ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Кутак за родитеље

Избор факултета је… стресан, важан, битан, пресудан.

Све то, али и много више од тога.
Ако се погреши, грешка је за читав живот. Правилан избор факултета омогућује квалитетнији и садржајнији, па и богатији, а свакако мање стресан живот.
Шта је то што би при избору професије требало да буде звезда водиља сваком младом човеку? Покушаћемо да одговоримо на нека питања која себи том приликом најчешће постављате и разрешимо неке дилеме.


Ко воли нека изволи, уколико су родитељи спремни да свршеног студента дуго издржавају.

Постоје добри државни и приватни, а постоје и лоши државни и приватни факултети. И код једних и код других постоје случајеви где се основано сумња да се дипломе продају, а постоје и они чије се дипломе стичу преданим радом.

Ако студент не жели да се „мучи“, него лагодно да „добије“ диплому, требало би да зна да су „лаки“ факултети већ стекли лошу репутацију и послодавци кандидате са „лагодним“ дипломама на конкурсу више ни не разматрају.

Услови за буџетско студирање су све оштрији и није далеко дан када ће ту погодност моћи да искористи само неколицина најбољих који положе све испите и то са високим просеком. Са друге стране и приватни факултети омогућују најбољима бесплатно студирање.

Новац који се уложи у студирање треба посматрати као инвестицију. Уколико је инвестиција скупља, али проузрокује брзо запошљавање на уносно радно место, новац није узалуд потрошен. У Америци су најбољи универзитети и најскупљи.

Не верујте рекламним кампањама („ми ћемо вас запослити“ - „наша диплома гарантује запослење“). Битно је да проверите само једно: у којим фирмама и на којим радним местима се свршени студенти запошљавају, јер је то прави и једини показатељ вредности факултета. И немојте се задовољити општим констатацијама, већ тражите конкретна имена и презимена, као и називе фирми и радних места.

Свака, па и фирме са само десетак запослених морају имати професионалца за рачунарске мреже;
Америчке врхунске компаније (Facebook, Google, IBM...) склапају уговоре о запослењу са нашим још недипломираним студентима, а онда их чекају и по годину дана да дипломирају, да би почели да раде за плате које су и за Америку врло  високе;
Озбиљан број великих и малих иностраних информатичких фирми (Microsoft...) отвара своје развојне и друге центре у Србији, јер им је то јефтиније, а нуде за наше прилике изузетне плате и плаћену летњу праксу;
Немачка је објавила дефицит великог броја информатичких стручњака у периоду до 2030. године (линк);
Информатичари су неопходни у свим гранама привреде и науке.
ЗАТО ШТО ДАЈЕ ЗНАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ОДМАХ ПРИМЕНЉИВО.
ЗАТО ШТО ДАЈЕ УНИВЕРЗИТЕТСКУ ДИПЛОМУ ИНФОРМАТИЧАРА ИЛИ ИНЖЕЊЕРА РАЧУНАРСТВА.
ЗАТО ШТО ШКОЛУЈЕ СТУДЕНТЕ ПО НАЈНОВИЈИМ СТУДИЈСКИМ ПРОГРАМИМА.
ЗАТО ШТО ИМА НАСТАВНИЧКИ КАДАР КОЈИ, ОСИМ АКАДЕМСКОГ, ПОСЕДУЈЕ И БОГАТО ПРАКТИЧНО ИСКУСТВО.
ЗАТО ШТО ИМА НАЈБОЉУ РАЧУНАРСКУ ОПРЕМУ НАМЕЊЕНУ СТУДЕНТИМА.
ЗАТО ШТО ИМА НАЈБОЉУ И НАЈЕФИКАСНИЈУ СТУДЕНТСКУ СЛУЖБУ.
ЗАТО ШТО СТУДЕНТИ ИМАЈУ НЕОГРАНИЧЕН ПРИСТУП ФАКУЛТЕТСКИМ РЕСУРСИМА.
Потребно, али недовољно! Компанијски испити Microsoft, Cisco, IBM, Cambridge, Adobe, Linux су само део онога што се изучава на факултетима.

Високе школе струковних студија су некадашње више школе, трају три године, по завршетку се добије звање струковни инжењер (у техничко-технолошком пољу). Нису чланице универзитета. Погрешно је мишљење да се после струковних студија могу уписати мастер академске студије на факултетима. По закону о високом образовању нису дозвољени преласци са струковних на академске студије, а ни обрнуто. 
Високе школе академских студија имају ранг факултета, изводе академске студије, осим докторских, али нису у саставу неког универзитета. Практично их у Србији и нема.
Факултети изводе академске студије, али могу организовати и струковне. За разлику од високих школа које могу имати само један студијски програм, факултети их морају имати најмање три. Факултети су обавезно у оквиру неког универзитета и, када их заврше, студенти добијају, у техничко-технолошком пољу на пример, звање инжењер (3 године студија), или дипломирани инжењер (4 године студија), или мастер инжењер (5 година студија).
Студенти РАФ-а раде у многим домаћим и страним компанијама - комплетан списак можете пронаћи овде.

"Кембриџ диплома" није диплома Универзитета у Кембриџу, као што ни "Београдска диплома" није диплома Универзитета у Београду.

Припремна настава и пријемни испит

Основне академске студије - припремна настава и пријемни испит: 


РАЧУНАРСКЕ НАУКЕ (до 75 студената)
програм основних академских студија који траје четири године и носи 240 бодова по ЕСПБ

РАЧУНАРСКО ИНЖЕЊЕРСТВО (до 180 студената)
програм основних академских студија који траје четири године и носи 240 бодова по ЕСПБ

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ДИЗАЈН (до 20 студената)
програм основних академских студија који траје четири године и носи 240 бодова по ЕСПБ


Основне струковне студије - припремна настава и пријемни испит: 

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (до 60 студената)
програм основних струковних студија који траје три године и носи 180 бодова по ЕСПБ


 

ОНЛАЈН ПРИЈАВА ЗА ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ И ПРИЈЕМНИ ИСПИТ 

Пример уплатнице

 

Упис на докторске академске студије

Докторске академске студије трају три године и носе 180 бодова по ЕСПБ. Упис на докторске академске студије је до 1. новембра, а истога дана почиње и настава. На Рачунарском факултету изводе се следећи докторски програми:

Услови уписа на докторске академске студије:

 • Завршене одговарајуће основне академске и мастер академске студије у укупном обиму од најмање 300 ЕСПБ, 
 • Положени испити на претходним нивоима студија из предмета који обезбеђују потребно предзнање за одговарајући студијски програм,
 • Знање енглеског језика и
 • Довољна просечна оцена или остварени научни радови, под једним од следећих услова:
  • лице које има завршене основне академске и мастер академске студије, са најмање 300 ЕСПБ, и општом просечном оценом од најмање 8 (осам) на основним академским и мастер академским студијама,
  • лице које има завршене основне академске и мастер академске студије, са најмање 300 ЕСПБ, и остварене научне радове, према бодовној листи из члана 8 Правилника о докторским студијама,
  • лице које има академски степен магистра наука може се, у складу са одредбом члана 128 Закона о високом образовању, уписати на трећу годину докторских студија.       

Упис кандидата са завршеним магистарским студијама

Кандидати који су завршили магистарске студије на одговарајућим факултетима могу уписати трећу годину докторских студија.

На докторске академске студије може се уписати:

 • Рачунарске науке - до 5 кандидата,
 • Рачунарско инжењерство - до 5 кандидата,
 • Мултимедијални дизајн - до 5 кандидата.

По закључењу конкурса формира се јединствена ранг листа кандидата који су конкурисали за упис на докторске академске студије. Листа се формира према бодовима који се рачунају на основу члана 8 Правилника о докторским студијама.

Страни држављани се уписују на докторске академске студије под истим условима у погледу школске спреме као и лица која су домаћи држављани. Испуњење услова се констатује на основу дипломе о стеченом образовању, као и садржаја студијског програма односно плана и програма завршених студија кандидата.

Кандидати који стекну право на упис подносе:

 • извод из матичне књиге рођених,
 • оригинале или оверене фотокопије стечених диплома на претходним нивоима академских студија и додатка дипломе или уверења о положеним испитима и потврде о средњој оцени,
 • две фотографије формата 3,5x4,5 cm,
 • фотокопија (не мора да буде оверена) нечиповане личне карте, или очитана чипована лична карта,
 • доказ о уплати школарине.

Пример уплатнице

Поткатегорије

 • Стипендије

  И најбољи уписују Рачунарски факултет – проверите зашто

  Од самог оснивања Рачунарски факултет талентованим и вредним средњошколским ученицима пружа прилику да студирају потпуно бесплатно. Сваке године десетак најбоље пласираних матураната на Српској информатичкој олимпијади (СИО) и државном такмичењу из информатике добија пуне стипендије за бесплатно студирање на основним академским студијама. До сада је ту могућност искористио велики број освајача медаља на међународним и награда на државним и СИО такмичењима.

  Рачунарски факултет, поред ових пуних стипендија, омогућује свим осталим матурантима пласираним на државно такмичење из информатике да конкуришу за двадесетак полустипендија (попуст од 50%) за све четири године студија на основним академским студијама. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.

  Списак стипендиста 2022/2023.

  За стипендије и полустипендије Рачунарског факултета за студијски програм основних академских студија Рачунарско инжењерство могу конкурисати и матуранти који су освојили награду на државним такмичењима у Србији из математике и физике.

  Позивамо и све матуранте из окружења који су освојили награде на државним такмичењима из информатике, а могу пратити наставу на српском језику, да конкуришу за стипендије и полустипендије Рачунарског факултета.

  Рок за пријаву: 31. мај. Коначна листа стипендиста и полустипендиста биће позната до 10. јуна.

  Преузмите образац - пријава за стипендију.

  Рачунарски факултет пружа шансу вредним студентима да стекну стипендију и током школовања.

  Студент сваке студијске године основних академских студија (који није стипендиста, полустипендиста или бивши ученик Рачунарске гимназије) са најбољим просеком (већим од 8.50) у зимском/летњем семестру (а да је положио све испите у јануарском/јунском испитном року и нема заостале испите из претходних година/претходног семестра) ослобађа се плаћања половине школарине за наредну школску годину.
  Једна полустипендија по семестру и години доделиће се студентима Рачунарских наука или Рачунарског инжењерства, а једна студентима Мултимедијалног дизајна.

  Сви студенти који положе све испите (најмање у вредности 60 ЕСПБ) до краја јунског испитног рока (а нису корисници неких других стипендија) остварују право на попуст од 10% на школарину у следећој школској години.

  Стипендије за мастер академске студије студентима који су завршили Рачунарски факултет

  Студент четврте године основних академских студија (који није стипендиста, полустипендиста или бивши ученик Рачунарске гимназије) са најбољим просеком  у зимском/летњем семестру (а да је положио све испите у јануарском/јунском испитном року и да нема заосталих испита из ранијих година, те да је дипломирао до 30. септембра текуће школске године) ослобађа се плаћања половине школарине за упис на мастер академске студије.

  Студент са највишом просечном оценом током четворогодишњих студија из категорије стипендиста, полустипендиста и бивших ученика Рачунарске гимназије, који дипломира до 30. септембра текуће школске године, ослобађа се плаћања целе школарине за упис на мастер академске студије за наредну школску годину.

  Поред поменутих стипендија, за студенте који су завршили основне академске студије на Рачунарском факултету са просеком преко 8.50, а уписују мастер академске студије, по један студент за Рачунарске науке и Рачунарско инжењерство (са најбољим просеком) биће ослобођен школарине.

  Стипендије за докторске студије

  Рачунарски факултет стипендира и студенте докторских студија, без услова да су претходне студије завршили код нас. Додељујемо највише до две стипендије за Рачунарске науке и до две за Рачунарско инжењерство, уз услов да кандидати имају просечну оцену на основним академским и мастер академским студијама најмање 9.00, као и да су квалитет и садржај претходних студија упоредиви са студијама на Рачунарском факултету.

  Бесплатно школовање на мастер академским и докторским студијама

  Рачунарски факултет обезбеђује бесплатно школовање на мастер и докторским академским студијама својим запосленим асистентима и сарадницима у настави. Основни услов за избор у звање асистента и сарадника у настави је да је кандидат на сваком појединачном претходном нивоу студија на Рачунарском или сродним факултетима остварио просечну оцену најмање 8.0. Детаљније информације о могућностима запошљавања на Рачунарском факултету и стицања права на бесплатно школовање на мастер и докторским студијама по овом основу можете добити у секретаријату Факултета.

 • Прва три места за екипе РАФ-а на такмичењу Bubble Cup 15 Мајкрософт развојног центра

  Седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места на јубиларном петнаестом по реду Bubble Cupu који организује Мајкрософт развојни центар у Србији. Bubble Cup  је такмичење у кодирању на коме учествују студенти и средњошколци. Екипе РАФ-а постигле су одличне резултате и оствариле изузетан успех и апсолутну доминацију у конкуренцији шест тимова у категорији Premier League.                     Извор фотографије: PCPress

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.