ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Разлози за неповерење у крипто валуту компаније „Фејсбук“

Помпезна најава крипто валуте либра компаније „Фејсбук“ донела је и неколико великих обећања. Плаћања ће се вршити на најједноставнији и најудобнији начин икад виђен и омогућиће 1,7 милијарди људи који нису у банкарском систему приступ финансијским услугама. Најава нове валуте, међутим, није наишла на опште одобравање. Законодавци и руководиоци у привреди уочавају читав низ разлога који их наводе да буду прилично неповерљиви према најављеним добробитима које увођење нове валуте доноси, односно, према претњама по финансијске системе. Наравно, постоје потпуно оправдани разлози да се верује да би либра могла да буде успешна, као што су огромни и раширени утицај компаније на глобалном пољу и очигледна способност да привуче пословне сараднике. Ми ћемо, међутим, навести четири најуочљивија разлога који могу утицати на неуспех нове крипто валуте.

1. Дигитална плаћања

Компанија је, најављујући и план увођења дигиталног новчаника, обећала да ће временом понудити и додатне услуге својим корисницима, како физичким, тако и правним лицима, као што је плаћање рачуна притиском на дугме, плаћање кафе у кафићима помоћу очитавања кода или плаћање вожње у средствима јавног превоза без коришћења готовине или претплатне карте. Некадашњи технички уредник новина „Гардијан“ наругао се тим обећањима и рекао да је Америка, главно тржиште компаније „Фејсбук“, вероватно прилично заостала у погледу пружања финансијских услуга својим корисницима пошто је већина људи на свету већ навикла да додиром екрана на паметном телефону плаћа кафу или карту у превозу. Што се тиче плаћања рачуна, то се може обавити на много различитих начина на интернету и то помоћу нормалне валуте, од аутоматског и директног скидања новца са рачуна, до разних банкарских апликација и финансијских технолошких услуга као што је она која се користи у Шведској.

Шта је са преношењем новца са једног рачуна на други уз минималну процедуру? Споменућемо сервис ПаyПал и његову апликацију Венмо, међу многобројним другим алтернативама. Проблем није нов, а нису ни решења.

2. Људи који нису у банкарском систему

Компанија је сасвим исправно приметила да половина одраслих становника света нема рачун у банци. При том, највећи део те половине живи у неразвијеним земљама света, а међу њима је највише жена. „Фејсбук“ каже да је дигитални новчаник колибра (енгл. Colibra) право решење за њих. Овде се јавља један проблем, а то је да поменута половина која нема рачуне у банци обично нема ни паметне телефоне. Чак и ако их имају, цене преноса података могу бити изузетно високе. Ако коришћење крипто валуте није једноставно, ако новац не можемо лако подизати и улагати и ако је систем сувише компликован, онда је то велики недостатак.

Неки мобилни оператери решавају те проблеме већ прилично дуго. Споменућемо компанију „Сафарицом“ у Кенији која је у сарадњи са „Водафоном“ пре десетак година покренула услугу мобилног банкарства која се зове М-Песа. Услуга је успела да системом обухвати и оне који немају рачун у банци, а који могу помоћу најједноставнијих телефона да приступе и користе финансијске услуге. Људи могу да улажу и подижу средства са многобројних киоска при чему свој идентитет потврђују SIM картицом.

Новац се може слати и из иностранства на телефон корисника услуге M-Pesa. „Фејсбук“ истиче да ће либра успети да реши проблем високих провизија у међународним трансакцијама, али, поново напомињемо, да је тај проблем решен пре неколико година. Услуга M-Pesa се користи у многим државама од Индије до Јужне Африке, чак и у деловима источне Европе. Занимљиво је то што је „Водафон“ један од чланица асоцијације „Либра“ која ће покренути нову крипто валуту. Питање је само да ли је мобилни гигант приступио удружењу да би видео да ли постоји простор за комбиновање два система или је платио чланарину од 10 милиона долара да би био упућен у догађања око нове валуте.

Новинари из „Фајненшал тајмса“ иронично су коментарисали покретање либре рекавши да нова валута „Фејсбука“ није покушала да се позабави најуобичајенијим проблемом људи који немају рачун у банци, а то је да немају довољно новца да га отворе. То је већ друштвено-економски, а не технички проблем.

3. Неповољан став законодаваца

Асоцијација „Либра“ је изазвала бес законодавних тела кад је у представљању нове крипто валуте рекла да ће „у почетним фазама развоја мреже нове валуте, њени оснивачи бити посвећени сарадњи са властима да би се обликовало законско окружење које ће охрабрити технолошку иновацију и, истовремено, одржавати највиши стандард заштите корисника“. То личи на изјаву Марка Закерберга из фебруара кад је рекао да је „отворен за успостављање разумних правила“ за „Фејсбук“ у области приватности и дезинформација. Законодавци и законодавна тела сматрају да им је задатак да доносе законе, а не да их прихватају.

Дакле, законодавна тела са обе стране Атлантика обрушили су се на пројекат Либра. У Америци Министарство финансија тражи од компаније да заустави пројекат док Конгрес и законодавци не анализирају утицај нове крипто валуте, док многи сенатори упозоравају да постоји велики број питања у вези са обимом пројекта и његовом усаглашеношћу са глобалним финансијским регулаторним оквиром. У Европи, француски министар финансија каже да се не сме и не може догодити да либра постане замена за традиционалне валуте и покушава да утиче на гувернере централних банака држава G7 да одмах испитају систем. Гувернер Енглеске банке каже да би организација G7, Међународни монетарни фонд и Банка за међународна поравнања морали заједно да испрате развој нове валуте. Можда и хоће јер законодавци не би уопште желели да у овом случају заостају.

4. Питање поверења

Француски министар финансија је упозорио да ће дигитални новчаник колибра „омогућити компанији да прикупи још више података, што нас додатно подстиче да уведемо правила у пословање технолошких гиганата“, а то нас доводи до коначног проблема, односно, поверења. Компанија се није прославила у напорима за заштиту приватности својих корисника.

Због чега би сада требало да јој верујемо?

Компанија је обећала да неће користити финансијске податке из дигиталног новчаника за циљано оглашавање без дозволе корисника. Како ће „Фејсбук“ добити такво одобрење и шта надлежни мисле о том механизму? Не заборавите да компанија већ има тужбу у Европи због процеса прикупљања одобрења од корисника за коришћење њихових података у сврху циљаног оглашавања. Компанија је рекла да неће обједињавати податке све док не добије изричито одобрење, што не представља обавезујућу политику приватности. Сетимо се да је исто такво обећање дала годину дана пре него што је објединила податке из друштвене мреже Фејсбук и апликације WхатсАпп. Додајмо томе и могућу цензуру и огромну казну којом јој прети Федерална трговинска комисија због кршења различитих обећања о заштити приватности. Можемо бити уверени да се компанијин однос према приватности неће ускоро променити.

Треба истаћи и чињеницу да асоцијација „Либра“ неће забранити програмерима да стварају своје дигиталне новчанике који ће управљати либром. Дакле, дигитални новчаник колибра у власништву компаније ће вероватно бити изузетно безбедан, имаће подршку за кориснике и могућност рефундирања у случају крађе, али теоретски сумњива крипто валута може направити свој дигитални новчаник који ће кориснике довести у опасност да изгубе своје либра новчиће. И поред свега наведеног, не можемо да тврдимо да либра неће постићи успех јер је глобални утицај компаније немерљив. С друге стране не можемо тврдити да ће сигурно бити успешна јер нам је потребно много детаљније објашњење како ће систем успети да достигне високо постављене циљеве.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.