дана пре полагања пријемног испита потребно је секретаријату факултета доставити неоверене фотокопије сведочанстава свих разреда средње школе.
Такође, документа (скенирана) можете послати мејлом на sekretarijat @ raf.edu.rs.

За додатне информације о студијским програмима, припремној настави, пријемном испиту и упису на Рачунарски факултет можете контактирати секретаријат факултета на телефон: 011 26 27 613, e-mail: sekretarijat @ raf.rs или доћи лично у Кнез Михаилову 6, VI спрат.

Пример уплатнице

 • Прва три места за екипе РАФ-а на такмичењу Bubble Cup 15 Мајкрософт развојног центра

  Седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места на јубиларном петнаестом по реду Bubble Cupu који организује Мајкрософт развојни центар у Србији. Bubble Cup  је такмичење у кодирању на коме учествују студенти и средњошколци. Екипе РАФ-а постигле су одличне резултате и оствариле изузетан успех и апсолутну доминацију у конкуренцији шест тимова у категорији Premier League.                     Извор фотографије: PCPress

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.