ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Апликација за праћење контаката: како функционише и када можете да је преузмете?

Апликација Британског система здравствене заштите за праћење контаката могла би да помогне у укидању мера карантина. Док је цела Британија у карантину, влада покушава брзо да пронађе начине како да ублажи ограничења кретања, а да не угрози јавну безбедност. Једно решење које јој је обећано је апликација за праћење контаката. Британски министар здравља је 12. априла, потврдио да ће здравствени систем одмах увести апликацију и позвао грађане да је преузму. „Што више људи преузме апликацију, то ће наша реакција на корона вирус бити заснована на већем броју информација, према томе, боље усмерена да бисмо заштитили наш здравствени систем“, рекао је министар здравља. Дакле, каква је то апликација, да ли заиста може да помогне у ублажавању или укидању мера изолације и када ће бити доступна за преузимање?

Каква је то апликација и како функционише?

Апликација за праћење контаката осмишљена је тако да обавести људе да ли су били у блиском контакту с неким ко је касније тестиран позитивно на COVID-19. Сматра се алатом који би могао да помогне да се прецизно утврди ко мора да буде у карантину, а ко не и тако представља кључ за олакшавање мера друштвеног дистанцирања. Корисници који преузму апликацију на телефон могу добровољно да се пријаве да ће детаљно бележити своје симптоме када почну да се не осећају добро.

Тада ће жуто упозорење бити послато осталима који имају апликацију и били су у блиском контакту са болесном особом. Апликација прати траг свих осталих који су били у блиском контакту помоћу Bluetooth сигнала. Ако се касније потврди да је та особа заражена корона вирусом, црвено упозорење биће послато свим осталима који имају апликацију и који су били у непосредној близини заражене особе. Апликација ће препоручити тим људима да се самоизолују у случају да су се заразили. Они који су контактирани помоћу апликације неће знати идентитет особе која им је можда пренела вирус. Према речима министра Хенкока, у изради апликације уско су сарађивале „водеће светске технолошке компаније“. Компаније „Епл“ и „Гугл“ су потврдиле да заједно раде на развоју софтвера и за друге кориснике како би направили апликацију за праћење контаката. 

Каква се технологија налази иза апликације?

„Епл“ и „Гугл“ сарађују на изради технологије која би омогућила паметним телефонима да прате све уређаје који су били у међусобном контакту у последње две недеље користећи Bluetooth сигнале. Записи о контактима особе биће сачувани у телефону. Ако та особа касније буде позитивна на вирус, она може да пошаље своју листу контаката у централну базу података која би потом упозорила све који су дошли у контакт с њом. Према речима стручњака из обе компаније, евиденција неће бити повезана са именима људи, већ ће користити анонимне идентификаторе повезане са уређајем, тако да власници телефона неће знати ко је могао да им пренесе вирус. Компаније су у понедељак, такође, саопштиле да ће систем моћи да бележи контакт између људи када су корисници паметних телефона удаљени неколико метара један од другог у трајању до 10 минута. Компаније су напоменуле да Bluetooth бежична технологија може да „види“ уређаје удаљене до четири и по метра.

„Епл“ и „Гугл“ технологију уграђују у своје оперативне системе iOS и Андроид у два корака. Средином маја планирају да додају могућност иПхоне телефонима и Андроид телефонима да бежично размењују анонимне податке путем апликација које покрећу јавне здравствене власти. У наредним месецима они ће интегрисати технологију директно у свој оперативни систем како би привукли више људи. Компанија „Гугл“ је рекла да ће се алати додати Андроид окружењу помоћу преузимања у Гугл продавници. „Епл“ ће их понудити преко ажурирања за iOS. Компанија је рекла да јој је циљ да те алате направи тако да буду компатибилни са што већим бројем иПхоне-а, укључујући и старије моделе. Функционалност ће бити доступна само у апликацијама јавног здравственог система, саопштиле су компаније. То значи, на пример, да други програмери неће моћи да направе мобилну апликацију користећи податке. То, такође, значи да ће корисници морати да преузму званичну апликацију за унос резултата теста.

Тим Кук је на свом Тwиттер налогу рекао да „тражење контаката може да помогне у успоравању ширења COVID-19“ и да се то „може урадити, а да се не наруши приватности корисника“, док је извршни директор „Гугла“ Сундар Пикај на истој мрежи написао да је њихов приступ тражењу контаката „направљен тако да има снажну контролу и заштиту приватности корисника“.

Кад ће апликација бити доступна?

Апликација тренутно није доступна, али очекује се службено представљање у року од неколико недеља. Наводно, прототип је представљен на северу Енглеске уз помоћ добровољаца, мада тачне локације испитивања нису откривене. Очекује се да ће апликација бити доступна за преузимање истовремено и у Епл и у Гугл продавници.

Постоје ли проблеми у вези са приватношћу?

Неки стручњаци за заштиту приватности изразили су забринутост да ће бити угрожена поверљивост података пацијената. Осим тога указује се и на могућност „прикупљања осетљивих информација, као што су подаци о локацији“. Морамо да урадимо све што можемо да помогнемо успоравању епидемије. Тражење контаката захтева руковање врло осетљивим подацима и постоје сигурне и проверене технике које нам помажу да то учинимо, истовремено штитећи наше основно право на приватност. Не можемо себи да приуштимо да их не користимо, рекли су стручњаци. Министар Хенкок је рекао да не треба бринути о проблемима у вези са приватношћу, тврдећи да ће се подаци чувати само онолико колико је потребно и да ће „сви подаци бити обрађени у складу са највишим етичким и сигурносним стандардима“.

„Ако вам буде лоше, можете сасвим безбедно о томе да обавестите нову апликацију, а она ће анонимно послати упозорење осталим корисницима апликације са којима сте били у контакту“, рекао је министар здравља.

Да ли су друге земље направиле нешто слично?

У Сингапуру је влада развила апликацију за проналажење контаката под називом ТрацеТогетхер која прати људе који могу бити заражени корона вирусом.
Од 20. марта преузета је преко 800.000 пута у нади да ће створити одговор на вирус „који даје заједница“.

Како функционише апликација за праћење контаката?

1. Да би корисници иПхоне и Андроид телефона учествовали у праћењу контаката, морају имати укључен Bluetooth.
2. Када се двоје људи сретну, њихови телефони ће разменити „кључ“ који идентификује телефон. Свака особа задржава те појединачне кључеве на свом телефону.
3. Ако се неколико дана касније код неког од тих људи утврди присуство вируса COVID-19, он уноси резултат у апликацију.
4. Апликација ће га замолити да у облак постави Bluetooth кључеве које је прикупио у претходних 14 дана.
5. У међувремену, телефон који припада особи са којом се састао периодично ће преузимати кључеве свих у својој околини који су тестирани позитивно. Телефон ће открити поклапање и особа ће бити упозорена.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.