ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Cloud computing (3.)

9. Uticaj Cloud Computinga na moderno poslovanje

Pored očiglednog proboja ovog novog biznis modela među obične, kućne korisnike, ono što je još važnije je upotreba Cloud-a u poslovne svrhe. To je ujedno i mesto gde je najviše novca u opticaju, a neka velika imena su već odavno počela da ulažu znanje, iskustvo i novac, uključujući se u trku koja je već počela. Iako je ovaj pojam još uvek izložen raznim diskusijama, i neki ga čak i osporavaju, bliska budućnost će pokazati koliko će Cloud imati uticaja na način na koji koristimo Internet, a to je posebno važno u poslovnoj sferi.

Uprkos senzacionalizmu i za razliku od mnogih tehnologija koje su joj prethodile, kao što su video telefonija, kancelarija bez papira i mobilna televizija, cloud computing će sasvim sigurno ostati prisutan i evoluirati tokom godina koje slede. Potpuno će izmeniti način rada ljudi, kao i poslovanje kompanija, omogućavajući im da koriste usluge na ekonomičniji način.

Usluge cloud computinga naročito su privlačne za male ili početničke kompanije koje ne mogu priuštiti velike inicijalne investicije u informatičku opremu. Ipak, nije verovatno da će veće organizacije potpuno napustiti model informatičkih aktivnosti na licu mesta ili da će informatičke kapacitete koji imaju centralnu ulogu u njihovoj tržišnoj konkurentnosti, zameniti uslugama Cloud computing-a. Mnoge kompanije i dalje će zahtevati nivo bezbednosti, performansi ili specijalizacije aplikacija koji ne može biti dostignut korišćenjem javnih usluga Cloud computing-a. One će možda formirati sopstvenu privatnu arhitekturu cloud computinga, skrivenu iza korporativnih firewallova, kako bi iskoristile njihovu efikasnost, ali uz veću bezbednost i kontrolu.

Ukratko, cloud computing ne predstavljaju prolaznu modu, ali ni revoluciju u elektronskom poslovanju. Umesto toga, većina kompanija verovatno će koristiti kombinovano informatičko okruženje, u kojem će aplikacije, infrastruktura i u pojedinim slučajevima, svi poslovni procesi, biti realizovani putem javnih i privatnih cloud computinga, a verovatno koristeći i princip hibridnog oblaka.

10. Poslovni problemi sa konvencionalnim IT pristupom

Današnje moderne kompanije suočavaju se sa nizom poteškoća kada posmatramo kroz prizmu IT-a. Sistemi postaju sve složeniji, zahtevaju dosta ljudskih resursa, a IT osoblje ima težak zadatak da održava i unapređuje sistem, kako zbog napretka tehnologije, tako i zbog poteškoća prihvatanja novih stvari od strane zaposlenih, naročito kada se radi o velikim kompanijama. Velike firme imaju i taj problem (za razliku od malih i srednjih preduzeća) što nisu toliko agilni i fleksibilni, odnosno ne mogu tako brzo da reaguju na promene i da se prilagode. Nabavka novog hardvera, održavanje postojećeg, kupovina i nadogradnja softvera i operativnih sistema - sve su to stvari koje oduzimaju dosta resursa, tj. vremena i novca. Kada se tome doda i ažurno i adekvatno obučavanje zaposlenih i novih zaposlenih, shvatamo da se radi o dosta obimnom poslu. Ovde na scenu dolazi Cloud Computing koji omogućava rešavanje jednih i ublažavanje nekih drugih problema. Na slici ispod prikazan je razvoj modela sa primerima upotrebe danas. Već ovde možemo videti grane u kojima Cloud može da pomogne poslovnim subjektima.

 

11. Prednosti Cloud Computing-a

Prednosti su brojne i vremenom, kako se provajderi budu razvijali i nudili nove i poboljšane postojeće usluge i modele, pretpostavka je da će prednosti biti još više. Pored toga, potrebno je da Cloud bude opšteprihvaćen, jer i sada provajderi imaju poteškoća u pronalaženju korisnika iz više razloga, a neki od njih su neznanje, zabrinutost za sigurnost podataka, itd. Ovde ćemo navesti neke od prednosti koje su već sada jasne i koje su se izdvojile i potvrdile u praksi. Na kraju će biti navedene i mane kompletnog modela, pa bi svaka kompanije (za sada) trebalo dobro da razmisli pre odluke o usvajanju ovog koncepta.

Smanjenje troškova - ovo je, naravno, stavka koja dolazi na prvo mesto. Velike kompanije (engl. "Enterprise") su još uvek neodlučne pri razmatranju oblaka, što je i prirodno obzirom na njihovu veličinu i komplikovanost. Ipak, Cloud Computing može biti odskočna daska malim i srednjim preduzećima (engl. "SME - Small and Medium Enterprise"). Ovo je prvenstveno zbog toga što su SME oslobođeni početnih troškova nabavke skupog hardvera, softvera, ali i ljudskih resursa. Naravno, i za upotrebu Cloud sistema potrebni su ljudski resursi iz oblasti IT-a, ali zbog jednostavnosti korišćenja Cloud usluga, oni su svedeni na minimum. Mnoge kompanije danas ne mogui sebi da priušte skupe servere i mrežne komponente. Pored toga, ukoliko kompanija raste, neminovni su novi troškovi za povećanje postojećih kapaciteta, itd. Korišćenjem Cloud-a, ovi početni troškovi su elimisani, jer korisnik plaća samo onoliko koliko troši, na mesečnoj bazi, odnosno svakog meseca od provajdera dobija račun kao što dobija i račun za telefonske usluge ili električnu energiju.

Fokus na primarnu delatnost - korišćenjem ovog modela, kompanije su u određenoj meri oslobođene brige o sopstvenoj infrastrukturi, odnosno hardveru. Prelaskom na Cloud, provajder se brine o kompletnom hardveru i softveru, održavanju, električnoj energiji, ljudskim resursima koji održavaju ceo sistem, itd. Na ovaj način, preduzeća svoj fokus mogu da usmere na svoju primarnu delatnost u većoj meri u odnosu na korišćenje standardnog IT modela.

Inovacije - Slično prethodno navedenom, a usled prebacivanja fokusa na primarne delatnosti, preduzeća su oslobođena određenih resursa koji su im do tada bili zauzeti. Ovako se podstiče kreativnost i inovacija, a poznato je da ogroman procenat inovativnih rešenja dolazi upravo iz SME sektora.

Smanjenje IT odeljenja - Zbog nekorišćenja komplikovanih sistema u smislu hardvera, kompanije mogu da smanje broj zaposlenih u IT sektoru, što će im dirketno doneti uštedu u novcu. Sa druge strane, situacija je povoljna u smislu otvaranja novih radnih mesta. Naime, prateći razna istraživanja dolazimo do ne baš preciznih, ali svakako obećavajućih podataka koji govore da će u narednih nekoliko godina model Cloud Computing-a doprineti otvaranju novih radnih mesta. Te brojke idu od 300 hiljada do milion i po novih radnih mesta, i to samo u Evropi. Još jedna važna stavka je i pojavljivanje velikog broja potpuno novih zanimanja a u vezi sa Cloud-om. To ne samo da otvara nova radna mesta, već menja i izgled strukture IT stručnjaka u celom svetu.

Pristup naprednim aplikacijama - Svakako da je najbolji primer ove tvrdnje CRM sistem kompanije SalesForce, o kojoj je već bilo reči. Mnoge kompanije ne mogu da izdvoje sredstva za kvalitetan sistem za upravljanje odnosima sa kupcima, a one koje mogu moraju izdvojiti značajna sredstva. Što je vaša kompanija veća i imate veći broj zaposlenih, više licenci softvera je potrebno. Ne samo CRM softvera, već bilo kog drugog, uključujući i operativne sisteme. Upotrebom Cloud-a, a kroz primer koji sam naveo, firme imaju pristup razvijenoj i modernoj aplikaciji, bez kupovine hardvera i plaćajući onoliko koliko koriste.

Ušteda energije i doprinos životnoj sredini - Iako dosta firmi ne mogu sebi da priušte društveno-odgovorno ponašanje, postoji veliki broj subjekata kojima ovo jeste važna stavka. Upotrebom manje hardvera štedi se električna energija, a samim tim doprinosi i manjem zagađenju životne sredine. Tako koncept "zeleni IT" dobija sve više na značaju.

Na sledećim dijagramima grafički su prikazana istraživanja vezana za mišljenja korisnika o prednostima Cloud Computing-a kao poslovnog modela.

 

Slika 12 - Prednosti Cloud Computing poslovnog modela l


Na prethodnom dijagramu vidimo istraživanje poznate konsultantske kuće IDC iz avgusta 2008. godine. U procentima je izražen broj ispitanika koji su navedene pozicije ocenili kao "važno" i "veoma važno". Iz navedenog se vidi da su ključne prednosti koje su korisnici naveli brzina uspostavljanja sistema u oblaku, model plaćanja, kao i troškovi uopšte.

 

Na kraju, poslednji diagram kompanije "Microsoft" prikazuje benefite Cloud servisa uz poređenje 3 različita modela.

 

 


Slika 13 - Prednosti Cloud Computing poslovnog modela 3

 

Prema istraživanju objavljenom od strane Svetskog Ekonomskog Foruma (engl. "World Economic Forum"), prednosti se ogledaju u sledećem:

Iz prethodnog grafikona vidimo sledeće procentualne udele u ocenjivanju prednosti koje Cloud nudi:

86% smatra da ovaj model omogućava bolje usmeravanje kompanija na inovacije i nove proizvode

71% ispitanika kao prednost navodi smanjenje troškova i kolaboraciju među korisnicima

57% njih tvrdi da im je omogućeno bolje fokusiranje na samu srž posla kojim se bave

50% ispitanika smatra da su rizici poslovanja umanjeni ukoliko kompanije koriste usluge Cloud provajdera.

Sledeći grafikon prikazuje mišljenja korisnika iz istog istraživanja u smislu načina na koji će Cloud Computing imati najveći uticaj na korisnike. Veliki procenat ispitanika (72%) je rekao da su IaaS i SaaS modeli ti koji vrše najvažniju promenu koju oblak donosi. Pri tome se misli na Cloud kompjutersku snagu i prostor za skladištenje podataka, kao i na sofisticirane aplikacije, kao što su CRM i ERP sistemi (Enterprise Resource Management). Nešto više od polovine njih najveći uticaj vidi u Cloud Computing-u kao platformi koja kompanijama omogućava razvijanje i pokretanje njihovih sopstvenih aplikacija, ali i upotrebu ovog modela kroz sisteme online plaćanja.

 

Slika 14 - Najveći uticaj Cloud Computing-a na korisnike

 

 • Прва три места за екипе РАФ-а на такмичењу Bubble Cup 15 Мајкрософт развојног центра

  Седморица студената Рачунарског факултета учествовала су и освојила прва три места на јубиларном петнаестом по реду Bubble Cupu који организује Мајкрософт развојни центар у Србији. Bubble Cup  је такмичење у кодирању на коме учествују студенти и средњошколци. Екипе РАФ-а постигле су одличне резултате и оствариле изузетан успех и апсолутну доминацију у конкуренцији шест тимова у категорији Premier League.                     Извор фотографије: PCPress

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.