ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

10 izbirljivih razloga za biranje oblaka

Kako birati između više oblaka komercijalnih mašina? Morate da budete izbirljivi

Autor: Peter Wayner

Oblak je počeo kao roba. Naravno, bilo je malih razlika poput veličine RAM-a ili načina merenja za virtuelne procesore, ali oblak je pružao naizgled beskrajno snabdevanje naizgled identičnih mašina. Izvršavale su iste distribuirane pakete i odgovarale na isti način u komandnoj liniji. A čim pucnete prstima, dobavljači usluga u oblaku bi vam dali koren na drugoj. Zadržavanje da sve bude isto bilo je najlakši način da se programeri namame u sigurnost klimatizovanih regala u istoj zgradi. Mašine kao roba znače da nema iznenađenja ili problema. Svi oblaci su nudili najpopularnije operativne sisteme u kojima su svi bitovi raspoređeni na potpuno isti način. Veliki problem menadžera je biranje. Ako je Ubuntu 18.04 svuda isti, u čemu je razlika da li odaberete Google, Microsoft ili Amazonov hardver? Ako su glavne distribucije svuda podržane, kako da odlučite?

Da bi izbor bio teži - ali potrošnja lakša - prostor je veoma takmičarski. Programeri u kompanijama oblaka smišljaju pametne ideje, ali one se brzo kopiraju. Genije vrlo brzo postaje prosek. Inovacija stvara poremećaje koji prerastaju u svakodnevne skupove karakteristika koje primamo zdravo za gotovo. 

Kako da biramo? Ne možete jednostavno baciti novčić. To nije naučno - čak i ako obučete zaštitne naočare i nosite laboratorijski mantil dok to radite. Ako direktori ikada primete da bacate novčić, shvatiće da nema potrebe da čekaju da veštačka inteligencija dovoljno ojača da zameni menadžera nabavke. Mogu odmah da vas zamene majmunom i novčićem.

Rešenje je da budete izbirljivi. Da, verovatno bi bilo koji od robnih proizvoda iz bilo kojeg od glavnih oblaka zadovoljio - ili čak mnogi od ne tako velikih oblaka - ali ko želi da prođe kroz život tek tako? Ko želi da se zadovolji prosekom?

Biti izbirljiv zvuči sitničavo, ali to je zaista početak inovacija, vrh koji pokreće stvarne promene. To je zaista osetljivost na važne razlike i uzimanje razlika u obzir.

Da bismo vam pomogli u ovom procesu, evo 10 različitih izbirljivih razloga za biranje nekog od glavnih oblaka. Razlozi nisu nedvosmisleni, jer je obično moguće postići istu stvar koristeći bilo koji od konkurenata. Ali ako je nešto moguće ne znači da to treba i uraditi.

API-ji

Svi oblaci nude brojne pametne i sofisticirane API-je poput Google Cloud Vision-a, Azure-ove usluge mašinskog obučavanja ili Amazonov GameOn. Ima ih na stotine, i oni znatno olakšavaju pravljenje vlastitog koda. Ne postoji nijedan razlog zašto ne biste mogli da pozivate ove API-je iz bilo kog oblaka ili uostalom iz bilo kojeg računara na Internetu, ali ponekad će vam biti potrebne performanse koje se postižu radom u istoj mreži, pa čak u istom centru podataka. Ako neki oblak nudi ono što vam treba, možda će sve biti malo brže ako na tom istom mestu obavljate i većinu svojih računanja i skladištenja podataka.

Lokacija

Svi oblaci imaju centre podataka koji su raštrkani širom sveta. Microsoft Azure, na primer, ima 54 regiona i oni pažljivo beleže gde su podaci „u mirovanju“ i koja vlada ima suverenitet. Možda imate veliku kolekciju klijenata u jednoj zemlji. Možda je pravni odsek identifikovao posebnu i posebno unosnu „karakteristiku“ zakona o porezu neke druge zemlje. Postoji na desetine čudnih i često varljivih razloga zbog kojih biste možda želeli da se vaš kôd izvršava u jednoj zemlji, a ne u nekoj drugoj. Većina ovih različitih centara podataka su klonovi jedni drugih i ima smisla držati se istog steka u celom svetu. To jednostavno čini stvari jednostavnijima. Jedina nezgoda je da svi centri podataka nisu savršeni klonovi i svi proizvodi nisu dostupni na svim lokacijama.

Specijalni začin

Mada su resursi za računarstvo i skladištenje uglavnom roba, svaki od oblaka nudi nekoliko proizvoda koji se ističu. Na primer, Google-ova baza podataka Firebase koja automatski prebacuje ispravne podatke klijentu, štedi vam mnogo brige o konzistentnosti i o kodu za prenošenje. Amazonov S3 Glacier će dugoročno čuvati podatke po veoma niskoj ceni. Microsoft ima Azure Cosmos DB, bazu podataka koja podržava više modela podataka. Nema razloga da ne spajate usluge iz različitih oblaka, ali često je malo jednostavnije i brže kupiti svu robu za računarstvo iz istog oblaka.

Integracije na radnoj površini

Oblaci su uvek uglovi većih korporacija i često postoji sinergija među različitim odeljenjima. Ako vaša kancelarija koristi Google G Suite, svima će biti ugodnije da rade sa nekim od usluga Google Cloud Platform-a i da svoje podatke ubacuju u Google Sheets. Microsoft-ov Excel je jedan od standardnih načina na koji mnoge velike organizacije rade sa podacima i on može da uvozi podatke iz Azure-a ili da radi sa uslugama Azure Analysis Services. Stare navike teško umiru, a radna površina je jedna od najstarijih navika u preduzeću.

Spot tržište

Ako ste pravi vernik slobodnih tržišta ili vam se jednostavno sviđa uzbuđenje „pobede“ na aukciji, Amazon nudi spot tržište računarske snage koje omogućava da se cena prilagodi ponudi i potražnji. Ovo je sjajna mogućnost za poslove koji ne moraju da se obave u neko određeno vreme. Paketni poslovi i mesečni izveštaji mogu da sačekaju dok cena ne bude dovoljno niska. Setite se samo da potražnja može da skače u neobičnim trenucima. Neki od servisa za protok, na primer, koriste oblak da dodatnu potražnju obrade petkom i subotom noću.

Automatski popusti

Google nudi mehanizam za cene koji ne zahteva vaše razmišljanje. Kada vaš primerak radi duže od 25% u mesecu, počinjete da dobijate popust na količinu. Nema pregovora. Nema novih ugovora. Nema prelaska na drugačiji plan. Cena jednostavno padne. To se zove "popust za neprekidno korišćenje".

Microsoftov stek

Teško je poreći dominaciju koju je Microsoft tokom godina imao nad mnogim razvojnim timovima preduzeća. Ako je vaš stek nastao tokom .NET ere i još uvek koristi mnoge Microsoftove delove, postoji dobra šansa da će vam biti lakše da izaberete Azure. To nije neophodno jer ostali dobavljači oblaka mogu da pokreću Microsoftove mašine i postoje dobri kontejneri puni Microsoftovog koda koji može da se izvršava bilo gde. Ali ponekad nigde nije lepo kao kod kuće.

Verzije OS-a

Različite verzije operativnih sistema su namenjene da budu roba i većim delom su potpuno iste. Ubuntu 18.04 će se verovatno ponašati potpuno isto na bilo kojem od oblaka. Barem tako može da izgleda. Ali ponekad postoje male razlike duboko u jezgru i ponekad se te razlike pokažu u performansama tokom vrednovanja. U nekim oblacima je ova optimizacija očigledna. Oblaci nude vlastite verzije operativnih sistema i obično ima smisla da ih koristite ako možete.

Merenje performansi

Primerci izgledaju kao roba, ali postoje suptilne razlike među arhitekturama i brzini raznih komponenti. Merenje performansi vašeg koda na različitim platformama i različitim tipovima mašina ima sjajan smisao i može otkriti da neki oblaci nude bolji odnos cene i performansi. Mnoge mašine u oblaku izgledaju kao različite verzije, a jedina stvarna razlika je broj procesorskih jezgara ili količina RAM-a, ali ponekad postoje i arhitektonske razlike koje mogu da utiču na performanse vašeg koda.

Logo

Ovaj logo ćete gledati svaki dan kada se prijavljujete da biste proverili svoje primerke. Ipak je bolje ako vam se sviđa.

Izvor: InfoWorld

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021