ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како се ослободити нежељене поште, позива и текстуалних порука

Ако сте приметили да ових дана добијате много више нежељене поште, нисте једини. Број нежељених позива и текстуалних порука повећао се током пандемије ковида-19. У јуну 2021. године је пријављено 5,9 милијарди нежељених позива, што представља повећање од 11 процената. Иако повећање броја нежељених текстуалних порука није било значајно (било их је 7,1 милијарди, што је повећање од 1 процента), број жалби на нежељене текстуалне поруке порастао је за 146 процената. Запањујући је број нежељених порука е-поште. Наиме, сваког дана се пошаље 122,3 милијарде, иако већину ухвате филтери за нежељену пошту. Добро позната апликација Труецаллер, за идентификацију позиваоца и блокирање нежељене поште, такође је потврдила да је дошло до невиђеног пораста позива ботова и њихових текстуалних порука због чега је у прошлој години изгубљено 29,8 милијарди долара због лажних позива.

Сасвим је сигурно да смо приметили укупан пораст броја порука нежељене поште, као и повећање оних е-порука које успевају да прођу кроз филтере за нежељену пошту. Осим тога што нам стварају додатни посао, морамо стално да будемо на опрезу да наши уређаји не буду компромитовани и да наши непроцењиви подаци не дођу у погрешне руке. Иако су нам на располагању разне технологије и алгоритми за блокирање нежељене поште, зашто још увек добијамо те текстуалне и е-поруке у 2021. години? Питали смо стручњаке у тој области и ево шта смо сазнали.

Како пошиљаоци нежељене поште добијају моје податке?

Нежељене поруке добијате јер је неко добио приступ вашој имејл адреси или броју телефона. Размислите о томе колико често дајете свој број телефона или адресу е-поште када нешто проверавате на мрежи, када се пријављујете за нешто на мрежи или када се пријављујете за програм наградних купона у некој продавници. Многи од тих добављача услуга се претрпели бар један хакерски напад, са чиме корисници нису упознати. После таквих неовлашћених упада у податке корисника, не постоји процедура која би омогућила да се они поново добију. Тада су они потпуно отворени за позиве ботова, што доноси огромну зараду.

Цео поступак је једноставан. Чак и ако сте се потрудили око безбедности података, не постоји начин да онемогућите да се ваш број телефона и адреса е-пошта појаве у целом свету. То је једноставно цена модерног живота и удобности.

Зашто примате неприкладне нежељене поруке

Ако сте икада примили нежељену поруку NSFW - not safe for work (није безбедно за посао) која је садржала потпуно неприкладну тему, нисте једини. Иако сви добијају нежељену пошту, дошло је до пораста у примању „неприкладних“ или „безобразних“ нежељених текстуалних и е-порука. Лоши актери знају шта раде. Сврха слања нежељених и пхисхинг порука је да на крају наведе примаоца да отвори, кликне или пружи тражене информације. Што се тиче безобразне нежељене поште, лоши актери имају успеха са таквим врстама порука, па их због шаљу у много већем броју него раније.

Чак и ако неко одговори са „престани да ми ово шаљеш“, пошиљалац нежељене поште је тада ангажовао примаоца, што му пружа пут за даље искоришћавање и прикупљање података.

Нежељена пошта и регулаторна питања

Други разлог због којег настављамо да примамо нежељене позиве и е-поруке је тај што закони споро сустижу онлајн злочине, а пошиљаоци нежељене поште то максимално користе. Постоји мало или уопште не постоје закони који се односе на сајбер-безбедност или заштиту приватности података, а који би дозволили органима за спровођење закона да прогоне криминалце који су прекршили те законе или који би омогућили корисницима да заштите своје податке.

Све наведене проблеме треба брзо решавати. Стручњаци кажу да би требало омогућити корисницима да поднесу приватне тужбе против оних који продају и купују податке и да би требало повећати казне за њих (до 5 милиона долара, на пример) ако их полиција ухвати. Можда бисмо могли да одредимо и неку надокнаду за узбуњиваче, што би подстакло људе у компанијама да открију недозвољене поступке. Федерална комисија за комуникације (FCC) омогућава људима да подносе жалбе и спроводи иницијативу за борбу против аутоматизованих позива заједно са Федералном трговинском комисијом (FTC), која вам омогућава да се пријавите за National Do Not Call Registry (Национални регистар одбијања позива). FCC је слала опомене за нелегалне радње и изрицала новчане казне. Међутим, део проблема је у томе што је проблем нежељене поште једноставно сувише велики да би FCC могла сама да га реши. Блиска сарадња унутар агенције и између савезних и државних партнера може помоћи у решавању те потрошачке епидемије, навели су стручњаци.

Како да знате да ли је текстуална или е-порука нежељена пошта

Ако нисте очекивали поруку од неке особе или предузећа, то би могла бити нежељена пошта. Остале карактеристике нежељене поште су следеће:

 • Призвук хитности у поруци.
 • Граматичке или правописне грешке у поруци.
 • Порука садржи везу на коју треба кликнути.
 • Порука тражи ваше личне податке или тражи новац.
 • Адреса е-поште пошиљаоца припада приватној е-пошти, али пошиљалац тврди да је у питању предузеће.
 • Не препознајете број, али пошиљалац тврди да је неко кога познајете.

Шта треба да радите ако добијете нежељену поруку

Ако добијете поруку за коју мислите да би могла бити нежељена, не контактирајте пошиљаоца ни на који начин. Најбоље је да поруку или е-пошту избришете и не одговарате на њу. Не одговарајте и не зовите број телефона пошиљаоца. Срећом, отварање текстуалне поруке у овом тренутку не носи никакав ризик. Ипак, врло је ризично ако кликнете на везе, слике, одговорите на текст и пружите додатне информација. Уместо да отворите текстуалну поруку, најсигурније је да је избришете. Ако нисте сигурни да ли је порука непожељна, обратите се директно појединцу или компанији и питајте их да ли су вас контактирали. Ако примите поруку од своје банке, на пример, а нисте потпуно сигурни да је та порука стигла из ваше банке, позовите своју банку директно и питајте је да ли су вам послали текстуалне поруке или е-пошту.

Чији су уређаји најрањивији?

Без обзира на то да ли користите Андроид или iOS, постоје начини да спречите примање нежељене поште или порука, али неки уређаји могу бити рањивији од других. Оперативни системи телефона носе своје ризике и рањивости, наводе стручњаци. Андроид телефони су заправо ризичнији због разноликости различитих верзија оперативног система међу произвођачима Андроид телефона. Најбоље би било да проверите да ли ваш телефон има најновију верзију софтвера. Такође је неопходно да разумете које мобилне апликације имате на телефону. Мобилне апликације такође носе нови кôд и нове рањивости. Обавезно ажурирајте своје апликације и уклоните све које не користите редовно.

Како спречити пријем нежељене поште

Осим ИД-а трећих страна и апликација које блокирају нежељену пошту, као што је Truecaller, многи мобилни оператери нуде услуге блокирања нежељене поште или као посебну апликацију коју можете преузети или као додатну услугу на коју можете да се претплатите. Један такав пример је T-Mobile Scam Shield, који је доступан корисницима бесплатно и нуди услуге блокирања разних облика преваре. Компанија „Веризон“ нуди сличан филтер позива (Call Filter) за екранизацију долазних позива и Call Filter Plus, који захтева претплату, али укључује ИД позиваоца и листу блокирања. Коначно, AT&T има AT&T Call Protect, који вам омогућава да блокирате нежељене позиве и непознате бројеве, као и да идентификујете ризик од нежељене поште. Надоградња Call Protect Plus захтева месечну претплату, али додаје ИД позиваоца, обрнуто тражење броја и детаљније контроле над категоријама позива којима је дозвољено да прођу проверу филтера.

Корисници пиxел уређаја такође могу да користе „Гуглов“ преглед позива кога контролише вештачка интелигенција да би филтрирали нежељене позиве и блокирали аутоматизоване позиве. Већина подразумеваних функција позивања и на Андроиду и на iOS-у такође има опције за блокирање позива, што вам омогућава да направите сопствену листу блокираних позива и понудите начин да извезете ту листу када и ако промените уређај.

Очистите своје податке

Осим тих основних поступака, замолили смо стручњаке да нам наведу још неке поступке којима бисмо могли да спречимо примање нежељене поште. Они предлажу да се директно обратимо продавцима података и одемо на веб-странице које се баве претраживањем корисника и да се одјавимо како не би могли да продају наше податке. Такође препоручују брисање старих и заштиту активних налога. Иако то можда не желимо да признамо, многи од нас још увек имају неки стари МyСпаце налог уз који смо живели у средњој школи, али на који деценијама нисмо помислили. Можда нам то изгледа потпуно безопасно, али ти налози су и даље изложени ризику прикупљања података, што би омогућило да сви ваши лични подаци буду доступни пошиљаоцима нежељене поште на мрачном интернету. Препоручујемо да извршите ревизију свих ваших налога е-поште, нових и старих, како бисте били сигурни да су сви стари налози друштвених медија деактивирани. Алати као што су BrandIourself's Account Deleter или Mine могу бесплатно да аутоматизују тај процес.

Искористите предности сајтова који нуде двофакторску аутентификацију, што многи данас раде. Користите менаџере лозинки као што су ЛастПасс или ОнеПассwорд да бисте креирали сложене лозинке које су лако доступне, тако да не морате стално да их ресетујете. Такође, искористите предности нових опција приватности које су почеле да нуде сајтови као што су Фејсбук или Гугл. Ручно искључите праћење или користите алате као што је JumboPrivacy који ће то урадити уместо вас. Виртуелне приватне мреже и блокатори огласа су сјајни додатни алати за ограничавање праћења података што се дешава док претражујете на интернету.

Најлакше је да водите рачуна о својим подацима, а затим да очистите старе налоге и избришете профиле и услуге које више не користите. Можда је то досадно и заморно, али што мање личних података имате на мрежи, то боље.

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Одржано финале такмичења RAF Challenge 2022

  Финале четрнаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2022" одржано онлајн посредством платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 19. марта 2022. године.      Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 130 радова из 25 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Вештачка интелигенција за синтезу фотографија, звука и видео садржаја", друга, где су ученици на тему "Мултимедијални софтвер" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Шта ме покреће". На финале такмичења позвано је 29 средњошколаца, а најбољи су освојили вредне награде.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2022 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за тринаести IT семинар - RAF IT Days почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2022. године. Семинар RAF IT Days 2022 одржаће се онлајн посредством платформе Zoom. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2022. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2021.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021