ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како нас узнемире апликације за дељење локација

Апликације као што су Гугл мапе, Пронађи моје пријатеље и сличне обећавају нам да ћемо бити мирни и спокојни јер ћемо сваког тренутка знати где се налазе нама драге особе. Међутим, праћење наших најближих убрзо постаје узнемирујуће и непријатно искуство. Пола два је ујутру и сасвим сам сигуран да је моја девојка мртва. Одмах после посла изашла је са пријатељима јер је неко од њих славио рођендан. Одлучио сам да останем код куће и одем на спавање у неко пристојно време јер сам сутрадан ујутру морао да одем на посао и јер сам помало лењ. Ипак, будан сам у ове ситне сате и нетремице посматрам мали кружни знак на екрану телефона и чекам да се помери. Наиме, знак се налази у апликацији Гугл мапе, која вам омогућава да своју локацију поделите са другим људима. Моја девојка и ја смо живели заједно око годину дана кад ми је дозволила да неограничено пратим њено кретање. Тад је то изгледало врло безопасно, знате већ како се каже „у случају да се нешто деси“. Од тада моја апликација прати њено кретање све време и приказује га у облику балона за дијалоге у стриповима – круг са стрелицом која из њега излази и показује тачну локацију особе. Тренутно ми показује да је моја девојка заглављена у некој слепој улици у центру Сан Франциска. Није се одатле померила већ сат времена. Иконица је сива и показује да њен телефон није повезан на интернет.

Очигледно је лежи убијена у некој мрачној уличици, а ја у пиџами лежим код куће. Кретање људи се прати много дуже него што постоје мобилни телефони, али захваљујући модерној технологији тај процес никад није био једноставнији. Још 2000. године постојао је сервис за праћење под називом Додгебалл, који је омогућавао корисницима да објављују своју локацију пријатељима помоћу текстуалних порука. „Гугл“ је преузела компанију о којој се ништа није чуло све до 2017. године кад је сервис постао стандардна „Гуглова“ апликација. У међувремену, појавиле су се и многе друге апликације, Пронађи моје пријатеље (енгл. Финд Мy Фриендс), Снепчетове мапе (енгл. Снап Мапс) и сличне. Могућност дељења локације полако се увлачила у наше животе.

„Пошто неки људи сматрају да је приватност прецењена, поменуте апликације за њих представљају одличан начин да се изборе са усамљеношћу и изолацијом“, каже Брет Кенеди, клинички психолог и стручњак за дигиталне медије и зависност од технолошких уређаја. „Оне им омогућавају да буду у контакту са особом и да знају где се она налази. Ако се обоје сложе да открију своје локације, то може да буде забаван и занимљив начин повезивања.
Ако на страну ставимо све оправдане бриге због нарушавања приватности у Орвеловом стилу и потенцијалних могућности за појаву породичног насиља, главна сврха дељења локације је да вам обезбеди спокој и лиши вас забринутости. Само притисните иконицу и апликација ће се отворити уверавајући вас да ваша вољена особа не лежи мртва на дну реке. Ако је, ипак, у опасности или ако приметите да не би требало да буде тамо где јесте, брзом реакцијом јој можете спасити живот.

Чак и онда кад технолошке иновације користите правилно нешто може да крене наопачке. Чим сте дозволили технологији да посредује у односима са вама најближим особама, не заборавите да се она ослања на ограничени проток података и своје ограничене алгоритме. Кад смо моја садашња девојка и ја први пут изашли пре четири године, она је своју локацију поделила са најбољом пријатељицом у случају да се испостави да сам неки серијски убица. Касније смо пратили једно друго на концертима и фестивалима где је било много људи. Понекад смо користили историју локација да бисмо се присећали шта нам се догодило неког дана пре неколико месеци. Мапе прегледам скоро свако јутро да бих се уверио да је безбедно стигла на посао. Немојте да помислите да пратим њено кретање све време. Технологија ми је сама понудила апликацију која се увукла у мој телефон као подсвојство других сервиса. Тренутно користим око пет апликација које ми омогућавају да пратим локације, али и да моје кретање неко прати. Порука, коју најчешће шаљем онима који прате моју локацију, је „Жив сам, стао сам да узмем гориво.“

Кад год још један део живота учинимо видљивим, јавља се могућност да претерано забринемо оне који прате наше кретање. Често се питамо да ли је боље да не знам где је особа чије кретање пратим или је боље да се забринем што се не помера или можда постоји неко средње решење. Морамо да схватимо да данашња технологија не може да испуни сва обећања која нам је дала јер се ослања на машине, а машине се кваре. Тада почињемо да стрепимо. Морам да напоменем ми није први пут да успаничено ходам по стану у пиџами убеђен да је неко кога волим убијен у мраку. Зовем је, шаљем јој поруке, освежавам апликацију, свестан да се моје понашање граничи са прогањањем. Знам да јој се испразнила батерија на телефону, да је све у реду и да се одлично проводи окружена људима који брину једни за друге. Ипак сам забринут, иако ми могућност да пратим где се налази не умањује стрепњу.

Дељење локације треба користити у разумним границама. Ако апликацију укључите да ради непрекидно, сместићете себе у стање сталне стрепње и забринутости. После једногодишњег коришћења апликације, навикао сам да се ослањам на тај мали округли знак на Гугл мапама који ме уверава да је све у реду. Међутим, чим изгуби боју, мој осећај за безбедност и контролу се изгуби као и особа коју више не могу да пратим. (Ко зна шта ћу да радим кад постанем родитељ?)

Решење за такав проблем је једноставно. Могао бих да онемогућим праћење локације или да једноставно обришем апликацију. Добро би било кад би стрепња могла тако лако да се умири. Ако имате могућност да проверите оправданост својих највећих страхова, искушењу је тешко одолети.
Седим на кревету, светла у стану су упаљена, грчевито стискам телефон, а моја девојка долази кући око петнаест до два. Уморна је и мало припита, али срећна и читава. Прикључује телефон на пуњење јер му се батерија потпуно испразнила, каже да сам луди параноик и извињава ми се што ми се није јавила. Коначно, остављам телефон, гасим светла и лежем поред ње. Тек тад почињем нормално да дишем. Наравно, поново сам претерао. Безбедна је. Све је у најбољем реду. Бар за сада.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.