ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Метаверзум и дилема о људским правима

У Метаверзуму можете да будете шта год желите, али не можете да имате контролу. Током седамдесет и три године колико је прошло откад су Уједињене нације ратификовале Општу декларацију о људским правима, свет није могао да се сложи која то тачно дефинисана права треба да буду додељена људским бићима. Сама идеја је контроверзна. Најбоље што се може рећи о таквим идеалистичким документима је да они ограничавају најекстремније злоупотребе којима људи могу једни друге да изложе, укључујући поробљавање и економску експлоатацију.

То је важно достигнуће, јер предстојећи долазак виртуелних светова прети да угрози људску аутономију у најосновнијем смислу. У Метаверзуму, како га је замислио извршни директор компаније „Мета“ Марк Закерберг, не можете чак ни да почешете свој виртуелни нос без дозволе програма који у потпуности контролише компанија. Не постоји стандард за виртуелне светове. Сваки од њих је направљен као скуп технологија познатих само власнику тих технологија. Ако се слобода кретања у виртуелном свету одређује према томе колико и како можете да померате виртуелне удове и гледате виртуелним очима, онда свако ко улази у Метаверзум било које врсте нема никакву аутономију. Сваки потез човека у виртуелном свету је под контролом дигиталних корпорација, као што је „Мета“, које задржавају право да било коме одбију слободу кретања.

Изгледа прилично глупо што се бринемо због такве ситуације с обзиром на то да Метаверзум још не постоји и тренутно је плод Закербергове маште. Имамо разлога да верујемо да се софтвер никада неће материјализовати. Ипак, невероватна жеља да се учествује у будућем Метаверзуму – свако саопштење за штампу ових дана предвиђа невероватне економске могућности – сугерише да би многе друштвене активности могле бити увучене у виртуелне светове у целини или делимично. Када се то деси, људи или учествују у њима или су обесправљени. Сада је право време да почнете да размишљате о етичким питањима Метаверзума. Већ постоје наговештаји да ц́е Закерберг и други креатори мета-света настојати да банализују аутономију нудећи избор потрошача као алтернативу. 

Закерберг вас увлачи у Метаверзум тврдњом да у њему можете да будете шта год желите, а креатори вам нуде различиту гардеробу и сличне небитне ствари. Међутим, то што можете да изаберете одређену нијансу боје коже или то што можете слободно да изаберете неки емоџи не представља поседовање контроле, а још мање аутономије. Сваки идентитет у виртуелном свету је стварање приватне базе података, али ниједан појединац нема контролу над том базом података. Он може да бира оно што му је понуђено у менију, а у Закерберговом свету можда ће чак моћи да предложи шта ће бити у менију. Ипак, на крају крајева, људи немају право вета. Оно што корпорација одлучи је коначно.

Другим речима, можете да будете шта год желите у Метаверзуму, само не можете да имате контролу. Замислите да је ваше целокупно постојање и оно што сматрате својим идентитетом поништила корпорација. У том тренутку постајете РОБ. Ако посматрамо на ширем нивоу, Фејсбук и Инстаграм и WhatsApp, у власништву компаније „Мета“, не повезују се са остатком интернета. Постојање у било ком од тих простора је еквивалентно постојању само када се крећете у продавници. Ако напустите FBR продавницу, престајете да постојите.

Људи, у ствари, не постоје у друштвеним медијима, а неће постојати ни у Метаверзуму. Њихови идентитети су плод базе података. Људи уписују податке у веб-образац и имају илузију да имају идентитет. Без контроле и аутономије, они немају идентитет у било ком значајном смислу. Они су само пиони власника базе података. Слично томе, свака акција у Метаверзуму биће илузија аутономије и телесног интегритета. Корпорација која поседује базу података и даље контролише виртуелни ваздух који се удише у Метаверзуму.

Добра вест је да за све то постоји решење, односно, приступ који ће промовисати индивидуалну аутономију и чинити основу за остваривање људских и грађанских права. Треба само да се доврши посао недовршеног интернета.
Интернет је заснован на протоколима дефинисаним у спецификацијама имплементираним као отворени кôд. Сваки рачунар на свету поштује такве протоколе да би учествовао на интернету. Једини пропуст креатора интернета је изостављање личног протокола који би омогућио људима да контролишу оно што чини њихов дигитални идентитет. Лични протокол би омогућио појединцу да има потпуну контролу над оним што наводи у тексту и другим облицима изражавања и начином на који се они користе, укључујући и начин на који се њихови искази и њихов дигитални одраз сортирају и филтрирају.

Сваки виртуелни свет, као што је Метаверзум, који би користио те исказе и одразе морао би да поштује правила употребе. Аутономија би била на првом месту, а комерцијални и други интереси предузећа иза аутономије.
Друштва широм света треба да наставе недовршени посао интернета и уведу личне протоколе како би се осигурала људска и грађанска права. Не претерујемо ако кажемо да је амбиција друштвених медија у Метаверзуму да замене отворени интернет. Закербергова тврдња, сада поновљена неколико пута, јесте да ће Метаверзум „бити наследник мобилног интернета“ и „следећа верзија интернета“.

Ако комерцијални ентитет жели да замени отворене протоколе интернета, онда свет не само да мора поново да потврди те протоколе, већ и да их унапреди тако што ће их довести у област људске дигиталне аутономије.
У свом самодопадљивом видеу који представља Метаверзум, Закерберг је упутио увреду свим својим противницима рекавши им да су сувише плашљиви да би замислили будућност. Ипак, сасвим је сигурно да већина људи не жели да Закерберг одлучује о њиховој будућности уместо њих.

Ако ће се људске активности одвијати у виртуелним световима, време је да друштво одбаци комерцијалне интересе тако што ће оснажити људску аутономију и одбранити је од интереса најбезочнијих грабљиваца.

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Одржано финале такмичења RAF Challenge 2022

  Финале четрнаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2022" одржано онлајн посредством платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 19. марта 2022. године.      Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 130 радова из 25 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Вештачка интелигенција за синтезу фотографија, звука и видео садржаја", друга, где су ученици на тему "Мултимедијални софтвер" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Шта ме покреће". На финале такмичења позвано је 29 средњошколаца, а најбољи су освојили вредне награде.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2022 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за тринаести IT семинар - RAF IT Days почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2022. године. Семинар RAF IT Days 2022 одржаће се онлајн посредством платформе Zoom. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2022. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2021.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021