ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС

Сва припремна настава за упис на Рачунарски факултет је од 16. марта онлајн. Поред информатике, која је већ била преко интернета и пре ванредног стања, сада и припремну наставу за математику, као и припрему за студијски програм Рачунарски дизајн, потенцијални студенти могу да прате од куће.

КОНТАКТ

Због ванредног стања, на Рачунарском факултету нема ниједног запосленог, па је сва комуникација могућа једино преко мејла.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Нови калифорнијски закон о заштити приватности не односи се на Фејсбук

Компанија тврди да није у обавези да поштује нови калифорнијски закон који ће ступити на снагу у јануару следеће године, јер, како каже, не бави се продајом корисничких података.
Нови свеобухватни закон који је изгласан у Калифорнији познат под називом Калифорнијски закон о заштити приватности корисника (California Consumer Privacy Act­­CCPA) ступа на снагу у јануару следеће године и доноси огромне промене у процесу који пословне компаније користе да би прикупљале и користиле личне податке становника те државе. Наравно, те ће промене у пракси утицати на свакога пошто уопште није практично да компанија другачије третира становнике различитих држава, посебно ако има много тога да изгуби. Закон захтева да компаније обавесте своје кориснике које податке од њих прикупљају, како их користе и када их продају. Према закону, корисницима је потребно обезбедити могућност да забране прикупљање података, прегледају претходно прикупљене податке и да, коначно, обришу своје личне податке. Све се то односи на скоро све компаније, али посебно на технолошке компаније које прате сваки наш корак на мрежи.

Осим на Фејсбук, или је бар тако компанија закључила у односу на промене које доноси нови закон. Према писању једног часописа, Фејсбук верује да њено прикупљање података помоћу трагача не подразумева продају података која је наведена у калифорнијском закону. Према томе, компанија не мора да спроводи никакве промене.
Главни аргумент који Фејсбук наводи је да њена уобичајена пословна активност која се састоји у стварању профила о вама, праћену ваше активности на интернету и коначно, омогућавању оглашивачима да вас циљају рекламама на основу тих информација, не представља продају ваших личних података. Уз то додаје да је својим корисницима већ пружила могућност да сасвим једноставно управљају својом приватношћу и да схвате које изборе имају у вези са својим подацима.

Чекајте, то је стварно тако?

Наравно. Компанија је већ спровела неке промене у поставкама које вам технички омогућавају одређени ниво контроле над информацијама. Ипак, ево једног кратког питања: Да ли знате како да искључите огласе треће стране? Можете ли да омогућите или онемогућите компанији да дели ваше податке са спољним програмерима? Да ли знате како да подесите поставке огласа? Можете ли да одредите које ће апликације имати приступ вашем профилу?

Претпостављам да немате појма одакле треба да почнете. У ствари, да бисте на свако питање одговорили, односно, да бисте све то успели да изведете, требало би да прођете бројне кораке уз, такође, бројне кликове кроз разне меније и поставке. Збуњени сте? У томе и јесте поента. Већина људи врло брзо одустане кад треба да промени поставке, што за Фејсбук значи да наставља са уобичајеним послом. Занимљиво је то што је закон донет баш због компаније Фејсбук. Само да споменемо да је због посебног увида у њено пословање током протекле године, до пре неколико месеци платила рекордних пет милијарди долара због нарушавања приватности својих корисника.

Не могу да замислим ниједног озбиљног посматрача који мисли да се нови закон не може применити на Фејсбук. Можда једино Марка Закерберга, али сетимо се да лично он тврди да је највећа вредност његове компаније слобода говора док истовремено истиче алгоритам који одлучује о томе који су изрази сувише нападни, а које уопште не треба да видите.
Исти тај Марк Закерберг предводи компанију која врло неодређено говори о томе које податке прикупља и ужасно је опуштен кад је у питању заштита ваше приватности и ваших личних података. Иста та компанија остварује огромну зараду уновчавањем ваших података.

Да ли технички продаје ваше податке у одређеном законском смислу могло би се разматрати у семантичком домену. Ипак, сматрам да би једино Фејсбук могла не трепнувши да тврди да није дословно у послу уновчавања ваших података иако их чини доступним оном ко понуди највећу цену. Наравно, кад сте створили друштвену мрежу са две и по милијарде корисника и постали најбогатија особа на свету тако што сте сами стварали сопствена правила, није тешко схватити због чега сматрате да се тамо неки нови закон о заштити приватности не односи на вас. Претпостављам да се држава Калифорнија и њени становници неће сложити са ставом Марка Закерберга.

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Изабрани стипендисти РАФ -а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2019/2020. годину.  Додељено је 15 пуних и 9 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 13.06.2019. године.   

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место. 

 • Друго место за РАФ-овце на хакатону у Атини

  Још један сјајан успех РАФ-оваца на интернационалном хакатону у Атини! Друго место на "Beyond hackathon-у" освојио је тим "Tenderly" који чине Андреј Бенчић, Богдан Хабић и Вукашин Вукоје, студенти Рачунарског факултета и Небојша Урошевић, студент Математичког факултета. Прво место на овом такмичењу заузео је "ExpendZen", тим студената из Грчке. Двадесет тимова учествовало је на овогодишњем такмичењу након процеса евалуације који је претходио завршној фази такмичења. Учествовали су тимови из Грчке, Бугарске, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата (Дубаи) и Србије. 

 • РАФ убедљиво први из информатике на Електријади !

  На такмичењу из информатике на Електријади 2018. године екипа РАФ1 освојила је прво место!   Чланови екипе РАФ 1 остварили су изванредне резултате из информатике и у индивидуалној конкуренцији и то: 1. место Душан Здравковић , 2. место Никола Јовановић и 11. место Иван Дејковић.