Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Greške u konfigurisanju bezbednosti dovode podatke u rizik; novi alati mogu pomoći

Za kompanije koje rade isključivo u oblaku, čitav posao može biti ugrožen. Treba potražiti pomoć u nadgledanju i proveri konfiguracije bezbednosti oblaka. Prošle jeseni jedan istraživač bezbednosti je otkrio četiri Amazon S3 baketa (engl. bucket) za skladištenje sa veoma osetljivim podacima kao što su klijentska ovlašćenja i jedna rezervna kopija baze podataka sa 40.000 lozinki. Accenture je slučajno postavio baket sa omogućenim javnim pristupom, pa su sve informacije bile potpuno izložene. Istraživač je obavestio Accenture, a Accenture je zaključao podatke sledećeg dana. Accenture nije bio jedini. Druge kompanije koje su ostavile svoje Amazon S3 bakete otvorene za javnost su Dow Jones, Verizon i vojna obaveštajna agencija INSCOM. Loše vesti su se nastavile.

Опширније...

Šta je to Big Data? Sve što treba znati

Analiziranje velike količine podataka je samo deo onog što razlikuje analizu Big Data od ranijih analiza podataka. Saznajte šta su ostali aspekti. Postoje podaci, a onda postoji Big Data. Pa, koja je razlika? 

Definicija Big Data

Big Data se uopšteno odnosi na skupove podataka koji su tako veliki po obimu i tako složeni da tradicionalni softverski proizvodi za obradu podataka nisu u mogućnosti da preuzmu, upravljaju i obrađuju podatke u razumnom vremenskom roku. Ovi veliki skupovi podataka mogu uključivati strukturisane, nestrukturisane i delimično strukturisane podatke, od kojih svaki mogu da se prekopavaju za uvide. Koliko podataka zapravo predstavlja "Big Data", otvoreno je za raspravu, ali obično može biti više petabajta - i za najveće projekte u opsegu eksabajta.

Опширније...

Veštačka inteligencija i sajber bezbednost: prava stvar

Veštačka inteligencija će imati sve veći uticaj na tehnologiju sajber bezbednosti kao pomoćna aplikacija, a ne kao nova kategorija proizvoda. Ako želite da shvatite šta se dešava sa veštačkom inteligencijom (VI) i sajber-bezbednošću, ne gledajte dalje od vesti ove nedelje. U ponedeljak, Palo Alto Networks je predstavio Magnyfier, rešenje za bihejvioralnu analitiku u kojoj se strukturno i nestrukturirano mašinsko obučavanje koristi za modeliranje ponašanja mreže i poboljšanje detekcije pretnji. Pored toga, matična kompanija Google, Alphabet, najavila je Chronicle, platformu za inteligenciju sajber bezbednosti koja poklanja velike količine skladišta, procesorske moći i napredne analitike podacima o sajber bezbednosti, kako bi se ubrzalo pretraživanje i otkrivanje igala u sve većem stogu sena.

Опширније...

Kako podesiti kancelariju za video konferencije

Svi želimo da izgledamo najbolje, posebno kada koristimo video za daljinski poslovni sastanak. Ovih deset saveta će vam obezbediti samopouzdanje za tu video konferenciju. Možda ste udaljeni zaposleni koji učestvuje na sedmičnoj konferenciji vaše kompanije, ili prodavac koji želi da promoviše proizvod potencijalnom klijentu na drugoj lokaciji, ili vas izvršna osoba u firmi sa sedištem na drugom kraju zemlje intervjuiše za zaposlenje.

Опширније...

Хоће ли технолошки гиганти отићи са интернета пошто су нам покупили све податке?

Korisnici interneta su snabdeli kompanije svojim ličnim podacima kojima sada treba nahraniti ubrzani razvoj veštačke inteligencije. Da li je industrija visoke tehnologije uzela sa mreže sve što joj treba? Postojeća obuzetost industrijom visoke tehnologije proizilazi iz njene izuzetno dvosmislene veze sa svojim korisnicima. Naime, veza koju istovremeno održavaju saosećanje i ravnodušnost oduvek je bila nestalna, ali funkcionalna. Ova dva oprečna principa su, na primer, omogućila tehnološkim kompanijama, često smatranim zlim doktorima, da se sakriju pod plašt Majke Tereze. Međutim, dok se nerešene suprotnosti dva oprečna principa gomilaju, uočavamo nedoslednost vizije društva u opštem smislu koju ove kompanije imaju.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079