ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Победници и губитници на важном саслушању пред Конгресом

Извршни директори компанија „Амазон“, „Епл“, Гугл“ и „Фејсбук“ имали су прилично непријатан дан пред Конгресом. Саслушања пред Конгресом представљају уобичајену праксу и саставни део велике институционалне представе америчке политике. Са једне стране се налазе конгресмени, који су на домаћем терену и играју по својим правилима. С друге стране су „сведоци“, незадовољни неуобичајеним положајем у коме морају да прихвате одговорност за оно што су учинили или чине и даље. За господу Безоса, Кука, Пикаја и Закерберга 29. јул није био пријатан дан. али законодавци су отишли кући задовољни. Позадина саслушања: Последњих година све се гласније изражава незадовољство јер су велике технолошке компаније све веће, сувише моћне и јер се понашају монополистички. Због тога је и организовано саслушање.

Иако Америка никада у скоријој прошлости није била толико политички подељена, одбор је ипак показао двостраначко јединство и енергију у жестоком критиковању генералних директора. Демократе су, наравно, већ навикли да се сурово обрачунавају са осионим корпорацијама. Што се тиче републиканаца, постоје они старог кова који заиста верују у све вредности слободног тржишта и на тај начин су инстинктивно антимонополисти. Затим, ту су и трамповци који мрзе велике технолошке компаније у којима раде писмени људи вођени чињеницама због чега мрзе сваки део тренутне администрације. О, да, и Безос је власник Вашингтон поста, новинске куће која непрестано изражава непоштовање према садашњој власти.

Шта су конгресмени желели да постигну: Желели су да остану запамћени по ономе што су изговорили у вези са перфидношћу и безакоњем те четири компаније и да успут прикупе и одређене политичке поене. Седница је означена као „испитивање“, што је заправо, погрешан назив пошто су чланови Конгреса већ прикупили стотине хиљада страница оптужујућих доказа. Дакле, дијалог је углавном био у форми: „Овде имам доказ да сте починили следећи прекршај. Да ли сте то урадили?“ (Генерални директор почиње да замуцкује.) „Извините, имамо врло мало времена. Имам, такође, доказ да сте починили и овај прекршај. Да ли сте то урадили?“

Није им било тешко да наброје све прекршаје. „Гугл“ и „Фејсбук“ држе „дуопол“ у управљању оглашавањем који уништава издаваче и новинаре широм света. „Амазон“ послује на свом тржишту, на коме, поред тога, продаје робу, што ствара неодољиве подстицаје за непримерено понашање. „Епл“ делује као изричито монополистички стражар на улазу за апликације које желе да досегну својих 25 процената свих мобилних уређаја, који живе у џеповима имућних и пожељних чланова друштва.

Рангирање извршних директора: Џеф Безос је био најбољи, јер је нудио кратке и јасне одговоре, а кад није знао како да одговори, то је једноставно и рекао. Сундар Пикај је био најгори и одбијао је да се изјасни чак и кад је био у повољном положају. Безос је у једном тренутку рекао: „Остатак света би волео и најмањи гутљај еликсира који имамо овде у Сједињеним Државама.“ Хм, не мислим да је тако. Највећи проблем: Одсуство компаније „Мајкрософт“, која има проблеме због монополистичког понашања откад је кôд почео да се клеше на „каменим таблицама“.

Највеће лажи: Тим Кук тврди да програмери који не воле App Store имају много других могућности да се баве својим послом, на пример, Xбоx. Марк Закерберг каже: „Колачићи немају најважнију улогу у нашем прикупљању информација.“ Безос се претвара да је изненађен кад чује да се продавац жали због лошег управљања. Најбољи потези чланова Конгреса: Председавајућег треба похвалити због беседништва. Због усредсређености на пословање компаније „Гугл“ са платформама Genius и Yelp, које је у најбољем случају било одвратно. За истицање имплицитних сукоба због продаје роба на сопственом тржишту. Због истицања да оптимизовање учешћа корисника може, исто тако, да оптимизује бес и мржњу.

Једну од чланица Конгреса треба похвалити због тога што је рекла да је изјава компаније „Амазон“ да спречава своје запослене да користе податке продаваца треће стране да би се надметала с њима јадна и смешна. Због тога што је истакла навику компаније „Фејсбук“ да убеди будуће конкуренте да им је боље да их компанија преузме него да пропадну. Због тога што је нагласила да је у огласном екосистему компаније „Гугл“ она истовремено и на страни купца и на страни продавца, а, уз то, истовремено нуди и брокерске услуге. Истакла је: „Постоји разлог зашто имамо законе против инсајдерског трговања.“

Још једну чланицу Конгреса због истицања праксе компаније „Гугл“ да спаја податке о оглашавању и праћењу тако да су историја претраживања, Гмаил подаци и кретање широм мреже једног корисника обједињени у једној бази података. Један од чланова Конгреса натрљао је Безосу на нос скандалозно подизање цена у епизоди диаперс.цом. Похвале за конгресмена Џерија Надлера због истицања свеопштег уништавања издавачке делатности и новинарске професије.

Лоши потези чланова Конгреса: Републиканце треба укорити због бескрајног гласног цвиљења о томе како велике технолошке компаније „цензуришу конзервативце“. Похвала конгресмену Џејмију Раскину који им је узвратио, истичући да је сваког дана већина првих објава на Фејсбуку крајње десна пропаганда: „Ако Фејсбук покушава да потисне говор конзервативаца, онда јој то баш и не иде од руке.“

Завршне речи: Из закључка председавајућег: „Ово саслушање ми је разјаснило једну чињеницу. Ове компаније које постоје данас имају монополистичку моћ. Неке треба распарчати. Све морају да буду правилно регулисане и морају да се сматрају одговорним ... њихова контрола тржишта омогућава им да учине све што је потребно како би сломили независна предузећа и проширили своју моћ. Томе се мора да се стане на пут.“

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем осамнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 26. септембра 2020. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Добро дошли!

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.