ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Не можете да искључите рачунар под оперативним системом Windows 11?

Испробајте нешто од наведеног
У журби сте, али не можете да одете, јер лаптоп одбија да се искључи. Ево како можете да решите проблем.
Вероватно ћете се изнервирати ако дуго буљите у екран на коме пише да се рачунар искључује и ништа се не дешава. Неколико узрока може довести до таквог проблема.
У таквим случајевима, углавном постоји нека апликација која ради у позадини или се ваш систем ажурира. Поред тога, једна од системских датотека би могла да буде оштећена, што такође може да доведе до необичног понашања вашег рачунара.
Ако вам је потребна помоћ да искључите рачунар под оперативним системом Windows 11, покушајте да примените нека од решења која ћемо навести.
1. Проверите процесе који и даље раде
Ваш рачунар се можда не искључује јер су апликација или процес још увек покренути. Можете да користите Управљач задацима да бисте пронашли и затворили све покренуте апликације. Такође, погледајте картицу Процеси.
Обично постоји процес који је замрзнут и спречава вас да искључите Windows. Да бисте га идентификовали, потражите процес који користи велики проценат вашег диска или CPU-а.
2. Користите пречицу на радној површини
Ако не можете да искључите свој Windows 11 рачунар помоћу менија Почетак, постоји брза алтернатива коју можете да испробате. Можете да направите пречицу на радној површини да бисте искључили рачунар. Да вам се не би догодило да случајно не кликнете на њу, дајте јој неки назив и изаберите икону која се истиче у односу на остале.
У другом случају, можете да покренете командну линију да бисте искључили рачунар. Покрените командну линију са административним правима, откуцајте shutdown /s и притисните тастер Enter.
3. Онемогућите брзо покретање
Брзо покретање, такође познато као hiperboot или хибридно искључивање, направљено је да би се скратило време покретања рачунара. Када искључите рачунар, Windows ће сачувати системске датотеке које се користе током процеса покретања. Иако убрзава покретање рачунара, има негативан утицај када је у питању искључивање.
Подразумевано, брзо покретање је омогућено у оперативном систему Windows 11, тако да ћете морати да га искључите ручно да бисте решили проблем гашења. Ево како то можете да урадите:
Покрените Контролну таблу, идите на Покажи по и изаберите Велике иконе или Мале иконе.
Отворите Опције напајања.
У левом окну кликните на Одаберите функцију дугмади за напајање.
У Поставкама искључивања поништите избор Укључи брзо покретање (препоручује се).
Кликните на дугме Сачувај промене.
Затворите све покренуте апликације и покушајте да искључите рачунар.
4. Покрените алатку за решавање проблема са напајањем
Постоји могућност да рачунар не можете да искључите јер постоји проблем у вези са напајањем. Срећом, Windows је укључио алатку за решавање проблема коју можете да користите да бисте поправили оно што не функционише како треба.
Пратите следеће кораке да бисте покренули алатку за решавање проблема са напајањем:
Отворите мени Почетак и изаберите Поставке.
Идите на Систем > Решавање проблема.
Ту ћете пронаћи опцију Остало решавање проблема.
Пронађите алатку за решавање проблема са напајањем и кликните на Покрени.
5. Покрените опцију за решавање проблема Windows Упдате
Ваш рачунар можда одбија да се искључи јер се Windows заглавио у управљању ажурирањем. У том случају, покретање алатке за решавање проблема Windows Update требало би да реши проблем.
Из почетног менија потражите подешавања за решавање проблема и изаберите Најбоље подударање. Затим кликните на Остало решавање проблема и покрените алатку за решавање проблема Windows Update.
6. Покрените SFC скенирање
Као што смо споменули, оштећена системска датотека може спречити да се рачунар искључи. Да бисте то поправили, покрените командну линију са административним правима и унесите следећу наредбу: sfc /scannow. Затим притисните тастер Enter. Windows ће сада идентификовати и аутоматски заменити све оштећене системске датотеке.
7. Уклоните батерију лаптопа
Ако ваш рачунар има батерију која се може уклонити, постоји стари трик да се лаптоп искључи. Уклоните батерију, сачекајте неколико минута и вратите је. Затим покушајте да искључите Windows као и обично.
8. Ажурирајте верзију Windowsa
Windows 11 је прилично нов оперативни систем, тако да се компанија „Мајкрософт“ још бави поправљањем неких детаља. Ако нисте ажурирали систем неко време, можете наићи на разне грешке или пропусте, као што је немогућност искључивања рачунара.
Да бисте ажурирали Windows 11 на најновију доступну верзију, покрените Поставке и кликните на Windows Update. Затим кликните на дугме Проверите да ли постоје исправке.
9. Користите System Restore
Ако нема доступног ажурирања, а заглавили сте са оперативним системом Windows који се не гаси, можете да се вратите уназад користећи тачку враћања. Све док сте на рачунару омогућили враћање система, требало би да га користите за враћање система Windows 11.
10. Онемогућите оптимизацију испоручивања
Windows користи функцију Оптимизација испоручивања за брже инсталирање ажурирања на рачунаре који су повезани на исту мрежу. Ако рачунар преузме ажурирање са вашег уређаја, Windows 11 се неће искључити док се преузимање не заврши. Да бисте спречили да се то догоди, требало би да онемогућите оптимизацију испоручивана.
Притисните тастере Windows+I да бисте отворили мени Поставке.
Изаберите Windows Update > Напредне опције.
Идите на Додатне опције и кликните на Оптимизација испоручивања.
Искључите опцију Дозволи преузимања са других рачунара.
11. Ресетујте Windows 11
Ако верујете да се Windows 11 не гаси због неисправних подешавања или апликације треће стране и не можете да схватите како да их поправите, покушајте да ресетујете систем.
Windows 11 ће се поново инсталирати, а током процеса ће уклонити све апликације које сте инсталирали и вратити поставке система на њихове подразумеване вредности. Такође, можете изабрати да ли желите да задржите или избришете своје личне датотеке.
12. Присилно искључивање
Ако сте испробали све претходно наведене опције и још увек не можете да искључите Windows 11, постоји још једно решење. Можете да искључите рачунар тако што ћете притиснути и држати дугме за напајање неколико секунди. Пре него што то урадите, затворите све апликације и сачувајте оно што сте радили.
Међутим, ако користите старији рачунар, овај метод може да оштети хардвер и можда нећете знати због чега рачунар не може сам да се искључи.
Дакле, када не можете да искључите рачунар, препоручујемо вам да прођете кроз свако решење које смо споменули да би ваш рачунар радио несметано. То ће вам омогућити да уклоните све оштећене датотеке, одржавате систем ажурираним и управљате његовим поставкама напајања.
Чак и ако вам не смета да држите рачунар укључен на дужи период, требало би да дате свом рачунару прилику да ажурира систем и очисти радну меморију. Такође, постоје и други разлози због којих би требало да искључите рачунар сваке ноћи.

 • Прва три места за екипе РАФ-а на такмичењу Bubble Cup 15 Мајкрософт развојног центра

  Седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места на јубиларном петнаестом по реду Bubble Cupu који организује Мајкрософт развојни центар у Србији. Bubble Cup  је такмичење у кодирању на коме учествују студенти и средњошколци. Екипе РАФ-а постигле су одличне резултате и оствариле изузетан успех и апсолутну доминацију у конкуренцији шест тимова у категорији Premier League.                     Извор фотографије: PCPress

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.