ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Помоћу IMEI броја Саудијска Арабија проналази жене које су побегле из државе

Саудијска Арабија користи војну технологију да би пронашла мобилне телефоне жена које су побегле од патријархалног система. Четири жене, које су захтевале да остану анонимне због страха од одмазде, схватиле су да их прате преко IMEI броја њихових телефона. Преко тог јединственог матичног броја могуће је лоцирати телефон било где у свету. Такав поступак углавном користи америчка војска да би прецизно усмерила нападе беспилотних летелица, али врло ретко се употребљава у цивилне сврхе. Због тога је сасвим јасно да је Саудијска Арабија веома озбиљно схватила околности у којима се нашла. Наиме, све већи број жена бежи из репресивног друштва у коме доминирају мушкарци. Међутим, све оне знају да ће бити праћене, као и да ће власти испитивати њихове пријатеље, надзирати објаве на друштвеним мрежама и поништити њихове пасоше. Ипак, нико не очекује да ће саудијска полиција тражити старе кутије у којима су били спаковани телефони у потрази за IMEI бројем.

Ипак, према многобројним изворима, то се дешава кад полиција покушава да лоцира све већи број жена које беже из државе сваке године. Кутија у којој је купљен телефон може да пружи информације које би могле да – уз помоћ шпијунске опреме за праћење – врло прецизно лоцирају избегле жене. Од свих информација најкориснија је она која садржи петнаест цифара и представља својеврсни „матични број“ телефона односно IMEI (енгл. Интернатионал Мобиле Еqуипмент Идентитy). Такав поступак праћења углавном се користи у војне и обавештајне сврхе.

Пошто сваке године из Саудијске Арабије побегне око 1.000 жена, не чуди што држава врло озбиљно схвата проблем, јер сматра да је то опасност по националну безбедност коју ставља у исту категорију са терористичким нападима. Четири жене, које су побегле у последње две године, изнеле су своја искуства из периода кад су државни органи покушавали да их лоцирају. Две жене које су побегле почетком 2019. године рекле су да су припадници саудијске безбедносне службе дошли у њихове породичне куће после њиховог одласка и да су тражили кутије у којима су били упаковани њихови мобилни телефони. Одбегле жене, које су захтевале да остану анонимне због страха од одмазде, рекле су да су саудијски агенти саопштили породицама да су IMEI бројеви кључни подаци за проналажење одбеглих жена и њихов повратак кући.

Трећа жена, коју су саудијски агенти ухватили пошто је побегла, потврдила је да је IMEI број одиграо главну улогу у целом поступку. Агенти су је пронашли у бившој совјетској републици Грузији 2018. године, а адвокат кога јој је доделила држава, рекао јој је да су је обавештајци пронашли помоћу IMEI броја и наравно, уз помоћ грузијске полиције која је добила захтев од саудијске владе да је пронађе. Жена је враћена у Саудијску Арабију где се и данас налази. Четврту жену је скоро задесила иста судбина пошто је из Саудијске Арабије побегла у Аустралију и затражила држављанство. И њу су саудијски агенти пронашли помоћу IMEI броја, али успела је да добије азил пре него што су покушали да је врате у њену домовину.

„Тривијални“ поступак за проналажење одбеглих жена

IMEI број је углавном написан у одељку у који се смешта SIM картица или на полеђини простора где треба да стоји батерија мобилног телефона. На ајфону 6S и старијим моделима, налази се на задњем доњем делу телефона.  Праћење људи помоћи IMEI броја је поступак који користи полиција, служба националне безбедности и војне службе. Америчка агенција за националну безбедност користи IMEI бројеве телефона који припадају метама у Авганистану да би могла да усмери нападе беспилотних летелица, како је наведено у документу који је откривен 2015. године.

Стручњаци тврде да је за Саудијску Арабију и сваку другу државу на свету поступак одређивања нечије локације помоћу IMEI броја телефона потпуно тривијална ствар. Кад се мобилни телефон повеже на базну станицу, он дели свој IMEI број и остале јединствене идентификаторе, што значи да локалне телекомуникационе компаније у Саудијској Арабији знају физичку локацију сваког телефона у држави и могу бити приморане да ту информације поделе са властима. Универзитет у Торонту је открио да су у мају саудијски обавештајци хаковали телефоне тројице противника саудијске владе. Један од њих тужи израелску безбедносну компанију „NSO Group“ која је, према његовим речима, продала саудијским властима програм за хаковање мобилних телефона познат под називом Pegasus. Компанија је изјавила да софтвер не обухвата праћење IMEI броја и тврди да програм не представља алатку за праћење азиланата и политичких дисидената.

Како одбегле жене нарушавају слику саудијског напретка

Коришћење добро осмишљених процеса хаковања дисидената и праћења одбеглих жена у супротности је са сликом културног напретка коју често истиче принц Мохамед бин Салман, који се налази на челу краљевства. Према принчевом званичном плану за осавремењивање нације, који се назива Визија Саудијске Арабије 2030, жене су у јуну 2018. године добиле право да управљају аутомобилима, а нови закон каже да муж не може да се разведе од своје супруге без њеног знања. Пошто је бег две жене почетком 2019. године привукао велику глобалну пажњу, саудијске власти су у фебруару приказале видео садржај у коме се те жене сматрају терористичким оперативцима џихада и раде за Исламску државу. Ове године значајно се повећао број жена које беже из Саудијске Арабије и привлаче огромну медијску пажњу, а све захваљујући друштвеним мрежама. У јануару је осамнаестогодишњакиња поставила снимак свог бега од породице и тражења азила. Убрзо је имала 114.000 пратилаца и изазвала велико медијско интересовање. Пошто се забарикадирала у хотелској соби у Бангкоку, коначно је добила азил у Канади. Саудијски отправник послова у Бангкоку се нашалио и рекао да би било боље да јој је тајландска полиција „одузела мобилни телефон уместо пасоша“.

Грузија је најомиљенија дестинација за одбегле жене из Саудијске Арабије јер им није потребна виза да би ушле у земљу. Многе одмах промене SIM картицу, али то им не помаже много јер се, у том случају, мења само IMSI (engl. International Mobile Subscriber Identity) број, али IMEI остаје исти тако да добављачи мобилних услуга одмах виде да се у истом телефону користи друга SIM картица. Да би избегле праћење, требало би да промене телефон, физички уклоне и замене чип да би добиле нови IMEI број или једноставно користе телефон са IMEI бројем који је могуће репрограмирати.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.