ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Компанија „Фејсбук“ у борби за одбрану избора у Европској унији

Компанија је организовала својеврсни ратни штаб који брише милијарде лажних налога док је засипају гомиле лажних вести, лажних информација и говора мржње. Пре мање од три године директор компаније „Фејсбук“ Марк Закерберг наругао се тврдњама многих који су сматрали да су лажне вести на његовој платформи допринеле да Доналд Трамп постане председник Сједињених Држава. Данас компанија признаје да је под опсадом милијарди лажних налога који покушавају да изиграју систем друштвене мреже и тако победе на изборима, зараде новац или утичу на људе на било који други начин док се бори против олује лажних вести, погрешних информација и говора мржње. Пошто је победа у тој борби услов за корпоративни опстанак, компанија жели да обавести кориснике и законодавце да улаже све веће напоре док истовремено покушава да их убеди да је потпуно променила политику пословања.
Ове недеље, десетак новинара је посетило „ратни штаб“ у Даблину који се налази у центру борбе за одбрану избора за Европски парламент. Компанија им је показала да улаже знатна средства у заштиту избора који ће се спровести у већем делу старог континента.

До пресудног 23. маја и неколико дана после тога, око 40 људи ће пажљиво посматрати екране даноноћно, надгледати ритам разговора који се воде на интернету, тражити знаке који наговештавају манипулацију, лажне вести и говор мржње. Подршку им даје глобална мрежа, стручњаци за обавештајне претње, стручњаци за податке, истраживачи и инжењери. Изворни говорници 24 језика у Европској унији такође су део тима, навела је Лекси Старди која је стигла из Сједињених Држава да би предводила процес заштите избора пошто је управљала сличном операцијом током избора за Амерички конгрес.

Изазов са којим се суочава компанија док покушава да са сцене уклони лоше играче је огроман. Ричард Алан потпредседник за јавну политику у „Фејсбуку“ каже да је компанија успела да уклони 2,8 милијарди лажних налога између октобра 2017. и новембра 2018. године. Поред тих лажних налога, постоје и они регуларни који деле лажне вести, намерно шире погрешне информације и промовишу говор мржње. Компанија је почела да забрањује људима да објављују политичке рекламе.

Упркос средствима која су уложена да би се спречили сви покушаји да гласачи буду изманипулисани на платформи, од објављивања лажних политичких реклама до ширења говора мржње, „Фејсбук“ се и даље бори да искључи људе и мреже које назива лошим играчима. Само прошлог месеца, активисти и новинари су открили крајње десничарске мреже у Шпанији које су стигле до скоро 1,7 милиона људи, пронашли рекламе које су објављиване током Трампове кампање у Америци, а које су кршиле правила које је поставила друштвена мрежа и открили рекламну кампању која је подстицала Брегзит без договора, наводно, у организацији обичних грађана да би се касније испоставило да је целу акцију предводио некадашњи политички оперативац.

Компанијине алатке нису приметиле ниједан од наведених проблема иако руководство тврди да се алатке сталну унапређују, али признало је да компанија нема могућност да у потпуности заштити изборе. У таквој ситуацији, тврде даље, ниједна појединачна организација не може сама да се ухвати у коштац са таквим проблемима. Новинари и активисти су нам потребни да би ојачали напоре компаније, додали су руководиоци. У служби за безбедност кажу да би волели да могу да уоче сваку такву активност, али безбедност захтева усредсређеност што већег броја људи на проблем који се појави.

Наведена су и два међународна приступа за заустављање злоупотребе. Компанија користи вештачку интелигенцију да би отежала изигравање свог система и убрзала процес уклањања оних који крше правила. Циљ је да се лоши играчи натерају да проводе време замајавајући се филтерима, а не ширењем порука.
Компанија је одбила да пружи податке о томе где је интервенисала да би зауставила људе који су се окомили на европске изборе. Старди је рекла да су претходно врло успешно идентификовали нагомилавање говора мржње у Бразилу после првог круга председничких избора прошле године. За сат времена нови мим је скинут са мреже. У изборима за Амерички конгрес, аутоматизовани систем Фејсбука открио је 90 % покушаја да се онемогуће гласачи које је одмах уклонио док су корисници уочили и назначили само 10%.

Ипак, неуспех таквих аутоматизованих система – никако не можемо да знамо, на пример, колико је случајева онемогућавања гласача промакло, како људима, тако и аутоматизованим системима – могли би да угрозе гласање у мањих и сиромашнијим земљама. Друштвена мрежа није јасно назначила ко би могао да обави додатне провере у земљама у којима су медији и активисти под притиском. Мађарски новинар је указао на један пропуст у Европи и питао директоре због чега нису ангажовали проверу чињеница у Мађарској пошто су главни новински сајтови, укључујући и један који је повезан са владом, критиковани због објављивања лажних вести, а компанија је одговорила да није нашла правог партнера за тај посао.

Поред европских избора, Алан је обећао да ће компанија обезбедити неку врсту заштите гласача у државама широм света, али није дао назнаке о томе како би најосновнија заштита у том случају изгледала. Навео је да ће се предузимати различите мере заштите у различитим државама у зависности од врсте претњи и рекао да ће, колико то буде у њиховој моћи, заштитити све изборе у свету.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.