ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Зашто компанија Alphabet жели да сагради град? Да би добила више података, наравно

Повезани градски окрузи су следећи потез Силицијумске долине. Већина људи би вероватно била потпуно збуњена кад би их неко упитао да објасне фразу „изградити град од интернета“. Међутим, требало би да се навикнемо на идеју, јер то управо покушава Google-ова матична компанија Alphabet. У октобру 2016. године, Sidewalk Labs, одељак за урбане иновације компаније Alphabet, објавио је планове за трансформацију 16 америчких градова и са њима повезаних округа у паметне градове са развијеним предностима савремених информационих технологија. После годину дана, огроман пројекат је у замаху пошто је Sidewalk Labs потписао уговор са градом Торонтом према коме је добио дозволу да 332 хектара земљишта уз обалу претвори у округ повезаних градова. У реаговању на планове постављена су и нека питања. Прво и најважније: шта значи „од интернета“? Детаљи пројекта Торонто су прилично оскудни, али објава Sidewalk Labs-а у вези са „изградњом округа“ нуди објашњење. Заснована је на систему „свеприсутног повезивања“, које Sidewalk Labs већ́ развија путем бесплатне гигабитне бежичне интернет мреже у Њујорку.

Идеја се састоји у следећем: кад се људи повежу на мрежу, подаци о њиховом понашању омогућиће да будући градови буду изграђени на чврстом темељу доказа о њеним становницима. Такав темељ би обезбедио правилно урбано планирање и развој од самог почетка стварања града. Али хајде да не отпишемо ову идеју као још један пример претеривања Силицијумске долине. На крају крајева, компаније из Долине не долазе неприпремљене. Већина њих има приличан попис непокретне имовине којом управљају сопственим софтверским системима. Сада су одлучиле да предузму даље кораке. У јулу 2017. године, компанија Facebook је објавила планове за изградњу 1.500 јефтинијих станова у Менло Парку у Силицијумској долини. Милијардер Ксавијер Нил је основао заједницу иновативних компанија Station F да би направио стамбени простор од 100 станова у које би се сместило 600 предузетника у 2018. години.

Што се пословног простора тиче, компанија WeWork објавила је да је уложила 760 милиона долара у дизајнирање и развој сопствених грађевина. Норман Фостер, архитекта новог Apple-овог седишта у Америци вредности 5 милијарди долара, рекао је да би више волео да ради са предузетницима него са програмерима – „јер по правилу, програмери само прате тржиште, а предузетници и искусни појединци га воде“. Према томе, јасно је да смо пред реструктуирањем вредносног ланца индустрије некретнина. 

Брандон Вебер, главни директор производње софтверски засноване лизинг платформе VTS, сматра да би ово могао да буде само почетак. „У врло блиској будућности доживећемо да компанија Google или Facebook изјави: ’Пошто је сектор некретнина огроман скуп података, сад га можемо комерцијализовати. Хајде да изградимо милион квадратних метара непокретности и да видимо шта ће се десити’“, рекао је.

„Тако би могли да постану успешни и ефикасни градитељи који ће доминирати тржиштем баш као што је компанија Apple урадила са мобилним телефонима. Вероватно ћемо у будућности док се будемо освртали на данашњицу говорити: Сећате ли се оних старовременских грађевинских компанија? Како су само биле необичне!“

Сада би грађевинцима који и даље користе класичне материјале за изградњу било најбоље да потруде и осигурају свој положај прихватањем технолошког напретка и промена које он доноси. То је застрашујуће пословање јер улози су изузетно високи ако се кладите у улагања у некретнине које су вредне неколико милиона фунти. Међутим, ризик је највећи ако се грађевинци не прилагоде, ако одлуче да ништа не мењају и чекају неизбежну и застрашујућу алтернативу, односно безначајност.
Друго питање се односи на остварење у пракси. Да ли је предлог реалан и, ако јесте, шта то значи за будућност пројектовања, планирања и изградње? Многи градитељи, инвеститори и дизајнери пажљиво ће пратити како се Торонто план развија у наредним годинама. Примена таквог великог плана на постојеће светске метрополе захтеваће расељавање, поремећај и решавање сложених проблема урбанистичких планова. Sidewalk Labs још није предложио како ће ово функционисати у пракси. Остварење таквог плана биће тешко чак и за компанију као што је Апхабет која има приступ финансијским средствима и софтверским системима и платформама које су потребне за покретање свега што можете замислити.

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge

  Финале дванаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2020" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 16. маја 2020. године.          

 • Одржан онлајн семинар за средњошколце RAF IT Days

  Завршен је овогодишњи ИТ семинар за средњошколце у организацији Рачунарског факултета - RAF IT days 2020, који је због измењених околности у земљи ове године одржан први пут онлајн.  На семинару је учествовало 50 средњошколаца који су предавања пратили путем онлајн платформе Zoom и на тај начин имали могућност да директно комуницирају са предавачима, а прилику да слушају семинар добили су и сви остали заинтересовани средњошколци путем уживо преноса на YouTube каналу факултета.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.