ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како Кина омета разговоре на интернету о протестима на Тјенанмену

Сваке године, пре обележавања годишњице покоља на Тргу Тјенанмен који се одиграо 4. јуна 1989. године, кинеска влада почиње још више да појачава контролу над информацијама на интернету којима људи могу да приступе. Дакле, прошло је тридесет година од оног дана кад је протест завршен тако што је влада послала војне трупе да пуцају на студенте, активисте и остале демонстранте који су протествовали против Комунистичке партије. Цензура се појачава и проширује и тако потенцијално утиче чак и на налоге на друштвеним мрежама ван Кине. Од самог почетка, влада покушава да контролише информације о масакру, тврдећи после догађаја да је живот изгубило 300 људи, иако „Амнести интернешенел“ и други међународни посматрачи тврде да је број погинулих много већи и да достиже неколико хиљада.

 

Због ограничавања приступа информацијама, цела генерација не зна скоро ништа о догађајима од пре тридесет година јер чак и активисти који су у њима учествовали и даље су прогањани или служе дугачке затворске казне. Последњих година, владин систем цензурисања постао је снажнији захваљујући технологији препознавања гласа и лица и машинског учења који олакшавају процес блокирања или уклањања многобројних објава на друштвеним мрежама. Један од запослених у компанији за прегледање садржаја рекао је да је „вештачка интелигенција скалпел, а људи мачете“.

Ове године, један од најистакнутијих примера владиног годишњег обрушавања на информације почео је у априлу, кад је у Кини блокирана свака страница и сваки чланак на Википедији на било ком језику који су садржавали осетљиве податке о Тибету и протестима на Тјенанмену. У мају, интернет сајтови за дељење видео-садржаја Bilibili и AcFun прекинули су коментаре у реалном времену док је популарни форум Дубан, на коме се објављују трачеви и новости о славним личностима и који има преко 600.000 чланова, прекинуо сервис од 30.маја до 29. јуна. Сви су рекли да су приморани на такав поступак због „редовног одржавања система“.

Влада строго контролише разговоре који се воде на интернету и захтева да се обави провера имена свих корисника кад се пријављују за отварање налога (на пример, морају да дају број телефона који је повезан са личним бројем који је издала влада). Дискусије на Дубану често се баве политичким темама, што може довести до оштријих рестрикција. Коментаре у реалном времену на Билибилију и AcFun-у много је теже пратити и иако је влада недавно објавила нове смернице за надгледање садржаја и коментара, запослени задужени за цензуру и даље покушавају да нађу начин како да одрже контролу над тим сервисима.

Најновији пример је платформа WeChat, која се користи за размену порука, видео-играра и куповину на интернету, која је онемогућила корисницима да мењају профилне слике, надимке и статус на мрежи What’s Up. Овог викенда, корисници су почели да пријављују проблеме са повезивањем на сервисе виртуелних приватних мрежа, које се користе да би се заобишао Велики кинески заштитни зид.

Изгледа да се утицај ускраћивања података о Тјенанмену проширио и ван граница Кине. Многи налози на Твитеру на кинеском језику су суспендовани иако су њихови корисници ван Кине, укључујући и неколико који су у Сједињеним Државама. Друштвена мрежа је рекла да је суспендовала налоге због „мешавине спамова, неаутентичног понашања и избегавања забране“. Кад су Твитеру споменули укидање налога који су садржавали коментаре о Кини, друштвена мрежа је тврдила да те налоге нису пријавиле кинеске власти, већ да је то била рутинска акција Твитера, у којој се понекад поткраду грешке. Наравно, мрежа се извинила корисницима и напоменула да ради на исправљању грешака, али да ће суспендовати све налоге који не поштују утврђена правила.

Иако је неколико налога поново активирано, њихови корисници нису задовољни објашњењем које су добили од друштвене мреже јер се суспензија углавном односила на налоге кинеских дисидената. Захтевали су да компанија поново испита потенцијалне узроке који су довели до тога.

Историјат цензурисања информација о Тјенанмену

Сваке године кинеска влада покушава да ускрати информације о Тргу Тјенанмен. Сервис Фоурсqуаре је био блокиран 2010. године вероватно због тога што су се корисници окупљали на другачијем тргу да би обележили годишњицу догађаја. Кинеска влада је ограничила приступ сајтовима који су некад били бар мало доступни као што је Тумблр који се 2016. године придружио многим друштвеним мрежама које су забрањене у Кини. Подаци показују да је приступ друштвеној мрежи Тумблр био отежан 2014. и 2015. године да би 2016. био потпуно блокиран.

Што се тиче иностраних компанија које желе да послују у Кини, и оне су морале да се повинују законима цензуре ако су желеле да наставе са радом у тој земљи. LikedIn, једна од неколицине друштвених мрежа којој је дозвољен рад у Кини, рекла је да је морала не само да спречи кориснике из Кине да виде садржај који је забранила влада, већ и да онемогући корисницима из других земаља да виде забрањени садржај који је настао Кини. Одлука је претрпела оштре критике нарочито кад су корисници видели да су објаве поводом годишњице масакра на Тјенанмену биле покривене.

Још један случај цензуре коју спроводи кинеска влада, а који је утицао на кориснике из других земаља одиграо се 2017. године, кад је сервис Wеибо забранио корисницима из иностранства да преузимају слике и видео садржаје током обележавања годишњице. Као и у претходним случајевима, сервис је тврдио да је нормални рад био онемогућен због ажурирања система.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.