ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Компанија „Мајкрософт“ проучавала рад од куће

Многи људи мисле да су сада у потпуности упознати са методом рада од куће. Међутим, у компанији „Мајкрософт“ су тај процес детаљно проучили и о свим сазнањима написали извештај, који вреди прочитати. Многи су људи упознали зидове својих домова много боље него што су мислили да ће икада успети. Свакодневно су загледани у њих и надају се да ће идеја – или, можда, чудо – проћи кроз те зидове и вратити их у (бољу) нормалност. Рад од куће је нешто за шта нисмо били спремни, али околности су нас на то присилиле. Компанија „Мајкрософт“ се није само прилагодила променама, већ је променила много што-шта у свом пословању. Осим тога, озбиљно се посветила проучавању последица таквог новог начина рада. Резултати студије која је направљена у Мајкрософту објављени су у часопису Харвард Бусинесс Ревиеw и, ако је то уопште могуће, појачали су забринутост за будућност човечанства.

Требало би да верујемо да нас технологија чини ефикаснијима, а наш живот лакшим и бољим. У неким областима то је сигурно тачно. Према резултатима студије, једна од главних последица рада од куће и останка код куће је продужавање радног дана. Наиме, стручњаци су дошли до сазнања да су у таквим условима запослени радили четири сата недељно више него да су ишли у канцеларију. Дозволите ми да поставим питање. Да ли бисте радије радили још четири сата недељно? Или више волите да се забављате, проводите више времена са породицом, изађете у бар на пиво, одете до теретане, дакле, радите све оно што не можете да радите док сте на послу?

Стручњаци су покушали да открију зашто рад од куће захтева да запослени проведу више времена у кућној канцеларији. Претпоставили су да људи током дана праве паузе да би обавили основне кућне послове, као што је извођење пса у шетњу или помагање детету у школским обавезама. Дакле, запослени су почели посао раније, а завршили касније. Можда бисте због тога могли да кажете да запосленима није ништа теже иако раде четири сата недељно више. Ипак, и кад сте у канцеларији, одвојите мало времена за шетњу (и вичете на шефа), за мирни ручак (и вичете на шефа), позовете свог добављача интернета (и вичете на корисничку службу) или само зурите у простор (и вичете због бесмислености постојања).

Проблем – а за неке шефове велико одушевљење и огромна предност – модерне технологије је тај што сви сматрају да су запослени доступни увек и свуда. Требало би да се запитамо, колико људи најбоље функционише раније него што су навикли или касније него што би волели?

Не брините, убрзо ћу доћи до срећнијих елемената овог истраживања, али само да споменем још нешто. Запослени у „Мајкрософту“, кад раде од куће, сасвим сигурно проводе 10 процената више времена на састанцима. Дакле, да закључимо, радно време вам се продужило и више времена проводите на састанцима. Има ли наде да се нешто поправи? Па, стручњаци сматрају да је већи број састанака био неопходан, јер није било могућности за случајне непосредне сусрете, мислим на оне у ходницима и тоалетима. Верују да нада лежи у чињеници да су појединачни састанци били краћи.

Заиста желим да споменем срећније резултате, али прво, да кажемо неколико речи о апликацији Инстант Мессагинг. Стручњаци су приметили да се коришћење апликације током ручка, док су запослени долазили на посао, смањивала за 25 процената. Њена употреба се при раду од куће, смањила само за 10 процената.

Када се коришћење апликације повећало за 52 процента? Наравно, између 18:00 и поноћи.

Ово је својеврсно лудило, настало због изненадне и озбиљне пандемије, што нас је натерало да се све више ослањамо на технологију не само у послу, већ и у животу уопште. У реду. Довољно смо говорили о негативним утицајима. Шта је са позитивним?

Па, изгледа да се менаџери много више труде да сазнају да ли је све у реду са запосленима. Наравно, најлакше је доћи до таквих информација слањем огромног броја инстант порука, што је и разумљиво, али, морамо признати, и прилично болно. Стручњаке је покренула домишљатост запослених у креирању Виртуелног дана пиџаме, Дана упознавања љубимаца и Дана напуштања супружника. (Жао ми је што последња врста прославе, у ствари, није била организована.)

Још једна позитивна последица нових околности је појачани напор запослених да одрже везе са својим колегама и то, наравно, организовањем већег броја састанака него иначе. Ту увиђамо и схватамо друштвени импулс. Како ћете иначе да трачарите са колегом о свим стварима које вас нервирају и о свим гласинама које сте чули на другим појединачним састанцима? С друге стране, један од разлога који наводи људе да троше енергију на успостављање везе и стално повезивање, јесте страх. Што више људи познајете (и што више њих упамти ваше име), то је већа вероватноћа да ће вам бити од користи – извините, мислио сам од помоћи – ако нешто крене по злу.

Компанија је показала изузетну храброст и колегијалност кад је одлучила да изнесе резултате до којих је дошла, не покушавајући да их претвори у незаборавну песмицу. Стручњаци верују да би оптимизација неизбежности промена требало да значи правилно решавање неколико аспеката, а не покушај неког свезнајућег удаљеног генија да изврши свеобухватне промене једним замахом чаробног штапића. Срећом, добробит запослених је приоритет. „Мајкрософтов“ инжењерски тим успоставио је нешто што се зове Пуњење батерија петком, што не значи да се опијају цео дан. (Тако су ми бар рекли.) У сваком случају, петком се не организују састанци.

Питам се само колико су инстант порука морали да размене да би се сви сложили око тога.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.