ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Cloud computing (3.)

9. Uticaj Cloud Computinga na moderno poslovanje

Pored očiglednog proboja ovog novog biznis modela među obične, kućne korisnike, ono što je još važnije je upotreba Cloud-a u poslovne svrhe. To je ujedno i mesto gde je najviše novca u opticaju, a neka velika imena su već odavno počela da ulažu znanje, iskustvo i novac, uključujući se u trku koja je već počela. Iako je ovaj pojam još uvek izložen raznim diskusijama, i neki ga čak i osporavaju, bliska budućnost će pokazati koliko će Cloud imati uticaja na način na koji koristimo Internet, a to je posebno važno u poslovnoj sferi.

Uprkos senzacionalizmu i za razliku od mnogih tehnologija koje su joj prethodile, kao što su video telefonija, kancelarija bez papira i mobilna televizija, cloud computing će sasvim sigurno ostati prisutan i evoluirati tokom godina koje slede. Potpuno će izmeniti način rada ljudi, kao i poslovanje kompanija, omogućavajući im da koriste usluge na ekonomičniji način.

Usluge cloud computinga naročito su privlačne za male ili početničke kompanije koje ne mogu priuštiti velike inicijalne investicije u informatičku opremu. Ipak, nije verovatno da će veće organizacije potpuno napustiti model informatičkih aktivnosti na licu mesta ili da će informatičke kapacitete koji imaju centralnu ulogu u njihovoj tržišnoj konkurentnosti, zameniti uslugama Cloud computing-a. Mnoge kompanije i dalje će zahtevati nivo bezbednosti, performansi ili specijalizacije aplikacija koji ne može biti dostignut korišćenjem javnih usluga Cloud computing-a. One će možda formirati sopstvenu privatnu arhitekturu cloud computinga, skrivenu iza korporativnih firewallova, kako bi iskoristile njihovu efikasnost, ali uz veću bezbednost i kontrolu.

Ukratko, cloud computing ne predstavljaju prolaznu modu, ali ni revoluciju u elektronskom poslovanju. Umesto toga, većina kompanija verovatno će koristiti kombinovano informatičko okruženje, u kojem će aplikacije, infrastruktura i u pojedinim slučajevima, svi poslovni procesi, biti realizovani putem javnih i privatnih cloud computinga, a verovatno koristeći i princip hibridnog oblaka.

10. Poslovni problemi sa konvencionalnim IT pristupom

Današnje moderne kompanije suočavaju se sa nizom poteškoća kada posmatramo kroz prizmu IT-a. Sistemi postaju sve složeniji, zahtevaju dosta ljudskih resursa, a IT osoblje ima težak zadatak da održava i unapređuje sistem, kako zbog napretka tehnologije, tako i zbog poteškoća prihvatanja novih stvari od strane zaposlenih, naročito kada se radi o velikim kompanijama. Velike firme imaju i taj problem (za razliku od malih i srednjih preduzeća) što nisu toliko agilni i fleksibilni, odnosno ne mogu tako brzo da reaguju na promene i da se prilagode. Nabavka novog hardvera, održavanje postojećeg, kupovina i nadogradnja softvera i operativnih sistema - sve su to stvari koje oduzimaju dosta resursa, tj. vremena i novca. Kada se tome doda i ažurno i adekvatno obučavanje zaposlenih i novih zaposlenih, shvatamo da se radi o dosta obimnom poslu. Ovde na scenu dolazi Cloud Computing koji omogućava rešavanje jednih i ublažavanje nekih drugih problema. Na slici ispod prikazan je razvoj modela sa primerima upotrebe danas. Već ovde možemo videti grane u kojima Cloud može da pomogne poslovnim subjektima.

 

11. Prednosti Cloud Computing-a

Prednosti su brojne i vremenom, kako se provajderi budu razvijali i nudili nove i poboljšane postojeće usluge i modele, pretpostavka je da će prednosti biti još više. Pored toga, potrebno je da Cloud bude opšteprihvaćen, jer i sada provajderi imaju poteškoća u pronalaženju korisnika iz više razloga, a neki od njih su neznanje, zabrinutost za sigurnost podataka, itd. Ovde ćemo navesti neke od prednosti koje su već sada jasne i koje su se izdvojile i potvrdile u praksi. Na kraju će biti navedene i mane kompletnog modela, pa bi svaka kompanije (za sada) trebalo dobro da razmisli pre odluke o usvajanju ovog koncepta.

Smanjenje troškova - ovo je, naravno, stavka koja dolazi na prvo mesto. Velike kompanije (engl. "Enterprise") su još uvek neodlučne pri razmatranju oblaka, što je i prirodno obzirom na njihovu veličinu i komplikovanost. Ipak, Cloud Computing može biti odskočna daska malim i srednjim preduzećima (engl. "SME - Small and Medium Enterprise"). Ovo je prvenstveno zbog toga što su SME oslobođeni početnih troškova nabavke skupog hardvera, softvera, ali i ljudskih resursa. Naravno, i za upotrebu Cloud sistema potrebni su ljudski resursi iz oblasti IT-a, ali zbog jednostavnosti korišćenja Cloud usluga, oni su svedeni na minimum. Mnoge kompanije danas ne mogui sebi da priušte skupe servere i mrežne komponente. Pored toga, ukoliko kompanija raste, neminovni su novi troškovi za povećanje postojećih kapaciteta, itd. Korišćenjem Cloud-a, ovi početni troškovi su elimisani, jer korisnik plaća samo onoliko koliko troši, na mesečnoj bazi, odnosno svakog meseca od provajdera dobija račun kao što dobija i račun za telefonske usluge ili električnu energiju.

Fokus na primarnu delatnost - korišćenjem ovog modela, kompanije su u određenoj meri oslobođene brige o sopstvenoj infrastrukturi, odnosno hardveru. Prelaskom na Cloud, provajder se brine o kompletnom hardveru i softveru, održavanju, električnoj energiji, ljudskim resursima koji održavaju ceo sistem, itd. Na ovaj način, preduzeća svoj fokus mogu da usmere na svoju primarnu delatnost u većoj meri u odnosu na korišćenje standardnog IT modela.

Inovacije - Slično prethodno navedenom, a usled prebacivanja fokusa na primarne delatnosti, preduzeća su oslobođena određenih resursa koji su im do tada bili zauzeti. Ovako se podstiče kreativnost i inovacija, a poznato je da ogroman procenat inovativnih rešenja dolazi upravo iz SME sektora.

Smanjenje IT odeljenja - Zbog nekorišćenja komplikovanih sistema u smislu hardvera, kompanije mogu da smanje broj zaposlenih u IT sektoru, što će im dirketno doneti uštedu u novcu. Sa druge strane, situacija je povoljna u smislu otvaranja novih radnih mesta. Naime, prateći razna istraživanja dolazimo do ne baš preciznih, ali svakako obećavajućih podataka koji govore da će u narednih nekoliko godina model Cloud Computing-a doprineti otvaranju novih radnih mesta. Te brojke idu od 300 hiljada do milion i po novih radnih mesta, i to samo u Evropi. Još jedna važna stavka je i pojavljivanje velikog broja potpuno novih zanimanja a u vezi sa Cloud-om. To ne samo da otvara nova radna mesta, već menja i izgled strukture IT stručnjaka u celom svetu.

Pristup naprednim aplikacijama - Svakako da je najbolji primer ove tvrdnje CRM sistem kompanije SalesForce, o kojoj je već bilo reči. Mnoge kompanije ne mogu da izdvoje sredstva za kvalitetan sistem za upravljanje odnosima sa kupcima, a one koje mogu moraju izdvojiti značajna sredstva. Što je vaša kompanija veća i imate veći broj zaposlenih, više licenci softvera je potrebno. Ne samo CRM softvera, već bilo kog drugog, uključujući i operativne sisteme. Upotrebom Cloud-a, a kroz primer koji sam naveo, firme imaju pristup razvijenoj i modernoj aplikaciji, bez kupovine hardvera i plaćajući onoliko koliko koriste.

Ušteda energije i doprinos životnoj sredini - Iako dosta firmi ne mogu sebi da priušte društveno-odgovorno ponašanje, postoji veliki broj subjekata kojima ovo jeste važna stavka. Upotrebom manje hardvera štedi se električna energija, a samim tim doprinosi i manjem zagađenju životne sredine. Tako koncept "zeleni IT" dobija sve više na značaju.

Na sledećim dijagramima grafički su prikazana istraživanja vezana za mišljenja korisnika o prednostima Cloud Computing-a kao poslovnog modela.

 

Slika 12 - Prednosti Cloud Computing poslovnog modela l


Na prethodnom dijagramu vidimo istraživanje poznate konsultantske kuće IDC iz avgusta 2008. godine. U procentima je izražen broj ispitanika koji su navedene pozicije ocenili kao "važno" i "veoma važno". Iz navedenog se vidi da su ključne prednosti koje su korisnici naveli brzina uspostavljanja sistema u oblaku, model plaćanja, kao i troškovi uopšte.

 

Na kraju, poslednji diagram kompanije "Microsoft" prikazuje benefite Cloud servisa uz poređenje 3 različita modela.

 

 


Slika 13 - Prednosti Cloud Computing poslovnog modela 3

 

Prema istraživanju objavljenom od strane Svetskog Ekonomskog Foruma (engl. "World Economic Forum"), prednosti se ogledaju u sledećem:

Iz prethodnog grafikona vidimo sledeće procentualne udele u ocenjivanju prednosti koje Cloud nudi:

86% smatra da ovaj model omogućava bolje usmeravanje kompanija na inovacije i nove proizvode

71% ispitanika kao prednost navodi smanjenje troškova i kolaboraciju među korisnicima

57% njih tvrdi da im je omogućeno bolje fokusiranje na samu srž posla kojim se bave

50% ispitanika smatra da su rizici poslovanja umanjeni ukoliko kompanije koriste usluge Cloud provajdera.

Sledeći grafikon prikazuje mišljenja korisnika iz istog istraživanja u smislu načina na koji će Cloud Computing imati najveći uticaj na korisnike. Veliki procenat ispitanika (72%) je rekao da su IaaS i SaaS modeli ti koji vrše najvažniju promenu koju oblak donosi. Pri tome se misli na Cloud kompjutersku snagu i prostor za skladištenje podataka, kao i na sofisticirane aplikacije, kao što su CRM i ERP sistemi (Enterprise Resource Management). Nešto više od polovine njih najveći uticaj vidi u Cloud Computing-u kao platformi koja kompanijama omogućava razvijanje i pokretanje njihovih sopstvenih aplikacija, ali i upotrebu ovog modela kroz sisteme online plaćanja.

 

Slika 14 - Najveći uticaj Cloud Computing-a na korisnike

 

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.