ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Интернет се неповратно мења

Током прошле године, светска комуникациона мрежа постала је мање светска. Европа разматра увођење прописа којима ће привремено забранити рад америчким технолошким компанијама које не буду поштовале њене законе. Сједињене Државе су замало забраниле рад друштвеним мрежама TikTok и WeChat, али нова Бајденова администрација разматра да ли да предузме такав корак. Индија, која их је већ укинула, поред десетина других платформи, сада је у опасном сукобу са друштвеном мрежом Твитер. Овог месеца, Фејсбук се сукобила са владом Аустралије због предлога закона према коме друштвена мрежа мора да плаћа издавачима за сваку вест коју објави на својој платформи. Компанија је напречац одлучила да спречи кориснике да деле везе према вестима да би тако испоштовала захтеве, што потенцијално може да доведе до различитог начина функционисања Фејсбука у различитим државама. У уторак је ипак успела да дође до договора са аустралијском владом и пристала је да поново објављује новинске извештаје. Компанија је истакла да би сличне проблеме могла да има и у другим државама. Нагласила је да наставља да глобално улаже у објављивање вести и да наставља да се одупире покушајима медијских корпорација да успоставе одређене законске оквире који не узимају у обзир праву вредност размене између издавача и платформи, каква је Фејсбук.

Међутим, ако такви територијални договори заживе, глобални интернет, какав нам је познат, биће много сличнији оном кога називамо „сплинтернет“ (исцепкани интернет) или скуп различитих интернета чије су границе одређене националним или регионалним границама. Комбинација све јачег национализма, трговинских сукоба и забринутости да ће одређене глобалне технолошке компаније преузети надмоћност на тржишту довела је до стварања одређених регулатива широм света. На тај начин нису оштећене само технолошке компаније које своје огромно пословање заснивају на глобалном својству интернета, већ се нарушава и сама идеја о стварању платформи којима се може приступити и које се могу користити у било ком делу света.

Изгледа да границе постају све израженије и да је глобална тенденција ка подели интернета много израженија него у прошлости. Недавни догађаји су нам показали да за такво цепкање интернета није потребно да платформа одмах буде забрањена или укинута. Кад је аустралијска влада покушала да натера Фејсбук да издавачима плати за објављивање њихових вести, друштвена мрежа је корисницима у Аустралији престала да приказује везе ка новинским кућама, али ни корисници ван Аустралије нису могли да приступе истим тим садржајима. Такав корак је у потпуној супротности са главном одликом интернета, који би требало да буде средство за слободни проток информација на глобалном нивоу. Кад се друштвена мрежа Твитер појавила у Индији, речено јој је да је добродошла, али да мора поштовати законе који владају у тој земљи. Међутим, компанија је покушала да нађе неко средње решења тако што је обуставила неке налоге који користе, према речима владе „подстрекачке и неосноване“ хештегове, што значи да се ти налози не могу видети из Индије, али су доступни ван ње.

Такво окружење се много разликује од оног у коме је америчким технолошким компанијама било омогућено да прикупе огромно богатство и моћ. Фејсбук и њој сличне платформе успеле су да пласирају своје производе широм света (осим у Кини и Северној Кореји). Изгледа да таква отвореност више неће постојати. Оно што је законито у Шведској, противзаконито је у Пакистану, тако да друштвене мреже морају да пронађу метод како би ускладиле те разлике са начином на који интернет функционише. Због тога, платформе добровољно, а државне владе присилно подижу географске баријере, тако да корисници у различитим државама виде различите ствари.

Док се интернет цепа, законодавци широм света се уједињују 

Борба око објављивања вести у Аустралији представља релативно мали део сукоба између технолошких компанија и државних вада, који је углавном усредсређен на проблеме цензуре, приватности и конкуренције на тржишту. Ипак, реакција на поступак Фејсбука у Аустралији показала је да је међународни покрет за обуздавање великих технолошких компанија све јачи, а самим тим се повећавају и разлике у функционисању интернет сервиса у различитим државама. Премијер Аустралије Скот Морисон је у прошлонедељном сукобу са „Фејсбуком“ упозорио гиганта друштвених мрежа: „Оно што радите овде, може вам се вратити као бумеранг у другим државама.“
„Такви поступци само потврђују да је све више држава у свету забринуто због недоличног понашања великих технолошких компанија које мисле да су моћније од државних вада и да се на њих правила не односе“, написао је у објави на Фејсбуку. „Можемо се сложити да мењају свет, али то не значи да њиме управљају.“

У уторак је Морисон рекао да поздравља одлуку Фејсбука да поново објављује везе ка вестима, али додао је да влада и даље инсистира на поштовању закона да би „аустралијски новинари и новинске куће добиле одговарајућу финансијску надокнаду за оригинални садржај који стварају“. Неколико других држава, међу којима су Велика Британија и Канада, разматрају доношење сличних закона којима би регулисали функционисање друштвених мрежа и, наравно, у том процесу веома блиско сарађују. Из компаније „Фејсбук“ поручују да би најбоље било кад би се владе састале и саставиле неки уговор или успоставиле неку врсту стандарда у вези са тим ко има право да утиче на садржај и информације ван њихових националних територија. Пошто тога нема, интернет је подељенији и исцепканији. Ако би процес цепања интернета био препуштен сам себи, последице би могле да буду ужасне. Коначно, то би могло да доведе до постојања посебних платформи друштвених медија у свакој већој држави или на сваком већем тржишту, а самим тим и информативног екосистема који би био потпуно различит и исцепкан. Дакле, тада би грађани имали потпуно различите скупове информација о локалним догађајима, светским догађајима и, вероватно, потпуно различит поглед на стварност.

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge 2021

  Финале тринаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2021" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom.Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 20. марта 2021. године.       Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 100 радова из 26 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Виртуелна и аугментативна реалност", друга, где су ученици на тему "Иновативна примена софтвера за развој вештине" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Мој свет кроз интернет". На финале такмичења позван је 31 средњошколац, а најбољи су освојили вредне награде.  

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.