ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Волонтери Википедије су најбоље оружје против дезинформације

У доба Фејсбука, уредници волонтери Википедије направили су од веб-странице архаичног изгледа праву силу у борби за истину. Неколико минута пред крај прве председничке дебате, Мајк Блумберг је био мртав. У 21:38 сати по источном времену, корисник Википедије по имену DQUACK02 додао је текст на страницу Википедије за бившег демократског председничког кандидата и градоначелника Њујорка:

“death_date = {{Death date and age|2020|02|19|1942|02|14}}; |death_place = [[Las Vegas, Nevada]], U.S.; |death_cause = [[Getting stabbed by Warren, Biden and Sanders]].”

У року од три минута, други корисник по имену Цгмусселман вратио је страницу у првобитно стање. До тада су већ почели да се шире неизбежни снимци екрана и шаљиве објаве на Твитеру. Била је то очигледна дезинформација и прилично карикирани пример Википедије у најгорем издању, али и разлог због кога многи још увек сматрају да јој се не може веровати јер свако може да је уређује! Ипак, то је уједно била и Википедија у најбољем издању, јер свако може да измени измене!

„Већина ових измена су мала побољшања израза или садржаја, неколицина су ремек дела, а нека су вандализам“, каже Cgmusselman, у ствари, Чарли Маселман, 73-годишњи пензионисани физичар из Масачусетса који је случајно приметио објаву Блумбергове смрти док је проверавао старост своје сенаторке и тадашње омиљене кандидаткиње, Елизабет Ворен.

Cgmusselman не спада у искусну мањину уредника који имају тенденцију да патролирају ратним фронтовима Википедије на којима се воде борбе због дезинформација, али као и други уредници, и он верује у снагу гомиле да буде фер и искрена. Ипак, док се локације као што су Фејсбук, Youtube и Твитер труде да уклоне гомиле лажног садржаја, помоћу комбинације одређених процедура, проверавања чињеница и алгоритама, једно од најјачих оружја на мрежи против дезинформација је архаична веб-локација по којој може да пише свако, а уређује је углавном анонимни волонтерски тим.

Постоји још један прилично тужан елемент целе те приче. Наиме, Википедија је најпоузданија веб-локација, између осталог и због тога што је све друго око ње пропало.

Лекције из банке знања на интернету

Википедија није имуна на манипулације које се шире на неком другом месту путем интернета, али показало се да је поуздан ресурс – не само за теме које ћете наћи у старој енциклопедији увезаној у кожу, већ и за вести и контроверзне тренутне догађаје. После двадесет година проведених на мрежи, она је стуб у нашој инфраструктури за проверу чињеница. Њене странице често се налазе на врху резултата претраживања на Гуглу. Велике технолошке фирме у својим настојањима да зауставе дезинформације такође се ослањају на Википедију. Корисници YouTube-а који траже видео записе о теоријама завере које се односе на слетање на Месец могу видети везе до страница Википедије које руше такве теорије, док је мрежа Фејсбук експериментисала тако што је корисницима приказивала везе са енциклопедијом када су прегледали објаве са сумњивих веб-локација.

Обим Википедије је огроман – у јануару је канадска учитељица, лингвиста и филантроп, постала свој текст на енглеском језику и тако допринела да Википедија дође до шест милиона одредница. За разлику од дела мреже где се отровне информације шире, Википедија има једну велику предност. Она ништа не продаје, не подстиче вас да на њој губите време нити да се посебно ангажујете. Захваљујући донацијама хиљада добротвора широм света, не постоје оглашивачи или инвеститори којима треба удовољити нити алгоритми за прикупљање података или подстицање емоција или персонализацију страница; сви виде исту страницу. Тај филантропски дух покреће и волонтере Википедије, који долазе на веб-страницу, не да би делили мимове или шале или чак расправљали о вестима, већ, замислите, да би стварали поуздан приказ стварности.

Има још много тога да се уради. Као што многи уредници сајта спремно признају на десетинама форума, заједницу муче проблеми са разноликошћу и узнемиравањем. Сматра се да само око 20 процената уредничке заједнице чине жене, а само се око 18 процената биографских чланака Википедије односи се на жене. Пристрасност и проблеми који могу произићи из тога штетни су за енциклопедију која је намењена свима. Локализација је, такође, недостатак с обзиром на то да је циљ Википедије да учини знање доступним целом свету. Енциклопедија тренутно постоји на 299 језика, али енглеска верзија још увек надмашује остале и чини 12 процената укупног броја пројеката.

Заједница се такође бори да задржи нове чланове. Уредници често оптужују једни друге за пристрасност, а неки тврде да њене политичке странице показују централно-леву оријентацију, мада недавна истраживања указују на то да преданост заједнице уређивачким процедурама нестаје временом. Мање искусне уреднике могу да искључе агресивни ветерани који избацују понекад скривена правила Википедије да би истакли своје ставове, нарочито око контроверзнијих политичких страница енциклопедије.

Један од администратора и поузданих уредника Википедије чије је корисничко име Muboshgu, ради као психолог у Заливској области Сан Франциска и провео је више од деценије на Википедији и направио хиљаде измена борећи се против дезинформација на америчким политичким страницама. Ових дана је одбрана таквих уноса од неистинитих елемената много тежа због бучне позадине неповерења и манипулација у којој „разни политичари веома напорно раде на дискредитацији медија“.

„Највећа претња“, каже он, „је да изгубимо из вида шта је заправо истина.“

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.