ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Компанија „Мајкрософт“ игра отворено

У главном уводном говору на развојној конференцији Буилд компаније „Мајкрософт“ у Сијетлу, чули смо више о „Старбаксу“ него о оперативном систему. У десетоминутном видео-запису приказан је систем наручивања у поменутој кафетерији који је повезан је са Азуром, „Микрософтовом“ платформом за рачунарство у облаку, и представљао је највећи догађај на конференцији. То би требало да вам да наговештај о карактеру конференције. Буилд никад није био најузбудљивија развојна конференција. Док су „Гугл“, „Епл“, па чак и „Фејсбук“, искористиле бар тренутак да корисницима пруже кратак поглед у будућност, „Мајкрософт“ је увек била неумољиво усредсређена на програмере, омогућујући им да се непосредно упознају са гомилом кодова. При том је приказивала чудне видео-записе који су били намењени да одушеве предузетнике заборављајући нас остале.

Ове године, мало више пажње је посвећено крајњим корисницима него што је то до сада био случај, а што је изазивало одушевљење узимајући у обзир претходне конференције. Међу најзначајнијим новинама које би занимале обичног човека треба напоменути обиље података о претраживачу Edge-у који се користи на већем броју платформи, а базира се на Chromium-у компаније „Гугл“, што би могло да се протумачи као побољшање односа према конкурентима и корисницима. Компанијино прихватање Chromium-а могло би се протумачити као права срећа чак и за оне који не користе Edge-у јер компанија није само базирала Edge-у на Chromium-у већ је допринела пројекту отвореног кода, што значи да ће алатке које развија можда завршити на неком од претраживача који се базирају на Chromium-у.

Све то нам показује колико је нова филозофија компаније да игра отворено сјајна за кориснике – чак и оне који не користе Мајкрософт производе. Међутим, постоје и они који су таквим ставом компаније прилично збуњени. Ипак, ради се о Мајкрософту. Морамо да кажемо да компанија до сад није била поштена и отворена према својим конкурентима. У прошлим деценијама, била је позната по свом разарајућем монополистичком ставу у области рачунарства. Добро нам је позната тужба за монополистичко понашање које су Сједињене Државе поднеле против компаније која је захтевала инсталацију Internet Explorera-у на сваки уређај на коме је био инсталиран оперативни систем Windows.

Не тако давно, компанија је хтела да буде свуда присутна. Ако сте били у покрету, компанија вам је обезбедила Windows телефоне, а кад сте били код куће ту је био исти оперативни систем на вашем рачунару. Ако нисте хтели да гледате у екран, појавила би се Цортана, а Xбоx ако сте желели да гледате телевизију или одиграте игрицу. Дакле, ако сте желели врхунско искуство све је морало да буде засновано на оперативном систему Windows, од телефона, преко рачунара до дигиталног асистента и телевизора.

Изненада, све је почело да се руши. Мобилни телефон са оперативном системом Windows пао је на треће место после Андроида и иОС окружења. Дигитални асистент на рачунару није био толико практичан као Сири или Гугл који функционишу на телефону, или Алекса која је уз своја два звучника свеприсутна у вашем дому. Конзола Xбоx Оне, иначе прилично скуп комад намештаја за дневну собу, изгубила је у борби против јефтиније и фокусираније ПлаyСтатион 4. Затим оперативни систем… У реду, Windows је изузетан оперативни систем који се брзим корацима усавршава од представљања верзије 10 у јулу 2015. године.

У компанији сматрају да се наш однос са технологијом знатно променио последњих неколико година. Пре, рецимо десет година, постојао је свет у коме се технологија првенствено користила на рачунарима и због тога је компанија највећа средства улагала баш у њих. Пошто је у међувремену свет почео да се мења и постао хетерогенији, данас сви користе уређаје савремених технологија који не потичу из исте компаније. То значи да људи можда користе ајфон или ајпед код куће, а на послу користе рачунаре са оперативним системом Windows, а у школи Цхромебоок. Данас су уређаји мање важни јер рачунарство у облаку постаје доминантније, а информације и технологије које користимо више нису везане само за једну платформу. Дакле, не морате да користите само системе компаније „Мајкрософт“ да бисте говорили о изузетном корисничком искуству.

Због тога је компанија почела да се прилагођава новим временима. Тако од прошле године, кад је Windows 10 почео да сарађује са окружењима Android и iOS – имамо могућност да шаљемо поруке са андроид телефона са оперативног система Windows 10. Компанија годинама води иницијативу повезивања платформи. Искористила је популарност видео-игре Fortnite да крене у сарадњу са конкурентном компанијом „Сони“.

После приличног опирања, компанија „Сони“ је попустила и дозволила корисницима конзоле PS4 да играју видео-игру са корисницима осталих платформи, а током следећих неколико месеци обезбедиће вишеплатформску подршку и за друге видео-игре. Видели смо како компаније охрабрује развој софтвера. Чињеница је да су рачунари Мац годинама изузетно популарни јер не само да могу да подрже оперативни систем компаније „Епл“ већ и окружења Windows и Linux. Многи програмери су посезали за рачунарима Мац или су инсталирали Linux на својим рачунарима и потпуно заборављали на Windows. Због тога је, прошле године, Windows додао подршку за Linux, а ове је представио подршку за Доцкер, што је изазвало највеће одушевљење на конференцији.

У компанији кажу да је њена све већа отвореност последица садашњег стања у коме се налазе. Изгубила је велики део тржишта које је имала деценијама суочена са новим облицима интеракције са рачунарима и није више у положају да каже: „Биће онако како ја кажем или неће бити никако.“ Ако споменемо само рачунарске видео-игре, програмирање, рачунаре и телефоне, морамо рећи да компанија игра поштено у свим областима где обични корисници сарађују с њом. И док је то, несумњиво, прагматични корак компаније којој је потребан новац, он помаже и корисницима чак иако никад нису имали у рукама производ компаније „Мајкрософт“.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.