ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како да копирате и налепљујете текст између Андроид телефона и Windows рачунара

Корисници Андроид телефона могу максимално да искористе предност универзалне Windows оставе у облаку помоћу сјајног трика који ћемо вам открити.
Windows 10 и Windows 11 нуде универзалну оставу у облаку преко које можете да копирате и чувате текст са једног рачунара и налепите га на други рачунар. Уз то, остава одлично функционише и на Андроид уређају. Преко Мајкрософтове тастатуре SwiftKey за Андроид, можете да копирате ставку која се налази на вашем Windows рачунару, а затим да је налепите на ваш Андроид уређај, или обрнуто.
Потребан вам је Мајкрософт налог да бисте користили и синхронизовали оставу на различитим рачунарима и уређајима. Обавезно се пријавите на сваки рачунар и уређај са истим налогом. Ваш Андроид уређај ће моћи да налепи само последњу ставку коју сте копирали и да је сачува само на сат времена.
Што се тиче заштите приватности, ваши подаци из оставе су шифровани и нису повезани са вашим Мајкрософт налогом нити их Мајкрософт трајно чува. Међутим, требало би што мање да користите процес синхронизације оставе у облаку за осетљиве информације, као што су лозинке или финансијски детаљи.
Подесите универзалну оставу у облаку
Прво би требало да подесите универзалну оставу у облаку у оперативном систему Windows 10 или 11 ако то већ нисте урадили. Процедура је потпуно иста у обема верзијама Windowsa. Идите на Settings > System > Clipboard (Подешавања > Систем > Остава). Укључите прекидаче за Clipboard history и Sync across devices (Историју оставе и Синхронизацију на свим уређајима). У оперативном систему Windows 11 укључите Sync across your devices (Синхронизација на свим вашим уређајима). Затим, изаберите опцију Automatically sync text that I copy (Аутоматски синхронизуј текст који копирам).
Ако још нисте испробали универзалну оставу у оперативном систему Windows, отворите документ, датотеку или поруку. Копирајте и налепите неколико различитих делова текста. Држите притиснут тастер Windows и притисните тастер V. Видећете историју свих ставки које сте копирали. Да бисте налепили одређену ставку, једноставно кликните на њу у историји оставе.
 
Инсталирајте тастатуру Microsoft SwiftKey
 
Када сте све то обавили, прихватите се свог Андроид уређаја. Отворите Google Play продавницу и потражите тастатуру Microsoft SwiftKey или покрените прегледач и отворите везу Google Play продавнице за тастатуру. Инсталирајте апликацију за тастатуру SwiftKey и отворите је. На почетном екрану додирните Enable SwiftKey (Омогући SwiftKey).
Следећи екран приказује расположиве тастатуре на вашем уређају. Укључите прекидач за тастатуру Microsoft SwiftKey. Појављује се обавештење које вас упозорава да овај метод уноса може да прикупи сав текст који унесете, укључујући личне податке као што су лозинке и бројеви кредитних картица. Додирните ОК.
Додирните стрелицу налево на врху да бисте се вратили на екран Welcome за SwiftKey. Додирните дугме Select SwiftKey. Следећи екран од вас тражи да изаберете метод уноса. Проверите опцију за тастатуру Microsoft SwiftKey. Вратите се на екран Welcome, додирните дугме Finish.
На следећем екрану потврдите налог да бисте користили тастатуру SwiftKey. Проверите да ли је то исти налог који користите за пријављивање на Windows računar. Ако није, додирните дугме Other accounts (Други налози) и пријавите се са одговарајућим налогом.
На следећем екрану се појављује питање да ли желите да делите податке са Мајкрософтом о томе како куцате. Пошто тај ниво дељења није потребан да бисте синхронизовали оставу, слободно одговорите са Не. Добићете поруку да је инсталација успела.
Апликација вас, затим, пребацује на екран за подешавање тастатуре SwiftKey. Додирните поставку за унос Rich, а затим изаберите Clipboard (остава). Укључите прекидач Sync clipboard history (за синхронизацију историје оставе). Проверите да ли су укључени и прекидачи Remember copied items и Show last copied item as quick paste option on prediction bar (Запамтите копиране ставке и Прикажи последњу копирану ставку као опцију брзог лепљења на траци за предвиђање). Са последњом опцијом, само последња копирана ставка се појављује на траци за предвиђање на тастатури SwiftKey.
Испробајте апликацију
Сад је право време да испробате нову функцију. Изаберите и копирајте неки текст у апликацији на вашем Windows рачунару. На свом Андроид уређају отворите апликацију у коју можете да уносите текст, као што су Mail или Messages. Додирните било коју област у коју можете да унесете текст да би се приказала тастатура. Додирните икону оставе на траци са алаткама изнад тастатуре и требало би да видите текст који сте копирали из Windowsa. Додирните текст да бисте га уметнули у тренутну област.
Такође можете да копирате са Андроида у Windows. Изаберите и копирајте текст из апликације на свом Андроид уређају. У Windowsu отворите апликацију у коју можете да унесете текст. Притисните тастер Windows и тастер V да бисте приказали оставу у облаку. Требало би да видите текст који сте копирали са Андроида. Кликните на текст да бисте га уметнули.
 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.