ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Код мене су подаци безбеднији него код тебе

Компаније „Епл“, „Гугл“ и „Фејсбук“ надмећу се у јачању безбедности података, док њихови директори јавно критикују једни друге. „Приватност не може да буде луксузна роба која се нуди само оним људима који имају довољно новца да приуште премијум производе и услуге“, написао је главни изврши директор компаније „Гугл“ Сандар Пикај у својој колумни у „Њујорк тајмсу“ ове недеље. „Приватност мора да буде доступна свима без разлике.“ Могли бисмо да кажемо да је Пикајева колумна, објављена поводом годишње развојне конференције компаније „Гугл“, била увредљива са два становишта.  Прво, изгледала је као покушај компаније да се умота у плашт заштитника приватности иако је једна од главних стваралаца и примарних корисника дигиталног надзора, док је истовремено осула критике и оптужбе на своје конкуренте. У Силицијумској долини реч „приватност“ је у 2019. години популарна као што је израз „рециклирано дрво“ било у 2010, односно обавезни део опреме који наговештава одређени степен аутентичности и уклапања у модне трендове који би могао у најгорем случају да послужи и као оружје.

Пикајева критика, у случају да нисте навикли на фине нијансе изражавања директора технолошког гиганта, упућена је „Еплу“. Компанија „Гугл“ је у уторак представила нови паметни телефон који кошта 399 долара и жели да таквом ценом натрља нос произвођачу ајфона, чије су почетне цене уређаја далеко изнад поменуте. То је такође закаснела реакција на одлуку компаније „Епл“ да наручи огроман билборд на коме је писало: „Оно што се деси на ајфону, остаје на ајфону“, који је био постављен у Лас Вегасу на годишњој конференцији потрошача у јануару. Новине „Вашингтон пост“ описале су билборд као „не нарочито суптилан напад на „Гугл““, а све због дугогодишњих критика које је директор компаније „Епл“ Тим Кук упућивао пословним моделима „Гугла“ и „Фејсбука“ које је непрестано требало хранити подацима.

Наравно, репутација компаније „Фејсбук“ у вези са питањима приватности је толико лоша да је се нико од запослених у компанији није насмејао недавној шали Марка Закерберга. Ипак, то није омело компанију у покушајима да јавно искаже своју посвећеност очувању приватности својих корисника. У уводном говору на годишњој развојној конференцији компаније прошле недеље, Закерберг је стајао испред великог екрана на коме је писало. „Будућност је лична“ док је износио план о интегрисању различитих апликација за размену порука у власништву „Фејсбука“ у једну, потез који су многи критичари протумачили као цинични покушај да предухитри антимонополску тужбу. У централном делу компанијине подршке заштити приватности сместила се критика упућена компанији „Епл“: један од основних принципа „нове платформе усредсређене на приватност“ је обећање да неће складиштити осетљиве податке у земљама које имају лошу праксу заштите људских права као што су слобода говора и заштита приватности да би онемогућили да се подаци користе у погрешне сврхе.

То би у преводу са језика руководилаца технолошких гиганата требало да значи следеће: Компанија „Епл“ складишти неке податке у Кини док компанија „Фејсбук“ то не ради, дакле, „Фејсбук“ више цени приватност него „Епл“. Не обраћајте пажњу на човека из кулиса који држи исечке из новина прикупљане скоро 10 година, а који детаљно описују неуспеле покушаје компаније „Фејсбук“ да уђе на кинеско тржиште. Истовремено компанија „Мајкрософт“ окупља стрељачки вод док покушава да изазове позитивне ставове јавног мњења храбрим говорима о, рецимо, потреби да се законски регулише технологија препознавања лица. Став компаније је звучао сјајно све док није почела да лобира против регулисања технологије препознавања лица у својој матичној држави Вашингтон.

Дакле, да ли је нека од ове три компаније заиста добра у заштити приватности? Или су само опортунистичке кукавице које су се закачиле за тренутно најпопуларнији термин? Одговор у великој мери зависи од тога који аспект приватности вам је најважнији. У свом уводном говору Пикај је нагласио способност „Гугла“ да заштити ваше информације. За компанију каква је „Гугл“, сви напори су уједињени у заштити њених информација и, према томе, и заштити ваших информација, али напори се разилазе при њиховом прикупљању и коришћењу. Ниједна велика компанија која покушава да истакне своју снагу у заштити приватности није вољна да се повинује правилима који се супротстављању њеним пословним интересима или која би могла да измене њен пословни модел.

Компанија „Фејсбук“ је можда прихватила шифровање порука између пошиљаоца и примаоца, али још није увела алатку за брисање историје коју је обећала још прошле године – својство би, како су сами признали, нарушило њихову зараду од оглашавања. Компанија „Епл“ је вероватно у праву кад каже да је продаја производа много повољнији модел пословања за очување приватности него оглашавање, али њено ангажовање у Кини и даље изазива оправдану забринутост. „Гугл“ је можда заслужила похвале за увођење инкогнито режима при коришћењу Гугл мапа, али поставља се питање због чега то није била подразумевана поставка од почетка.

Треба споменути и наслове у овонедељним новинама и часописима који се баве савременим технологијама као што је „Фејсбук прича о приватности чији је стваралац Гугл“. Наравно, људи верују у све те приче које критикују оне лоше момке – то је „Фејсбук“ – док у одбрану стају добри момци, а то су „Гугл“ и „Епл“. У ствари, нико од њих не мари за приватност. Само покушавају да код обичних људи створе слику да су чврсто повезани са заштитом приватности корисника и у томе успевају. Људи су потпуно поверовали у лаж.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.