ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како да заштите свој идентитет на мрежи

Даћемо вам десет савета како да заштитите своје личне податке док претражујете интернет.
Сигурни смо да данас проводите много више времена на мрежи јер је интернет постао саставни део нашег живота. Баш због тих интеракција на мрежи много више сте изложени ризику од сајбер-напада.
Пошто је сасвим сигурно да сајбер-криминалци неће одустати од напада, требало би да вам напоменемо да сте одговорни да се од њих заштитите. У наставку ћемо вам навести неколико ефикасних поступака којим ћете заштитити свој идентитет на мрежи.
1. Инсталирајте Security Suites
Безбедносни пакет је скуп алата који онемогућавају злонамерном софтверу да угрози ваше податке. Нуди функције против крађе података, као што су алати који онемогућавају примање великог броја нежељених порука електронске поште, затим програме за аутентификацију веб-страница, програме за складиштење лозинки и откривање нежељене поште како би се спречило излагање осетљивих података и недозвољени упад у њих.
Norton Antivirus, McAfee i AVG Internet Security су само неки од добро познатих безбедносних пакета које можете да користите да бисте се заштитили на мрежи.
2. Проверите шифровање у апликацијама пре него што их користите
Проверите да ли су апликације шифроване пре обављања трансакција на мрежи, јер ће вам то помоћи да заштитите свој идентитет. Прво, морате да обратите пажњу на најпоузданији симбол безбедности, а то је слово „S“ после интернет протокола HTTP у URL адреси или траци за веб-адресу. То значи да при коришћењу кредитне картице морате да проверите да ли на веб-страници уместо „HTTP“ постоји „HTTPS“. Такође, треба да постоји икона катанца на траци за адресу вашег прегледача или у доњем левом углу. Та два сигнала показују да је веб-страница шифрована и да нико не може да види информације које су достављене власнику странице. Шифровање штити ваш идентитет, број телефона, адресу, број платне картице итд.
3. Правите јаке лозинке
Други начин да останете безбедни на мрежи је прављење јаке лозинке. Када правите лозинку, изузетно је важно да направите лозинку коју хакери не могу лако да открију.
На пример, немојте да користите реч или број које неко други може лако да повеже са вама, као што је ваше име, име вашег супружника или детета, број телефона или било који други карактер или симбол који се може искористити да би вас идентификовали.
Да бисте били безбеднији, изаберите лозинку са мешавином слова, бројева и симбола, као и великим и малим словима. Такође можете да користите менаџере лозинки да бисте били безбеднији. Помоћи ће вам да генеришете и чувате лозинке и пружиће вам додатну заштиту од неовлашћеног приступа.
Менаџери лозинки као што су NordPass и 1Password су неки од познатих менаџера лозинки.
4. Инсталирајте црну листу веб-претраживача
Да ли сте икада видели на поруку на екрану this site may harm your computer (ова локација може да нашкоди вашем рачунару)? То је порука упозорења која показује да се страница којој желите да приступите налази на црној листи.
Црна листа коју има веб-претраживач је основни механизам контроле приступа који блокира злонамерне покушаје хакера да приступе вашим адресама е-поште, корисничким пријавама и лозинкама. Када додате веб-страницу или адресу е-поште на црну листу, то значи да су потенцијално опасни и да нису безбедни за посету.
Стављање на црну листу је ефикасан метод за заштиту од посета веб-страницама или везама које могу проузроковати значајну штету вашим датотекама. Дакле, морате да ставите на црну листу сајтове који показују знаке phishinga.
5. Користите заштиту приватних података
Заштита приватних података је додатни слој сајбер-безбедности који држи осетљиве информације даље од јавног простора. Пакет за заштиту личних података чува ваше податке унутар ваше мреже и спречава приступ споља.
Бићете обавештени ако неовлашћени корисници покушају да уђу у вашу мрежу. Док им не одобрите приступ, њихови покушаји ће бити узалудни.
6. Омогућите само неопходне колачиће претраживача
Колачићи су мале текстуалне датотеке које побољшавају ваше искуство претраживања тако што омогућавају веб-страницама да запамте ваше поставке прегледања. Колачићи вам такође омогућавају да посетите одабране веб-странице, а да при том не морате да се пријављујете сваки пут када их посетите.
Нажалост, хакери могу да искористе информације које су добијене помоћу тих колачића и тако направе хаос у рачунарској инфраструктури ваше компаније. Када омогућите колачиће на веб-страници, та страница ће моћи да прати ваше обрасце прегледања на другим веб-страницама. Дакле, немојте омогућити колачиће на веб-страници док не будете сигурни да је то неопходно.
7. Обришите постојеће колачиће
Постоји неколико разлога зашто би требало да размотрите брисање колачића из вашег претраживача. Они представљају ризик за вашу мрежу јер би могли да омогуће сајбер-криминалцима да упадну у ваше податке тако што ће приступити сесијама вашег претраживача.
Колачићи могу да прате ваше податке, укључујући историју претраге и прегледања, IP адресе и друге интеракције на мрежи.
8. Избегавајте коришћење јавне бежичне мреже
Јавне бежичне мреже су отворене за скоро свакога, а злонамерни актери могу лако да се убаце у њих. Хакери схватају да се многи корисници повезују на јавну бежичну мрежу и због тога смишљају поступке који им омогућавају да провале у повезане уређаје.
Требало би да се клоните јавних интернет мрежа, посебно када не можете да гарантујете за њихову безбедност. У ситуацијама када немате другог избора осим да користите бесплатан приступ јавном интернету, избегавајте унос било чега што би могло да угрози ваш идентитет.
Такође можете да изаберете сигурну виртуелну приватну мрежу (VPN) за прегледање док нисте код куће. Информације које шаљете и примате биће шифроване, што ће отежавати сајбер-криминалцима да дођу до њих.
9. Не претерујте са дељењем података на мрежи
Са порастом броја апликација друштвених мрежа као што су ТикТок, Твитер, Инстаграм и друге, многи корисници се занесу и почну да деле сувише личних информација на мрежи. Веома често се догађа да делови информација које корисници деле на тим друштвеним платформама доводе до напада на приватност и крађе идентитета. Водите рачуна о томе шта делите са онлајн публиком. Ако не објавите своје личне податке, нападачи неће имати много података о вама које би могли да злоупотребе. Податке, као што су ваша кућна адреса, матични број, подаци о кредитној картици и подаци о банци, не би требало да делите.
10. Ограничите коришћење кредитне картице за куповину на мрежи
Други начин да заштитите свој идентитет на мрежи од сајбер-претњи је да ограничите коришћење кредитне картице за куповину на мрежи и општа плаћања на сајтовима трећих страна. Ако баш морате да купујете на интернету, имајте на уму опасности које вам прете и како да се заштитите од њих.
Колико је поуздана продавница у којој купујете? Продавнице са репутацијом уводе додатне мере безбедности како би заштитиле своје купце. Када веб-страница тражи ваше личне или финансијске податке, потражите „HTTPS“ у URL адреси да бисте проверили безбедност странице, као и колико је ваша приватност заштићена.
Дакле, будите у току са новонасталим сајбер-претњама које угрожавају ваш идентитет на мрежи и примените неопходне мере да останете безбедни и заштићени.

 • Прва три места за екипе РАФ-а на такмичењу Bubble Cup 15 Мајкрософт развојног центра

  Седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места на јубиларном петнаестом по реду Bubble Cupu који организује Мајкрософт развојни центар у Србији. Bubble Cup  је такмичење у кодирању на коме учествују студенти и средњошколци. Екипе РАФ-а постигле су одличне резултате и оствариле изузетан успех и апсолутну доминацију у конкуренцији шест тимова у категорији Premier League.                     Извор фотографије: PCPress

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.