ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Нова школа после пандемије

COVID-19 мења високо образовање, али те промене су много веће од једноставног пребацивања универзитета на покушај да своја предавања обављају на даљину. Промене које се одвијају су холистичке, трансформативне и требало је много раније да почну. Прошириће се и на запошљавање, обучавање и, на крају, на то како послодавци у основи крећу у проналажење потенцијалних кандидата за своје организације. Такође ће се променити и сама природа високог образовања. Пре пандемије, сви су до будућег запослења ишли традиционалним образовним путевима. После средње школе, отишли би на колеџ, а неки би после тога одлучили да се даље школују на мастер и докторским студијама. Студенти су углавном боравили у кампусу, где су покушали да схвате не само ко су, већ и чиме желе да се баве и са ким желе да раде. Тај пут је захтевао од предузећа да посебно реагују на укорењени образовни модел који је одређивао како ће се запослени спремати и обучавати – било да се ради о одређеном скупу вештина или културолошком приступу – све у настојању да утврде ко је права особа за њих.

Овај је модел током година доведен до пуцања, а индустрија која га подржава – предвиђа се да ће до 2030. године уложити 10 билиона долара на глобалном нивоу – постаје све осетљивија на промене изазване технологијом која је у последњој деценији нарушавала привредне гране старе школе широм света, од малопродаје преко логистике до некретнина и још много тога. Ако погледамо цене школарина, видећемо да су се повећале за 1400 процената, али кад уђете у слушаонице многих од њих, видите да су потпуно исте као пре 40 година. Иновације су свуда око нас, али чини се да заобилазе многе институције високог образовања. Уз то, стручњаци тврде да ће епидемија довести до смањења броја универзитета. Вероватно се десетине, ако не и стотине, универзитета и факултета неће опоравити од вируса. Предвиђа се и непрекидни пад пријава на четворогодишње факултете, што се није догодило већ неколико деценија.

Стручњаци кажу да је свет високог образовања одавно требало да искуси такав ударац, јер такво напето стање у високом образовању неће моћи још дуго да траје. Наиме, сматрају да ту нешто не функционише како треба у смислу трошкова у односу на оно што студенти добију заузврат и може се рећи да је криза корона вируса почетак пуцања таквог високог образовања. Осим тога што вирус може да убрза одложену трансформацију у високом образовању, може да створи могућности за настанак нових институција које би понудиле алтернативе традиционалном високом образовању. Као и код многих других сектора, ни овде епидемија неће бити средство радикалне промене, више ће вирус убрзати оно што се већ дешава, пре свега у глобалним предузећима. У последњој деценији, пословно учење и развој (L&D) добија на значају, јер су се разне технологије све више примењивале широм великих организација. Процењује се да ће глобално тржиште корпоративног е-учења порасти до 30 милијарди долара уз 13 процената годишње стопе раста до 2022. године. Тај раст је у великој мери био подстакнут повећаним значајем усклађивања способности радне снаге са стварно потребним скуповима вештина.

Платформе за учење кроз искуство (LKSP) и системи за управљање учењем (LMS) основни су производи које користе предузећа у истраживању и развоју. Користе се за надгледање, праћење и управљање активностима учења запослених. Обично служе као дигитализовани онлајн каталози. Софтвер за учење првенствено је осмишљен да створи персонализованије искуство учења и помогне корисницима да открију нове могућности учења комбинујући садржаје за учење из различитих извора, истовремено их препоручујући и испоручујући – уз подршку AI – кроз више дигиталних додирних тачака, нпр., апликације за стоне рачунаре, мобилне апликације за учење и друге.

Значајно је споменути да су многи факултети и универзитети такође почели да усвајају исте образовне алате док траже начин да се изборе са епидемијом. То олакшава промену става према тим апликацијама, алатима и платформама. Компаније које су већ користиле ове алате, сада преиспитују њихов потенцијал. Не морате да имате бујну машту да бисте видели шта нас чека. Компаније ће се сада посветити самом почетку високог образовања где се налазе њихови будући запослени, уместо да граде академије за обуку и стварају системе за управљање учењем како би непрекидно оспособљавали људе за нове или проширене улоге у организацији.

Замислите да искористите ове постојеће платформе за образовање и обуку за стварање уско специфичних наставних програма за предузећа. Професори који су морали да оду са затворених факултета могли би да направе факултет на мрежи и осмисле наставни план и програм посебно прилагођен потребама предузећа. Сасвим је јасно да нас чекају неке промене, али тек треба да видимо да ли ће те промене бити повољне. Нека радна места ће нестати, нека ће се трансформисати, али биће створена и нова радна места која ће задовољити потребе у новој нормалности. Највеће глобалне и технолошке компаније имаће највише користи од те трансформације.

Промениће се приоритети у високом образовању, као што су интелектуално откриће, културно уважавање и раст појединаца – што су карактеристике образовања студената окупљених у кампусу – који ће бити замењени потрагом за уско дефинисаним скупом стручних вештина и корпоративне ефикасности. Последице уласка глобалних компанија у високо образовање неће се односити само на то како образујемо, запошљавамо и обучавамо људе, већ и како у основи размишљамо о високом образовању и како га вреднујемо.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.