ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Можете да пратите запослене који раде од куће. Да ли би требало?

Најважније што тренутно треба да пратимо је ментално здравље, а не да ли запослени повећавају своју продуктивност за 5 или 10 процената.
Док компаније широм света прелазе на модел рада од куће због епидемије корона вируса, послодавци имају на располагању много алата који им омогућавају да прате шта радници раде. Питање је колико треба да их прате. Уобичајени софтверски алати за предузећа, од Zoom-а до Гугл диска, генеришу велике количине података о начину рада запослених. Многи алати – као што су администраторске конзоле и записи пријављивања – дизајнирани су за потребе усаглашености и сигурности, али могу и послодавцима дати увид у то ко би у њиховој организацији могао да забушава. Изазов који се поставља пред послодавце се састоји у томе да се истовремено сналазе у потребама пословања и верују и охрабрују запослене да раде разумним темпом усред повећаног стреса.

Свет алата за праћење

Усред избијања пандемије, апликације посебно направљене да би се водиле белешке о „радницима на даљину“ доживљавају врхунац популарности. На пример, Time Doctor, апликација која бележи радне задатке, у последњој недељи имала је више пријава него у последњем кварталу, изјавио је Лиам Мартин, суоснивач компаније и главни директор маркетинга. „Никада нисам помислио да ће нам, као софтверској компанији, понестати капацитета. Сада морам да изаберем ко може да користи нашу технологију, јер наша серверска инфраструктура не може да издржи толики напор“, рекао је. „Сви наши софтверски инжењери сада раде на томе да то прошире и осигурају да се тренутни купци опслужују како треба.“ Послодавци, чак и без алата за праћење времена, и даље могу да воде евиденцију о запосленима путем контролних табли и дневника пријављивања које су омогућене у многим пословним апликацијама.

На пример, апликација Zoom, за видео-конференције, која последњих недеља бележи пораст популарности, има извештај о коришћењу који омогућава администраторима и власницима да прегледају састанке, учеснике и записнике са састанака за сваког корисника. Пост на веб-локацији компаније дотиче се још једне аналитичке карактеристике: „Извештај о неактивним корисницима говори вам ко не користи Зоом – тако да можете да викнете на њих да Зоомирају!“ Чак и ако запослени користи апликацију, могућност праћења пажње учесника може омогућити организаторима састанка да виде да ли корисници активно гледају састанак. Портпарол Zoom-а рекао је у е-поруци да је та функција направљена за обуку током дељења екрана и да је искључена према подразумеваним поставкама и не прати аудио или видео садржај.

Асана, алат за управљање пројектима, има административну конзолу која даје увид у то, рецимо, који су најутицајнији чланови у организацији (акције као што су формирани тимови, дељени пројекти и послати позиви иду у процену) и омогућава администраторима да сортирају запослене по њиховој последњој активности у апликацији. Салесфорце има могућности надгледања које омогућавају администраторима да воде табеле о томе када се корисник пријавио и обукама које је преузео. Гугл диск има функцију упозоравања путем е-поште коју администратори могу да поставе, тако да се обавештавају сваки пут када неко креира или избрише документ. Дропбоx има административну контролну таблу која приказује активне чланове као и датум, време, локацију и IP адресу активности као што су пријављивање и уређивање датотека.

Иако су неки од ових аналитичких алата створени да би се пратила продуктивност и надзирали запослени, многи потичу из потреба усклађености и безбедносни. Ако је компанија, на пример, укључена у судски процес, можда ће јој бити потребно да прегледа поруке, документе и друге информације, као и прецизне детаље о томе када се та активност догодила. Поред тога, ако је безбедност компаније нарушена, стручњаци за сајбер-безбедност могу да користе те податке да би пратили који су кориснички налози угрожени и којим датотекама су хакери приступили.

Постоји могућност да се ти алати искористе за управљање када не можете да гледате запосленом „преко рамена“. Можда је и то боље него да руководилац уопште није у могућности да провери да ли се запослени одмарају уместо да раде.

Потреба за поверењем

Постоје компаније које такав приступ нису прихватиле, већ охрабрују менаџере да директно комуницирају са запосленима, уместо да се „прикрадају и завирују у записе о пријављивању“. Произвођачи поменутих алата такође су рекли да они могу проузроковати више штете него користи ако би се користили за шпијунирање запослених. Извршни директори неких компанија кажу да се не треба бавити развојем алата за праћење понашања већ развијањем одређене културе и основа управљања тако да вам праћење није ни потребно. Други сматрају да менаџери треба да буду саосећајни и имају поверења у своје запослене који можда треба да се изборе са различитим врстама стреса. Предузећа морају да верују својим запосленима да дају све од себе под овим околностима (а ако не могу, зашто су их запослили?).

Постоји низ других апликација које су намењене за надзирање продуктивности запослених, али све су направљене тако да буду транспарентне. Апликација Time Doctor, на пример, податке ставља на располагање и менаџеру и запосленом.  Већина послодаваца сматра да је праћење времена најважније средство за откривање продуктивности запослени који раде на даљину. Ипак, важно је омогућити запосленима да имају приступ свим тим подацима како би могли да предузму одређене кораке и повећају свој учинак. Алати Великог брата у којима само послодавци могу да виде податке нису корисни.

Корисно је да запослени виде своје податке и због тога што им то може помоћи да се одвоје од посла. С обзиром да је људима речено да остану унутра, они би могли да почну да раде нон-стоп, што може проузроковати додатни стрес. Људи морају да знају кад треба да се освоје од посла.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.