ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учеће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви налази се на линку.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Кад нам дате своје биометријске податке, добијате ручак за пет секунди

Добављач технологије за препознавање лица обећава деци у школама у Великој Британији брзу услугу ако пристану да своје оброке плаћају користећи споменути систем. Према данашњим извештајима, технологија за препознавање лица користи се у више школа у Великој Британији како би ученицима омогућила да плате оброк. У области Шкотске која обухвата и острво Аран, девет школа ће почети да наплаћује оброке у школској кантини користећи технологију скенирања лица. Надлежни орган и компанија CRB Cunninghams, која добавља и примењује технологију, тврде да ће систем смањити редове, а тако и могућност ширења вируса ковид-19, јер ће се укинути плаћање картицама или скенирањем отиска прста, наводи се у данашњем издању Фајненшал тајмса.

Директор споменуте компаније Дејвид Сwонсон је објаснио како технологија функционише. Наиме, према његовим речима, камере верификују идентитет детета према „шифрованим шаблонима отисака лица“, и каже да ће се ти шаблони чувати на серверима у школама, односно у 65 школа које су се до сада пријавиле. Напоменуо је да у средњој школи, за отприлике 25 минута, треба да се послужи оброк за 1.000 ученика, због чега је потребан бржи проток потрошача. Како је истакао, уз коришћење споменутог система просечно време трансакције скраћено је на пет секунди по ученику.

Веће шкотске области истакло је да је 97 посто родитеља дало сагласност за увођење новог система, иако су неки рекли да нису сигурни да ли је њиховој деци дато довољно информација да донесу одлуку. Систем је већ тестиран 2020. године, у једној школи у Гејтсхеду у Енглеској. Компанија CRB Cunninghams, наизглед несвесна контроверзи око технологије препознавања лица, најавила је увођење своје технологије у школе у јуну као „следећи корак у безготовинском плаћању хране“.

Према саопштењу компаније њена интуитивна технологија омогућава ПоС оператерима да брзо идентификују учеников безготовински рачун, док се плаћања тренутно прилагођавају на исти начин као и све друге методе идентификације у софтверу CRB Cunninghams Фусион. Према речима професора Фрејзера Сампсона, комесара за надзорне камере при британској влади, технологија препознавања лица ће можда морати да се регулише на исти начин као и неке етички осетљиве медицинске технике како би се осигурало постојање мера заштите приватности и слободе људи.

Сампсон, који ради при Министарству унутрашњих послова и проверава развој технологије надзора у Великој Британији, рекао је да је технологија препознавања лица „подручје које се брзо развија и да су докази о томе колико је корисна неухватљиви, али може бити да неки њени аспекти о којима свако доноси сопствени суд представљају највећи ризик за заједнице или једноставно изазивају највећу забринутост међу грађанима“. Борци за заштиту приватности изразили су забринутост да је пребацивање технологије у школе само због плаћања беспотребна нормализација технологије препознавања лица. Они кажу да ниједно дете не би требало да пролази кроз проверу идентитета као на граничном прелазу само да би добило школски оброк.

Требало би да живимо у демократији, а не у држави која врши надзор над својим становницима. Говоримо о изузетно осетљивим, личним подацима. Требало би децу научити да те податке штите, а не да их откривају тек из хира. Биометријска компанија одбила је да открије ко још може да приступи личним подацима деце, што додатно појачава забринутост. Технологија препознавања лица обично пати од непрецизности, посебно у случају жена и особа друге боје коже и борци за заштиту приватности су изузетно забринути како ће тај инвазивни и дискриминаторни систем утицати на децу. Треба напоменути да је Шведска казнила школу која је користила технологију препознавања лица (јер је у супротности са поставкама GDPR-а) и да је двема средњим школама у Ници и Марсеју наложено да прекину употребу програма за препознавање лица.

Слична реакција се очекује и у Великој Британији, односно, уклањање свих биометријских података из британских школа. Закон каже да ако можемо, морамо користити мање инвазивне приступе за заштиту основних права и слобода деце, навели су борци за заштиту приватности. Онима који су забринути за безбедност школских система који сада чувају биометријске податке о деци сигурно неће бити лакше кад сазнају да су образовне установе постале мете сајбер-напада. У марту је непрофитна добротворна организација Харрис Федератион, одговорна за вођење 50 основних и средњих школа у Лондону и Есексу, постала најновије образовно тело у Великој Британији и жртва напада злонамерног софтвера, при чему је тражена откупнина. То је бар четврта непрофитна образовна организација која је нападнута у току једног месеца. У међувремену, колеџ у Бирмингему је почетком ове године саопштио својим студентима – којих има 13.000 – да ће се сва предавања изводити преко мреже јер је напад злонамерног софтвера онеспособио основне ИТ системе.

Портпарол Канцеларије повереника за информације (ICO) рекао је да организације које користе технологију препознавања лица морају да се придржавају закона о заштити података пре, током и после његове употребе. Осим тога, закон о заштити података пружа додатну заштиту деци, а организације морају пажљиво да размотре неопходност и пропорционалност прикупљања биометријских података пре него што то учине. Организације би требало да размотре употребу другачијег приступа ако се исти циљ може постићи на мање наметљив начин. Свако ко сматра да су његови лични подаци обрађени на незаконит начин може поднети жалбу директно Канцеларији. Портпарол већа споменуте шкотске области каже да се склапање уговора са компанијом приводи крају и да имају прилику да инсталирају ИТ инфраструктуру која чини њихову услугу ефикаснијом и побољшава искуство ученика помоћу иновативне технологије.

„С обзиром на сталне ризике повезане с ковидом-19, Веће жели да обезбеди бесконтактну идентификацију јер то пружа сигурније окружење и за ученике и за особље. Препознавање лица оцењено је као оптимално решење које ће задовољити све наше захтеве.“ „Осим тога, највећа замерка је дужина времена потребног за служење оброка, што је потенцијално један од разлога зашто ученици одлучују да изађу из школе и оду на ручак. Бесконтактно плаћање помоћу препознавања лица врло је брзо и ефикасно и омогућава ученицима да то време проведу са пријатељима у неким другим активностима.“ Препознавање лица укључује узимање шаблона отисака лица, што обухвата мерење кључних тачака на лицу, за шта је добијена сагласност. У складу са GDPR смерницама и Канцеларије повереника за информације, ученици у од 15 до 18 година могу сами да дају пристанак, док је ученицима у од 11 до 14 година старости потребна сагласност родитеља. „Добили смо одличан одговор од ученика, родитеља и старатеља, односно више од 97 посто позитивних одговора који дају сагласност за нову технологију. Ученици често заборављају свој ПИН, а неки су нажалост били и жртве крађе ПИН-а, па подржавају увођење система и увиђају предности које он има.“

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2022 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за тринаести IT семинар - RAF IT Days почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2022. године. Семинар RAF IT Days 2022 одржаће се онлајн посредством платформе Zoom. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2022. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2021.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Друго место за тим РАФ Маг на SICEF Хакатону

  Тим под називом РАФ Маг кога чине студенати Рачунарског факултета Милош Максимовић, Никола Пауновић, Драгослав Милутиновић и Филип Ћосовић, освојио је друго место на SICEF Хакатону.  SICEF Хакатон је двадесетчетворочасовно такмичење у креирању апликације на задату тему које је одржано од 5. до 7. новембра на Електронском факултету у Нишу. Главни циљеви Хакатона јесу подстицање иновативности, креативности и могућности да млади људи стекну непроцењиво искуство рада у тиму и под притиском, с обзиром на то да је потребно за 24 часа створити оригиналну апликацију која ће заинтересовати широку групу корисника и имати адекватну примену. Овогодишња тема Хакатона била је Допринос спречавању ширења вируса Covid19. На такмичењу је учествовало 8 тимова, а победнички тим је из Ријеке, Хрватска. Филип Ћосовић, члан другопласираног тима РАФ Маг описао је решење коју су овом приликом креирали: Креирали смо две апликације, једну коју ће користити болнице и медицинске установе како би водили статистику о оптерећености болница, стању пацијената и побољшаној интерној комуникацији, и другу, корисничку апликацију, која би служила да корисници имају увид у стање у болницама, која им је најближа, која је мање оптерећена итд. Главна фукнционалност је анонимно праћење кретања корисника које би служило да уколико се неки корисник зарази остали који су били у контакту са њим добију обавештење да постоји ризик да се и они заразе. Корисници могу да дају податке о свом стању и добију савете, а такође проверавамо резултате њиховог теста које уносе скенирањем QR кода. Нашу идеју смо у целости имплементирали за 24 часа због чега смо добили нарочиту похвалу жирија. Честитамо тиму РАФ Маг на постигнутом успеху и желимо им још много сјајних идеја и освојених награда!

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021  

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.