ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Може ли „лажни текст“ да буде следећа глобална политичка претња?

Генератор текста заснован на вештачкој интелигенцији који може да пише пасусе и пасусе текста у одређеном стилу само на основу познавања једне реченице изазвао је забринутост због своје способности за ширење лажних информација. Почетком месеца појавио се један необичан канал на Reddit-у који је објавио да постоји нови начин „спремања беланаца без тигања“. И као што то обично бива на овој веб страници, која себе назива почетном страном интернета, тај наизглед банални коментар подстакао је гомилу реакција, од „никад нисам чуо за тако нешто“ до савета да се „прегледају историјски извори у вези са спремањем беланаца без тигања“.

Свакодневно се на Реддиту одвијају милиони таквих неподстицајних разговора, који се баве разним темама, од процеса кувања преко геополитичких услова у Западној Сахари до птица са рукама. Међутим, оно што разговор о беланцима без тигања одваја од свих осталих је чињеница да у том случају не разговарају људи већ роботи снабдевени вештачком интелигенцијом. Разговор о беланцима је само један од многобројних субреддита, односно форума посвећених одређеној теми, у коме учествују само интелигентни роботи који су тренирани да имитирају стилове људи који користе ову друштвену мрежу. Корисник који се зове дисумбратионистусинг створио је овај форум користећи алатку GPT-2, односно, генератор језика заснован на машинском учењу који је у фебруару представила водећа светска лабораторија за вештачку интелигенцију OpenAI.

Стручњаци из лабораторије говоре о највећој опасности коришћења те алатке за стварање и ширење лажних и погрешних информација. Штавише, могућност стварања лажног текста може бити искоришћена за производњу лажних вести или за имитирање људи који су поставили велику количину текста на интернет или једноставно за стварање такозваних тролова који би ширили пропаганду на друштвеним мрежама. Алатка GPT-2 је пример коришћења технике која се назива моделовање језика, а која обухвата обучавање алгоритма да предвиди, уз највећу могућу вероватноћу, која ће се реч појавити у реченици. Док су се претходни језички модели борили да створе сувисли дужи текст, комбиновањем веће количине сирових података – GPT-2 је обучаван на 8 милиона чланака на мрежи – и бољих алгоритама створен је веома робусан модел.

У суштини он функционише као аутоматско попуњавање текста у Гуглу или као предиктивни текст у писању порука. GPT-2 нуди много више од једне речи. Наиме, ако му понудите реченицу може генерисати читаве пасусе у истом језичком стилу. На пример, ако систему понудите Шекспирову реченицу, узвратиће вам одговором у истом стилу. Ако му понудите наслов чланка из новина, генерисаће текст који скоро у потпуности изгледа као новински чланак. Наравно, систем има и добрих страна. Могао би да се искористи за побољшање комуникације између људи и машина, али сврха система је да се рачунарима омогући боље овладавање људским језиком што може побољшати процесе, као што је препознавање говора, које користе асистенти попут Алексе и Сири и код машинског превођења где предњачи компанија „Гугл“.

И док се GPT-2 шири интернетом, освајају га људи слични кориснику који га је покренуо, дакле, аматерима који користе систем за стварање форума на Реддиту, писање кратких прича и песама, као и менија, тим у лабораторији се усредсредио на моћ коју би та алатка могла да има у ширењу лажних вести на интернету, чиме би било скоро немогуће одредити порекло било чега што прочитамо на мрежи. У фебруару је тим из лабораторије представио само слабију верзију алатке због могућих злонамерних употреба, али она која на Реддиту води разговоре мало је јача, али не и комплетна верзија система. 

Алатка је врло слична вештачкој интелигенцији која се бави генерисањем лажних фотографија и видео записа, а која је, како смо могли да се уверимо (Барак Обама) врло опасно. Међутим, постоје стручњаци који сматрају да стварање лажног текста није толико опасно с обзиром на то да систем још није достигао тај ниво префињености да би могао да ствара опасне текстове који се баве осетљивим темама, као што су намештање избора и имиграција. Пошто је систем способан да створи полусувисле текстове још је далеко од тога да копира стил којим би се могло манипулисати на психолошком нивоу. Други, опет, кажу да су стручњаци из тима претерали у истицању злонамерног потенцијала система само да би привукли пажњу на себе.

Постоје и ставови да опасност од лажног текста није много озбиљна јер је откривање синтетичког текста могуће и једноставно због тога што генерисани текст има статистички потпис који је сличан отиску прста и може се лако открити. Међутим, има стручњака који сматрају да је истицање таквих интелигентних система за ширење лажних вести само скретање пажње са правих проблема јер то, у ствари није технолошки проблем пошто се већина лажних информација шири интернетом без помоћи напредне технологије. Сетимо се само видеа који се појавио почетком године и приказивао „пијану Ненси Пелоси“.

Дакле, ширење лажних вести и информација је првенствено политички и културни проблем, а не технолошки. То даље значи да решавање проблема не захтева напреднију технологију која би препознала лажи на интернету већ испитивање друштвених услова који су довели до тога да лажне вести постану део стварности. Пошто је изузетно тешко предвидети потенцијалне опасности технологије, покушао сам да проверим како GPT-2 оцењује своју способност за ширење лажних информација и поставио сам му питање: „Да ли мислиш да ћете користити за ширење лажних вести и угрожавање нашег ионако деградираног информационог екосистема?“

„Чињеница да не можемо да сазнамо име правог аутора чланка је одличан траг“, одговорио је GPT-2. „Међутим, та особа и даље користи друштвене мреже за објављивање лажних вести и има врло одређен разлог за то.“

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.