ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Не одбацујете компанију „Хуавеј“

Телекомуникациона политика би требало да буде заснована на објективним стандардима, а не на геополитичким мерилима. Према најновијим мерама које су спровели Конгрес и Трампова администрација званично је забрањено америчким компанијама и универзитетима да послују и обављају истраживања са компанијом „Хуавеј“, што неће унапредити безбедност америчке комуникационе мреже. Напротив, неповољно ће утицати на америчка предузећа и потрошаче, а истовремено ће створити лажни утисак о безбедности док ће, у ствари, ризик бити знатно повећан. Званична забрана коришћења кинеске телекомуникационе опреме могла би бити упућена америчким компанијама у облику „националне узбуне“ која се заснива на „ванредној опасности“. Ипак, права опасност се заснива на неоснованим оптужбама против компаније „Хуавеј“ које ће онемогућити Сједињеним Државама да поведу много важнији и рационалнији разговор о потреби контролисања сајбер ризика. Такве околности би могле да спрече Америку да достигне технолошки и привредни развој који је могла да оствари да је само мало боље размотрила чињенице. То се посебно односи на Универзитет МИТ који је морао да прекине сарадњу у истраживању са компанијом „Хуавеј“, која је била најбољи и најнапреднији сарадник у области телекомуникација.

Тежња да се одбаце компаније као што је „Хуавеј“ нема никакве везе са технологијом и ефикасном контролом ризика. Компанија има беспрекоран тридесетогодишњи радни стаж на пољу сајбер-безбедности и преко 500 клијената широм света. Ниједном од њих никада нису били угрожени подаци због опреме коју је компанија произвела. Штавише, њена истраживања су водећа у свету који их облино преузима и копира.

Послушајте Министарство унутрашњих послова

Забринутост због компаније „Хуавеј“ која се заснива на геополитичким елементима је сасвим разумљива, али најбоље би било, у том случају, да се оствари сарадња као и приступ који би се састојао од свеобухватне контроле ризика, како препоручује Министарство унутрашњих послова. С друге стране, потпуно одбацивање компаније створиће неколико озбиљних последица и утицаће на то да држава заостане у трци у области савремених технологија.

Прво, забрана би искључила главни извор иновација – идеје, људе и производе – са америчког технолошког тржишта. Прошле године, компанија је била пети највећи инвеститор у области истраживања и развоја и уложила је више новца од компанија као што су „Епл“, „Интел“ и „ГЕ“. „Хуавеј“ је почела са истраживањем 5Г технологије пре десет година и до сад је уложила више од 2 милијарде долара у истраживање, укључујући и 800 милиона долара само прошле године. Због тога је компанија „БТ“ као највећи добављач телекомуникационих услуга у Великој Британији рекла да је „Хуавеј“ „тренутно једини прави добављач опреме за 5Г мрежу“.

Кад владе забране главним произвођачима приступ тржишту, конкуренција слаби. Трошкови се повећавају, предузећа смањују инвестиције, а иновација је све мање, што значи да потрошачи плаћају већу цену за лошије производе и услуге. Смањење конкуренције је посебан проблем у Сједињеним Државама, где само две компаније, „Ериксон“ и „Нокиа“ продају више од 90% опреме за бежичне мреже (само да напоменем, ниједна нема седиште у Америци). Такво стање на тржишту приморало је мале бежичне оператере да се годинама жале на високе цене које плаћају за мрежну опрему коју морају да набављају од једног од два наведена произвођача.

Међутим, постоје много значајније предности које доноси конкуренција од повољних цена. Искључивање компаније „Хуавеј“ спречиће многе мале добављаче бежичних услуга да прошире своје мреже и прихвате напредну 5G технологију у наредним годинама и тако им онемогућити да понуде нове и боље услуге и иновативније производе. То даље значи да ће бити мање радних места и простора за напредовање америчке привреде. Забрана ће неповољно утицати и на мале оператере у Америци који ће морати да уклоне сву опрему коју су купили од компаније „Хуавеј“ и инсталирају нову набављену од других произвођача. Говоримо о огромној количини новца. Због тога ће неки мали добављачи бити принуђени да прекину пословање јер неће моћи да поднесу трошак уклањања постојеће и постављање нове опреме.

Међутим, неповољне последице неће осетити само мали оператери већ и њихови корисници: домови, школе, библиотеке и мала предузећа који се ослањају на оператере да би им обезбедили повезаност са остатком Америке и то нарочито у оним деловима државе где велике телекомуникационе компаније не послују. Посебно су погођени амерички пољопривредни произвођачи. Од пољопривреде живи 2 милиона америчких породица, а данашњим фармама је потребна мобилна интернет мрежа да би анализирали количину усева, стање земљишта и друге важне податке. Нето зарада на америчким пољопривредним имањима била је најмања у последњих 12 година.

Уместо да забраните, покушајте да тестирате

Уместо забране, строго и свеобухватно тестирање софтверског кода свих произвођача који улазе у мреже Сједињених Држава био би много бољи приступ. Неке државе су то већ урадиле. У децембру прошле године, Немачка је подстакла све произвођаче телекомуникационе опреме да успоставе независне контролне лабораторије у којима би стручњаци треће стране могли да испитају код и утврде да ли постоје слабости. Компанија „Хуавеј“ је отворила постројење за тестирање у Бону у новембру и још једно у Бриселу почетком ове године. У Великој Британији, владини представници надгледају компанијин центар за тестирање последњих осам година и кажу да је „најригорознији“ на свету.

Амерички стручњаци за безбедност подржавају много разумнији приступ контроли ризика него што је једноставна забрана пословања компанија у зависности од тога где им се налазе главна седишта. Стратешки документ који је објавило Министарство унутрашњих послова прошлог пролећа не циља на одређене државе у погрешном уверењу да опасности вребају само у одређеним деловима света или да су само производи компанија из одређених земаља рањиви.

Да би Америка учврстила свој положај лидера у области савремених технологија, требало би да сарађује са водећим технолошким компанијама и њиховим истраживачким лабораторијама, уместо да им забрањује рад на својој територији. Што се тржишта тиче, требало би да успостави објективне стандарде према којима ће се одређивати поузданост технологије компанија, стандарде који би се примењивали на произвођаче, укључујући и оне из Америке, а који желе да своје производе продају на америчком тржишту. То би била много ефикаснија стратегија од забране произвођача само на основу државе из које потичу. Уместо забране, свеобухватни приступ који би важио за све произвођаче унапредио би дигиталну мрежу у Америци и учинио је безбеднијом.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.