ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Optimizovanje veb aplikacija pomoću Sonarwhal lintera

Microsoft-ov alat za testiranje veb stranica sa otvorenim izvorom zasnovan na Lint-u pomaže u obezbeđivanju i optimizovanju veb aplikacija. Jedan od korisnijih elemenata modernog okruženja za razvoj je i jedan od najstarijih razvojnih alata. Prvobitno razvijen kao deo YACC-a (još jedan kompajler kompajlera), prvi linter je bio ekvivalent gramatičkoj proveri za C-kôd. Ime mu potiče od pahuljičastih vlakana vune, Lint je isticao sintaksne i programske greške i problematičan kôd.

Lintujte sve

Tokom godina, Lint je dao svoje ime čitavoj gomili alatki za lintovanje, uglavnom fokusiranih na svetove C i C ++, ali sa verzijama za druge jezike i programske modele. Dobro dizajniran linter prolazi kroz vaš kôd pre prevođenja, tako da možete da ispravite greške i optimizujete ga. Savremeni linter je dodatak prevodiocu (mada mnogi moderni prevodioci, posebno alati kao što su .Net-ov Roslyn, nude linting funkcije kao deo višefazne operacije), izvršava se odvojeno da bi se istakle mnoge klase mogućih problema sa kodom, uključujući neinicijalizovane promenljive , loše formatiranje i probleme sa licencama. Takvi linteri mogu čak pomoći da preradite svoj kôd.

Oni su naročito korisni za interpretirane i deklarativne jezike, gde nema prevodioca da označi greške, što sprečava slučajno objavljivanje JavaScripta punog grešaka na Vebu, ili propuštene Python greške na javnom Jupyter Notebook-u. Povezivanje lintera sa alatima kao što je Visual Studio Code smanjuje rizik od grešaka i olakšava čitanje i traženje grešaka u kodu.

Predstavljamo Sonarwhal

Jedan deo moderne razvojne platforme za koji su očajnički potrebne dobre alatke za lintovanje je Veb. Ne samo da korisnički doživljaj vaših aplikacija gradite u HTML-u i JavaScript-u, već koristite CSS za stilizovanje i koristite čitav niz API-ja JavaScript pretraživača. To nije samo uobičajena mreža: iste tehnologije takođe koristite u progresivnim veb aplikacijama (PWA), koje rade kao samostalne aplikacije preuzete iz Microsoft Store-a. Tu nastupa Sonarwhal, nudeći usluge lintovanja koje se uklapaju u tok razvoja za Veb. Nedavno je objavljena Verzija 1.0.

Projekat otvorenog koda pod pokroviteljstvom JS Fondacije, Sonarwhal stiže iz tima za razvojne alatke Microsoft Edge. Imenovan po sonarskim sposobnostima visoke rezolucije malog arktičkog kita narvala (engl. narwhal), uzima pravila, svoja podrazumevana ili vaša vlastita, i primenjuje ih na kôd vašeg sajta, izveštava o problemima kako bi pomogao u izgradnji boljih, bržih i sigurnijih lokacija. Narval Nellie je maskota projekta iz crtanog filma.

Počnite sa Sonarwhal-om

Postavljanje Sonarwhal-a je lako; sve što vam je potrebno je relativno ažurna kopija Node.js (bilo šta novije od trenutnog dugoročnog izdanja podrške) i NPM. Možete ga pokrenuti direktno iz NPM spremišta preko npx, mada ako želite da prilagodite skup pravila, možete da ga instalirate lokalno putem NPM komandne linije. Pošto se instalira, čarobnjak vas vodi kroz osnovnu konfiguraciju, spremnu za pokretanje iz vaše izabrane komandne linije. Budući da je alat zasnovan na terminalu, možete pokrenuti Sonarwhal svuda gde možete pristupiti terminalu. Još ne postoji Code ekstenzija za Sonarwhal, što je šteta, jer bi integrisani veb linter bio veoma korisno sredstvo za bilo koga ko koristi kôd za izgradnju veb aplikacija.

Testiranje sajta je sasvim lako. Jednom kada je instaliran i konfigurisan, upišite:
"sonarwhal <URLsajta>" u terminal i test se pokreće. Pošto su neka pravila relativno složena, ovo može potrajati, ali kada završite testove, dobićete listu grešaka i upozorenja.

Konfigurišite Sonarwhal

Podrazumevani konfiguracioni fajl Sonarwhal sadrži većinu testova koji će vam verovatno biti potrebni, ali imate mogućnost da instalirate druge konfiguracije ili da dodajete sopstvena pravila. U šest kategorija ima više od 30 pravila, za testiranje niza različitih svojstava sajtova i aplikacija. Izvršavanje Sonarwhala je jedan način da se postave ključna pitanja o vašoj veb aplikaciji i njenom sadržaju: Da li su vaše slike optimizovane za veb? Da li koristite najnovije bezbednosne zakrpe u vašim JavaScript bibliotekama?

To nije samo sredstvo za testiranje živih veb lokacija i usluga. Ugrađeni raščlanjivači mogu da rade sa lokalnim sadržajem kako bi testirali ključne konfiguracione fajlove niskog nivoa razvojnih alata za veb, uključujući transpajlere kao što su Babel i TypeScript, ili pakere modula kao što je Webpack. Koristeći raščlanjivač u programu Sonarwhal, možete testirati da li će alat koji koristite generisati kôd ili module kakve očekujete i da li će oni izazivati probleme kada se objave. Model Sonarwhal-ovog raščlanjivača vam omogućava dodavanje raščlanjivača za nove servise ili za funkcije specifične za aplikaciju.

Sonarwhal pristupa vebsajtovima putem konektora, koji za učitavanje sadržaja koriste automatske funkcije u modernim pretraživačima. Moraćete da instalirate sve pretraživače potrebne konektoru, kao što su Chrome ili Edge. Konektori mogu da se konfigurišu da koriste različite stringove korisničkog agenta, kao i prisiljavanje određenih postavki zaglavlja; na primer, kontrolu keširanja i prihvaćenih jezičkih resursa.

Raščlanjivači, pravila i rezultati

Kada se sajt učita, spreman je za analizu. Dodatni raščlanjivači bave se specifičnim tehnologijama, tako da je za JavaScript na raspolaganju jedan raščlanjivač baziran na popularnom ESLint-u. Možete da dodajete pravila preko raščlanjivača, ili preko vlastitih karakteristika Sonarwhal-a.

Srce Sonarwhal-a je njegov skup pravila. Ona sadrže testove koje se odnose na vaš veb sajt, a možete ih uključiti i isključiti, ili prilagoditi strogost u njegovim konfiguracionim fajlovima. Podrazumevana konfiguracija nudi izbor pravila, tako da možete odabrati da testirate HTTP opcije, kao i HTML, bezbednost sajta i podršku za PWA funkcije. Mnogi testovi zahtevaju dobro poznavanje mogućnosti veb servera, kao i HTML i JavaScript. Međutim, nakon što ste testirali sajt, podaci iz izveštaja vam pomažu u podešavanju sadržaja i servera za najbolje i najbezbednije performanse.

Rezultati se dobijaju u bilo kojem od nekoliko formata. Jedna opcija vam daje podatke u neobrađenom JSON formatu, idealnom za upotrebu u drugim aplikacijama. Dok JSON nije čitljiv za ljude, druge opcije prikazuju rezimee, listu specifičnih problema kodova, ili tabelu podataka o greškama. Možete čak spustiti podatke rezultata u Excelov radni list. Model formatiranja je proširiv, tako da možete da pravite vlastite modele i ponudite ih drugim korisnicima.

Sonarwhal kao usluga

Sonarwhal dokumentacija uključuje alat za onlajn skeniranje veb sajta, pa možete da procenite kako možete da ga koristite za prepravljanje i ispravljanje postojećih sajtova. Uključio sam ga na moju ličnu veb stranicu, koju sam napravio pomoću šablona sa javne platforme za objavljivanje na Vebu. Možda biste pomislili da to znači da će moj sajt imati minimum grešaka, ali to nije bio slučaj. Ne samo da je prijavio 77 bezbednosnih grešaka (uglavnom zbog slika koje su se nudile preko HTTP-a, a ne HTTPS-a), bio je i značn broj grešaka performansi - uključujući niz slika koje nisu optimizovane za veb pa su zato znatno usporavale sajt.

(Primer izlaza iz Sonarwhal lintera:
https://images.idgesg.net/images/article/2018/04/sonarwhal-100755774-large.jpg)

Da bi ubrzao stvari, Sonarwhal-ov skener uključuje linkove ka odgovarajućoj dokumentaciji, sa objašnjenjem problema i mogućim načinima za njihovo rešavanje. Dokumentacija se takođe fokusira na način optimizacije ispravaka; na primer, da se u iOS PWA-ijima koristi samo jedna ikona 180 x 180 piksela, jer iOS rukuje skaliranjem ikona na starijim uređajima i između telefona i tableta.

Veb je važan deo načina na koji svi mi gradimo aplikacije, a to je nešto što previše često zanemarujemo. Sa alatom kao što je Sonarwhal, možete puno toga da naučite o svojim sajtovima i serverima, što može poboljšati način na koji nudite veb sadržaj. Izgradnjom boljeg veba, učinićete ga sigurnijim i odzivnijim, nešto što će pomoći da vam se korisnici češće ponovo vraćaju.

Izvor: InfoWorld

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • RAF IT Days 2022: преко 70 пријављених средњошколаца из 4 државе, предавачи из 6 IT фирми, 18 предавања

  Овогодишњи онлине IT семинар за ученике средње школе RAF IT Days одржан је 2, 3, 9. и 10. априла и по много чему је специфичан. На RAF IT Days 2022 је учествовало чак 6 великих IT компанија чији су представници, многи од њих бивши студенти Рачунарског факултета, одржали предавања средњошколцима. Део RAF IT Даyс 2022 били су Мајкрософт развојни центар Србија, Nordeus, Workpuls, TX Services, MVP Workshop и Zuhlke Engineering. RAF IT Days семинар је ове године добио регионални карактер пријавом великог броја ученика средњих школа из Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, на шта смо веома поносни. 74 средњошколца имала су прилику да прате 18 предавања врсних IT стручњака из праксе, као и предавача Рачунарског факултета. Поред теоријских и практичних предавања, средњошколци су учествовали и у радионици програмирања.

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021