ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Шта треба да урадите пре него што продате свој стари телефон

Како би требало да се на прави начин опростите од старог хардвера.
Када дође време за куповину новог мобилног телефона, можете значајно да уштедите тако што ћете свој стари продати или дати на рециклажу. Међутим, пре него што се растанете са старијим паметним телефоном, требало би да обавите неке брзе и сасвим једноставне процедуре бисте били сигурни да све своје податке носите са собом, односно да обезбедите све дигиталне налоге како не би били доступни ономе коме продајете телефон или онима који планирају да га рециклирају.
У најбољем случају, могли бисте истовремено да користите свој стари и нови телефон неколико дана док не будете сигурни да све функционише како треба на вашем најновијем телефону и да вам више не треба онај који сте управо заменили. Ипак, без обзира на то како ћете користити нови и стари уређај, требало би да обавите неколико процедура да бисте били сигурни да ваши подаци неће доћи у погрешне руке.
 
1. Направите резервну копију свих података
 
Нико не жели да изгуби податке при промени телефонског апарата, али сада је то лакше избећи с обзиром на то да су уведене услуге стриминга. Пријавите се поново на Netflix и Spotify (на пример) на свом новом уређају и тамо се ништа неће променити. Све ће изгледати исто онако како је и било на старом уређају. Требало би да проверите како изгледају кључне апликације да бисте се уверили да је за све направљена резервна копија у облаку или на другом уређају. Посебно размислите о својим драгоценим фотографијама и видео записима (Apple Photos, Google Photos или услуге као што је Dropbox могу у томе да вам помогну). Ако користите подкаст плејер, проверите да нисте случајно изгубили место или преузете епизоде.
Ајфон и Андроид телефони се испоручују са уграђеним услугама за прављење резервне копије које много тога обављају уместо вас. Погледајте званичне Епл и Гугл документе за подршку да бисте се детаљније обавестили, али било би добро и да сами проверите шта се налази у вашем телефону и шта треба пренети на нови уређај.
 
2. Склоните своје кодове за двофакторску аутентификацију
 
Коришћење паметног телефона као уређаја за двофакторску аутентификацију је мудра идеја. На тај начин онемогућавате другим људима да уђу на ваше налоге само са вашим корисничким именом и лозинком. Међутим, та додатна безбедносна мера може да доведе до неких проблема када мењате уређаје.
У суштини, ваш телефон би могао да буде кључ за улазак у све врсте налога, од ваших апликација за друштвене мреже до ваших клијената електронске поште. Ако користите апликацију за генерисање двофакторских кодова, онда морате да подесите ту апликацију на свом новом телефону да бисте били сигурни да можете и даље да улазите у своје налоге као и обично.
Пошто ће се наведена процедура мало разликовати у зависности од тога коју апликацију за двофакторску аутентификацију користите, проверите детаље апликације. Апликације као што су Authy и Google Authenticator нуде једноставна упутства за пренос кодова.
 
3. Одјавите се са својих налога
 
Одјављивање није стриктно неопходно за одређене апликације, али препоручљиво је да се одјавите и деактивирате што више апликација пре него што оставите стари телефон како бисте себи олакшали прелазак на нови уређај.
Код неких апликација постоји ограничење броја уређаја на којима можете да их користите. Рецимо, апликације за стримовање музике омогућавају вам да преузимате нумере на ограничен број уређаја. С друге стране, неке апликације које се плаћају могу да се инсталирају ограничени број пута. Због тога би требало да откажете стару инсталацију пре него што додате нову.
Пре него што се одјавите са свих апликација и налога, проверите да ли сте запамтили све своје лозинке које ће вам бити потребне да бисте се поново пријавили. Надамо се да сте то задужење пребацили верном менаџеру лозинки, тако да би прелазак са једног уређаја на други требало да буде једноставан.
 
4. Пребаците ћаскања и разговоре
 
Претходно смо споменули прављење резервних копија, али требало би посебно да се осврнемо на апликације за ћаскање. Ваши приватни разговори су вам вероватно изузетно важни и не бисте желели да их оставите на старом телефону када пређете на потпуно нови паметни телефон.
Апликације као што су Twitter, Facebook Messenger и Google Chat држе све у облаку. Уз Apple iMessage, ваша ћаскања се чувају на резервним копијама и синхронизују се на већем броју уређаја преко iCloud-а. Ако сте корисник Сигнала и имате на располагању и нови и стари телефон, можете да користите уграђену функцију за пренос налога.
Процес се разликује од апликације до апликације, али увек морате да проверите да ли користите најновија ажурирања. WhatsApp је једна од апликација у којој се процес стално развија, али сада је доступна свеобухватна функција прављења резервне копије ћаскања.
 
5. Поставите телефон на фабричка подешавања
 
На крају ћемо вам указати на још један веома важан поступак. Наиме, требало би да покренете фабричко ресетовање да бисте свој стари паметни телефон вратили у стање у којем је био када сте га први пут добили. Тај процес треба да покренете тек пошто сте обавили све што смо вам претходно саветовали.
Враћање поставки на фабричко подешавање онемогућиће приступ вашим налозима и подацима, јер ц́е све ваше датотеке, апликације и пријаве бити избрисане, све до једне. Од података о бежичној вези коју сте подесили код куће, преко историје претраживања на вашем уређају, до позадина које сте преузели, све се то брише из локалне меморије уређаја.
У Андроид окружењу, у подешавањима изаберите Опште управљање, затим Ресетуј и у опцијама ресетовања изаберите Враћање на фабричка подешавања. Што се тиче pixel телефона, они ће имати сличне опције. У iOS окружењу пратите следеће кораке: изаберите Settings > General > Reset > Erase All Content and Settings.
 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.