ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Мрежа 5G промениће вам живот на 5 начина

Мрежа 5G је још у повоју, а прескупи паметни телефони опремљени да прихвате бежичну мрежу нове генерације почињу да преплављују тржиште. Тренутно је мрежа 5G доступна у неколико градова и иако њена брзина обећава, изгледа да ће проћи извесно време док не почне да покрива већи део корисника. Чим Сједињене Државе буду у потпуности опремљене мрежом нове генерације, паметних телефона који одмах могу да преузму филмове са интернета биће на сваком кораку. Међутим, мрежа 5G имаће много већи утицај на ваш живот од бржег телефона у вашем џепу (мада сте, претпостављам, најсрећнији баш због тога). Првенствено ће заменити кућни кабловски интернет и тако смањити јаз између градских и сеоских подручја што се тиче брзине и расположивости интернета; пружиће ученицима додатна наставна средства; унапредиће здравствену заштиту; учиниће улице безбеднијим увођењем аутономних возила и коначно, увешће нас у проширену стварност.

5G у вашој кући: убица кабловског интернета

Нова мрежа неће убрзати само ваш телефон. Теоријски, кућни интернет ће постати бржи ако бежична мрежа 5G замени кабловски интернет. Уместо да кабловској компанији плаћате да вам развуче каблове и повеже вас на интернет, моћи ћете да инсталирате антену која ће слати 5G право у ваш дом са мобилне базне станице. За сеоска подручја, где је постављање каблова изузетно скупо, хватање сигнала 5G са постојеће станице биће много јефтиније.

Компаније као што су „Веризон“ и „АТ&Т“ већ су почеле да се баве кућним 5G интернетом и иако је још сувише рано за претпоставке, можемо рећи да ће додатна конкуренција вероватно смањити рачуне корисницима кабловског интернета, који и даље немају неки други избор. Кућна 5G мрежа ће унапредити приступ интернету људима који живе ван градских подручја где су кабловске везе слабе, а ни мобилна повезаност није ништа боља.

5G код вас: Наочаре за проширену стварност

Стручњаци предвиђају да ће увођење мреже 5G довести до новог доба проширене стварности. Учиниће уређаје које морамо да носимо заједно са наочарима за проширену стварност лакшим и тањим, као што су наочаре Гугл глас, које ће имати сопствену 5G везу. Тренутно, наочаре за проширену стварност морају бити повезане са рачунаром – преко бежичне мреже или физички повезане са стоним рачунаром, а понекад са преносивим рачунаром који је рецимо прикачен за појас. ХолоЛенс 2 компаније „Мајкрософт“ имају интегрисан рачунар, али гломазне су. Кад буде уведена 5G мрежа проблеми са повезивањем ће нестати, а оне ће бити довољно лаке и удобне да их можете носити цео дан. Генерације су одрастале и читале упутства за руковање уређајима. Данашње генерације упутства за руковање траже на Јутјубу, а следеће ће да ставе наочаре за проширену стварност и кажу: „Алекса, покажи ми упутства.“

5G у учионици: Лет преко Великог кинеског зида

Веће брзине и краће време одзива мреже 5G уз помоћ проширене стварности и виртуелне реалности промениће учионице. Сценарио у коме ће образовање уз помоћ 5G технологије бити много приступачније: Дете седи у учионици четири сата. Почиње презентација о Кини, наравно у програму ПоwерПоинт, што представља добро окружење. Друго дете у учионици, пошто је добило упутства од учитељице, ставља наочаре за виртуелну реалност и гледа видео запис у коме прелази преко Великог кинеског зида. Наравно, искуства су сасвим другачија.

Компанија „Веризон“ је почетком године поделила 1 милион долара на десет група ученика који су пронашли начин како да искористе мрежу 5G у учионици. Неке од победничких идеја обухватиле су искуство у свемиру помоћу виртуелне стварности, игрицу у домену помешане реалности која помаже деци оболелој од аутизма да науче друштвене односе и још једну апликацију која оживљава физику.

5G у болницама: Холограмске операције и још много више

Не само да мрежа 5G може да помогне ђацима да боље овладају школским предметима, она у комбинацији са проширеном стварношћу може да омогући лекарима да науче и усаврше одређене процедуре. У мају је компанија „Медивис“ добила одобрење за платформу засновану на проширеној стварности под називом Сургицал АР која ће водити хирурге кроз процедуре помоћу холограма који ће бити постављен на пацијента. Пошто ће мрежа 5G значајно смањити време одзива, хирурзи ће моћи да користе проширену стварност у реалном времену док обављају захвате на пацијентима. Тако ће бити смањена могућност грешке и унапређен постоперативни период. И не само то. Хирурзи ће моћи да обављају операције даљински управљајући роботима.

Ван операционе сале, 5G ће моћи да унапреди здравствену негу. Колумбија универзитет користи мрежу 5G компаније „Веризон“ да би на даљину тестирала процес рехабилитације пацијената који су преживели мождани удар и користи слушалице засноване на виртуелној реалности. Терапеути на даљину управљају пацијентима који носе уређаје и кроз вежбе им побољшавају моторичке способности. И не само то, програм је користан јер анализира појединачне пацијенте и одређује ефикасност вежби.

5G у аутономним возилима: Безбеднија (и забавнија) вожња

Аутономна возила су већ тестирају на путевима, али стручњаци кажу да ће их мрежа 5G учинити безбеднијим и смањиће забринутост због тога што дозвољавамо рачунару да вози уместо нас. Наравно, то је и најзанимљивија и најузбудљивија употреба мреже 5G. Омогућиће повезивање возила, даће им могућност да се повежу на интернет, приказиваће филмове путницима, али довешће и до веће безбедности тако што ће омогућити аутомобилима да комуницирају са осталим возилима, путницима и инфраструктуром. Поред флоте аутономних возила не смемо заборавити аутономне летелице, односно, дронове који ће испоручивати пакете или учествовати у спасилачким мисијама, а све уз помоћ 5G. Време које је дрону потребно да прими упутства и пошаље снимак земљишта биће тренутно, због чега ће мисија бити много прецизнија, без обзира на то да ли треба да се испоручи пакет компаније „Амазон“ или треба пронаћи и спасити људе.

У реду, све је то лепо. А кад ће се то десити?

Понекад нам се чини да се претерује кад се говори о револуционарној моћи мреже 5G. Коначно, многи не могу да добију приступ мрежи 5G, а о њој се говори већ годинама. Промене ће се ускоро десити. И неће бити постепене. Разлике између области које су покривене мрежом нове генерације и оних које нису видеће се до краја године. Али шта ће се заиста десити кад мрежа 5G буде свуда? Имамо неке идеје, али, вероватно, постоје и неке апликације које могу променити живот, али нико их се још није сетио.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.