Рачунарски факултет

Студијски програми

Објављен вештачки интелигентан систем за генерисање текста

Истраживачка лабораторија OpenAI објавила је потпуну верзију система вештачке интелигенције за генерисање текста иако је претходно изјавила да би то било сувише опасно. Иако стручњаци тврде да би могло да дође до његове злоупотребе, лабораторија тврди да „не постоје чврсти докази“ да би нешто тако могло да се догоди. У фебруару ове године, институт је објавио да је направио систем који је назвао GPT-2, али није дао пуну верзију програма страхујући да би могао бити искоришћен за ширење лажних вести, нежељених порука електронске поште и дезинформација. Од тада су објављиване краће и мање комплексне верзије GPT-2 и лабораторија је пратила како су те верзије прихваћене. Други су копирали рад. Ове недеље, лабораторија је на свом блогу изјавила да „не постоје чврсти докази злоупотребе програма“ и због тога је одлучила да модел објави у целости.

GPT-2 представља део нове генерације система за генерисање текста који су оставили снажан утисак на стручњаке због могућности да генеришу јасан и повезан текст кад им се дају минимални подстицаји. Систем је обучаван на осам милиона текстова који су прикупљени са интернета и одговарају одломцима текстова које су поставили корисници. Ако у систем унесете, рецимо, лажни наслов чланка, написаће цео новински чланак. Ако систему дате први стих неке песме, написаће целу строфу.

Тешко нам је да вам пренесемо колико су резултати система GPT-2 добри, али модел веома често производи сувисле и уверљиве текстове иза којих изгледа да стоји интелигенција (ипак, не желимо да кажемо да у процесу који обавља GPT-2 можемо да препознамо било шта когнитивно). Ако се забављате са системом довољно дуго, његова ограничења се јасно уочавају. Посебних потешкоћа има са дуготрајном кохерентношћу текстова у којима почиње непрестано да користи имена и атрибуте ликова у причи или се везује за једну једину тему у новинском чланку.

Најбољи начин да сами процените могућности система GPT-2 је да приступите његовој верзији на интернету на сајту ТалкТоТрансформер.цом и унесете сопствени текст или реченицу. („Трансформер“ је компонента архитектуре машинског учења која је коришћена за стварање модела GPT-2 и њему сличних.)

Осим његових сирових способности, модел је изазвао живу стручну дискусију у вези са одговорношћу стручњака за вештачку интелигенцију у смислу ублажавања последица које могу изазвати својим радом. Стручњаци су истакли да би од отвореног приступа врхунским алаткама вештачке интелигенције могли да имају користи и злонамерни корисници, што смо већ имали прилике да видимо. Због тога је у почетку лабораторија и ограничила верзију коју је објавила.

Таквим поступком нису били сви одушевљени. Многи стручњаци су критиковали такав приступ тврдећи да је на тај начин лабораторија ограничила обим истраживања за све оне који су могли да ублаже негативне последице модела и да је тако још више нагласила могуће опасности које са собом носи вештачка интелигенција.

У својој објави ове недеље да ће пружити модел у потпуности, лабораторија OpenAI навела је да би модел GPT-2 могао бити злоупотребљен и поновила речи истраживача треће стране да би систем могао да помогне у стварању „синтетичке пропаганде“ за екстремне идеолошке позиције. Признала је да се прибојава да ће систем бити искоришћен за стварање огромне количине сувислих нежељених порука електронске поште и преоптерети систем информација као што су друштвене мреже.

Лабораторија је истакла да су њени истраживачи направили аутоматски систем који може да препозна производе модела GPT-2 са успешношћу од 95 процената, али да та бројка није довољно велика за „независну детекцију“, што значи да сваки систем који се користи за препознавање лажног текста треба да добије људску подршку. То, наравно, није неуобичајено за такве задатке који се углавном ослањају на људе који треба да уоче лажне слике или видео-садржаје.

Лабораторија каже да ће пратити како заједница и јавност користе модел GPT-2 и да ће и даље развијати своје поступке који ће допринети одговорном објављивању истраживања у области вештачке интелигенције.

 • Продужен рок за слање радова за такмичење RAF Challenge

  Рок за постављање радова за такмичење RAF Challenge 2020 продужен је до петка, 28. фебруара 2020. године (у 12 часова).    Надметање организују Рачунарски факултет и Друштво математичара Србије, а финале такмичења ће се одржати у суботу 11. априла 2020. године. Овогодишње такмичење одржава се у три категорије: презентација (тема: "Утицаји аутоматизације послова на савремено друштво") , игра/апликативни програм (тема: "Иновативна примена софтвера уз друштвене игре") или видео (тема: "Игра светла и сенке"). Већ дванаесту годину за редом спремили смо и вредне награде за најбоље, а у томе су нам помогли спонзори: часопис "Свет компјутера", CET, RSD, Portalibris.   Линк за пријаву

 • Датум одржавања IT Семинара RAF IT Days 2020

  Овогодишњи семинар "RAF IT Days 2020" биће одржан у периоду од 3. априла до 6. априла 2020. године (петак, субота, недеља, понедељак). Пријаве за семинар трају до 20. марта, након чега ћемо објавити листу учесника семинара. Датум семинара је изабран на основу планираних такмичења за средњошколце из информатике, математике и физике. Уколико дође до померања датум одржавања републичких такмичења из поменутих предмета доћи ће и до померања датума одржавања семинара. Листу потенцијалних учесника семинара можете погледати овде. Теме семинара биће постепено објављиване овде.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Почеле пријаве за семинар за средњошколце "RAF IT days 2020"

  Тестирање средњошколаца за једанаести IT семинар - "RAF IT Days 2020" почело је 7. новембра и трајаће до 20. марта 2020. године. Сви кандидати су у обавези да одраде тест, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Организатори ће се потрудити да свима који немају смештај у Београду обезбеде исти. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближе информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.

 • Свечана додела диплома

  Свечана додела диплома студентима који су завршили основне академске, струковне и мастер академске студије на Рачунарском факултету одржаће се у петак, 29.11.2019. године у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6, трећи спрат), са почетком у 16:30 часова. Овом приликом поделићамо и захвалнице и књиге најбољим студентима и такмичарима у претходној школској години. Позивамо све наше дипломиране студенте и њихове госте да присуствују свечаности.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Изабрани стипендисти РАФ -а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2019/2020. годину.  Додељено је 15 пуних и 9 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 13.06.2019. године.   

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.