ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како технолошке иновације помажу током пандемије Covida-19

Многе иновације које помажу у спашавању живота и успоравању ширења вируса данас, могу да буду исто тако корисне у будућој „новој нормалности“.
Иако је пандемија Covida-19 довела до многобројних смртних случајева и тешких економских поремећаја, још увек постоји много разлога да се надамо нечем много бољем у околностима у којима живимо тренутно. Како технолошке иновације омогућавају бољи медицински третман и помажу људима да се изборе са овом кризом један је од најпозитивнијих елемената који улива наду у неку бољу будућност. У многим случајевима, технологија коју користе предузећа и организације може да спаси многе животе и помогне да се успори ширење новог корона вируса. Иако смо можда већ неко време изложени социјалној дистанци и другим превентивним мерама, ипак смо свесни да технологија помаже у ублажавању утицаја Covida-19, што нам улива самопоуздање и наду.

Откривање вируса.

Не изненађује да је одређивање ко је болестан био главни приоритет многих организација као део напора да се успори ширење заразе. Све, од мерења температуре до алата који откривају присуство вируса у ваздуху, можда ће бити потребно чак и пошто друштво почне да се отвара. Како преносе нека средства информисања, истраживачи у Цириху тренутно прилагођавају систем који је осмишљен да би мерио загађиваче у ваздуху како би се открило присуство Covida-19. Систем ће користити оптичке и топлотне сензоре за откривање и мерење концентрације вируса, а истраживачи се надају да ће у будућности моћи да се користити за препознавање и заустављање будућих епидемија.

Подаци истраживања такође се користе за праћење ширења вируса. Друштвена мрежа Фејсбук је недавно почела да сакупља податке о анкетама у вези са симптомима Covida-19 код корисника како би се утврдио ризик од излагања зарази за различите заједнице. Према неким извештајима, Карнеги Мелон користи те резултате истраживања, заједно са подацима из Гугл истраживања и трендова претраживања, подацима о посетама лекарима и тестирању грипа да би се направиле мапе које истичу ширење заразе на територији целе земље.

Омогућавање сигурне и ефикасне тријаже пацијената

Болнице су, свакако, забринуте због преусмеравања ресурса од пацијената којима тренутно није потребна хитна медицинска нега. Док неке болнице попуњавају капацитете пацијентима оболелим од Covida-19, друге су се посветиле обављању различитих других третмана. Међутим, и поред тих блажих ограничења, постоји и забринутост да ће се Covid-19 потенцијално проширити при сарадњи између болница. Многи појединци у високоризичним групама не желе да посете болницу у којој би могли да се заразе вирусом који је опасан по живот.

Случајеви такве забринутости илустроване су у извештају фирме Хиро која се бави вештачком интелигенцијом. Анализом 2.000 разговора с пацијентима о Covidu-19, виртуелни асистенти су открили да, иако је 56 процената пацијената било заинтересовано за тестирање,, 40 процената тих разговора открило је да су људи потпуно необавештени и збуњени у вези са променама у болничкој политици које су последица пандемије. Када 72 процената пацијената свог лекара опште праксе види као извор здравствених информација, лако је уочити како медицински радници брзо могу бити преплављени захтевима, а да при том немају неки алат који би им помогао да лако одговоре на често постављана питања.

Потражња за услугама и збрка око промена повезаних са Цовидом-19 указују на потребу за дигиталним ангажманом пацијената. Даљинско тестирање помаже у управљању капацитетима здравственог система и тако омогућава пацијентима да избегавају непотребне посете, а уз то, побољшава проток пацијената. Према званичним извештајима, такви системи су, у ствари, побољшали стопу продужавања третмана за особе које се боре са злоупотребом опијата.

Задовољење основних потреба за угрожене појединце

Не може се од технологије која је пословно оријентисана очекивати да јој примарни циљ буде спасавање живота, али за појединце из група високог ризика који су у карантину код куће, технолошки алати могу значајно да им измене живот. Апликације за доставу хране, као што су DoorDash и Postdates омогућавају испоруку намирница или оброка у ресторану. Многе од тих услуга сада, такође, нуде „бесконтактну“ испоруку као опцију. Допремање потребне хране од суштинског је значаја током било које кризе. За компаније које користе те услуге, достава хране, такође, служи као важно средство за опстанак у послу. Многа предузећа су имала проблема са добијањем PPP (програм заштите прихода) кредита, тако да све што омогућава какав-такав наставак остваривања прихода финансијски је спас.

Околности које су нас приморале на рад на даљину, с друге стране су олакшале угроженим појединцима да наставе свој посао од куће. Виртуелни састанци и складиштење у облаку не представљају новину у свету, али тренутна пандемија нам показује колико они могу да буду важни. Одржавање пословања у што нормалнијем стању може значајно и позитивно да утиче на нечије ментално здравље. То је посебно важно у светлу недавно спроведене анкете у којој је утврђено да су Американци више под стресом због корона вируса него што су били током Велике рецесије. Могућност да наставимо са радом олакшава нам многе финансијске и емоционалне бриге, што може значајно да унапреди нечије ментално здравље.

Пробијање кроз променљива времена

Не знамо колико дуго ће корона вирус наставити да доводи до значајних поремећаја у свакодневном животу. Чак и после укидања кућног карантина, многи очекују да ће се друштво променити због свега оног кроз шта смо прошли. То и не мора да буде лоше. Како поменути технички алати откривају, многе иновације које помажу у спашавању живота и успоравању ширења вируса данас, могу да буду исто тако корисне у будућој „новој нормалности“.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем осамнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 26. септембра 2020. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Добро дошли!

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.