ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како ће европски „дигитални порез“ погодити америчке технолошке компаније?

Француска и Британија праве планове како би опорезовали продају, а не зараду, компанија као што су „Фејсбук“ и „Гугл“, које продају својих производа обављају првенствено у сајбер-простору. Увођењу дигиталног пореза потенцијално ће се придружити још неколико европских земаља да би извукле новац из компанија чије мултинационалне зараде обично избегну опорезивање захваљујући рупама у закону и виртуелној природи њихових производа. Планирање увођења таквог пореза изазвало је реакцију Сједињених Држава које прете да ће користити трговинске мере да би узвратиле.

1. Шта је дигитални порез?

Планови који се спремају у Европи требало би, генерално, да опорезују продају огласа на интернету, електронских података и услуга посредника као што је компанија „Убер Тецхнологиес“ и „Аирбнб“, које повезују кориснике са тим производима. Опорезивање ће се примењивати у земљи у којој се корисници сервиса на мрежи налазе, а не тамо где су компаније сместиле своје европске испоставе или где пријављују своју зараду. Француски закон, који очекује коначно одобрење и примењиваће се ретроактивно од 1. јануара 2019. године, прописује порез од 3% компанијама које остварују продају од најмање 750 милиона евра на глобалном нивоу и дигиталну продају од 25 милиона евра у Француској. У том случају, биће опорезовано око тридесет компанија. Већина њих је из Сједињених Држава, али неке су из Кине, Немачке, Велике Британије, па чак и Француске.

2. Зашто државе мисле да им је потребан такав закон?

Француска није једина држава у Европској унији која сматра да интернет компаније не доприносе довољно у касну јавних прихода. Пошто су углавном пријављене у другим државама – укључујући и оне које имају малу стопу пореза као што су Ирска и Бермудска острва – и врло лако пребацују новац преко граница, компаније које продају обављају на интернету, лако избегавају плаћање пореза у државама у којима обављају значајну продају. Што је још важније, Француска тврди да се структура глобалне привреде променила и да се заснива на подацима због чега је порески систем 20. века застарео. Према подацима из 2018. године до којих је дошла Европска комисија, глобалне технолошке компаније у просеку плаћају 9,5% пореза, док традиционалне фирме плаћају уобичајени порез од 23,2%.

3. Због чега се не опорезује зарада?

Једноставно, лакше је опорезивати продају. Кад би се опорезовала зарада, требало би прво утврдити где је зарада остварена, што је изузетно тешко утврдити за сваку глобалну компанију, а још теже у дигиталном сектору. Могли бисте, рецимо, да резервишете такси-возило у Лондону, а плаћање се лако може обавити у Амстердаму. Политичари, такође, подржавају опорезивање продаје јер је то најбољи начин да се извуче новац из компанија као што је „Амазон“ која пријављује велику продају, али малу зараду. Ипак, није баш лако утврдити која је продаја повезана са којом државом. Да би се то урадило како треба, француски порезници предлажу да се интернет компаније опорезују пропорционално њиховом дигиталном присуству у једној земљи у односу на остатак света,

4. Да ли неке друге државе имају дигиталне порезе?

Много пре него што је Француска почела да размишља о увођењу својих одредби, покушала је да наговори Европску унију да уведе сличан порез, али безуспешно пошто су четири државе, Шведска, Финска, Данска и Ирска, одбиле да потпишу споразум. Велика Британија је највероватније следећа држава која ће увести такву врсту пореза. Наиме, планира да наметне порез од 2% претраживачима интернета, платформама друштвених мрежа и интернет- продавницама које зарађују на грађанима Велике Британије, према нацрту закона који је објављен 11. јула. Планира се да се закон уведе до априла 2020. године. Аустрија, Италија, Шпанија и Белгија разматрају увођење дигиталног пореза.

5. Какав је став америчких компанија?

Сједињене Државе тврде да француски закон неправедно погађа америчке компаније. И док се датум увођења закона приближавао, представник америчког министарства за трговину почео је са спровођењем истраге да би утврдио да ли је мера дискриминаторна и неоправдана и да ли оптерећује или ограничава трговину Сједињени Држава. Истрага, која би могла да траје и годину дана и одобрена је под Чланом 301 Закона о трговини Сједињених Држава из 1974. године. Исти закон је користио и председник Трамп да би увео додатне тарифе на кинеску робу због наводне крађе интелектуалне својине. Ако Америка гласа против француског закона о опорезивању, то може довести до реципрочних мера и увођења додатних тарифа или ограничавања трговине или чак до тога да се користи одредба у закону о опорезивању према коме Сједињене Државе могу да казне француске компаније и држављане у Америци.

6. Да ли закон дошао ненадано?

Рат око опорезивања преко Атлантика није ништа ново. Пре три године Европска комисија је донела одлуку да компанија „Епл“ мора да плати заостали порез у износу од 13 милијарди евра, коју је Тим Кук назвао „политичком будалаштином“. „Старбакс“ и „Најки“ су такође биле у процесу испитивања због пореза. Европска унија каже да се не обрушава на компаније због тога што су америчке, већ због тога што користе сложене правне структуре и лиценцирање приватне својине да би ограничиле плаћање пореза.

7. Како узвраћају технолошке компаније?

Порез је само један део много веће акције Европске уније против великих технолошких компанија. Интернет компаније су у центру пажње због проблема који почињу од заштите приватности па иду све до доминације на тржишту, а против тога се боре лобирањем и судским процесима. „Гугл“ је добио правну битку у случају наметнутог француског пореза у априлу у износу од 1,2 милијарде долара. „Епл“ и „Амазон“ бију судске битке против опорезивања у европским судовима, а правна победа би зауставила пореске крсташе. Неке компаније би могле да промене пореску структуру или да свој приход изместе из Европске уније.

8. Како би то могло да се реши другачије?

Француско-америчка пат позиција могла да буде потпуно непродуктивна. Мултилатерални преговори су у току у Организацији за економску сарадњу и развој у Паризу да би се усагласили глобални порези на дигиталне сервисе. Француска је заузела оптимистичан став да би до споразума могло да дође до краја ове године и каже да ће одустати од свог закона ако се изгласа закон о опорезивану на глобалном нивоу. Састанак министара финансија Групе седам у Француској у јулу могао би да покаже да ли постоји довољно политичке воље да се установе глобални стандарди за увођење дигиталног пореза.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.