Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

10 najčešće preuzimanih aplikacija od 2010. godine: Facebook dominira u deceniji

Facebook, Instagram i WhatsApp spadaju među najčešće preuzimane aplikacije 2010. godine.

Autor: Alison DeNisco Rayome

U deceniji od 2010. godine primetili smo neke značajne promene u načinu na koji komuniciramo sa svetom: Sada se vozimo sa nepoznatima preko platformi za vožnju poput Uber-a i Lifta, iznajmljujemo tuđe kuće preko Airbnb-a i Vrbo-a umesto da rezervišemo hotel. Takođe na telefonima igramo video igre kvaliteta konzole sa Apple Arcade i mobilnim izdanjima igara kao što su Call of Duty. U središtu svih ovih promena nalazi se jedna stvar: mobilne aplikacije. Samo u 2019. godini ljudi širom sveta se približavaju preuzimanju rekordnih 120 milijardi aplikacija na iOS i Android uređajima - što je povećanje od 5% u odnosu na godinu pre toga, pokazao je u ponedeljak izveštaj analitičke firme App Annie. Ovaj broj se odnosi samo na nova preuzimanja, a ne na ponovne instalacije ili ažuriranja aplikacija, navodi se u izveštaju. Potrošnja na aplikacije raste još brže, približavajući se 90 milijardi dolara širom sveta ove godine - što je 15% više nego prošle godine.

Опширније...

10 načina da uništite svoju karijeru u bezbednosti

Većina direktora za bezbednost informacija ne očekuje da će biti otpuštena zbog prekršaja bezbednosti.  Svega 6,8% od 207 američkih direktora za bezbednost informacija (engl. CISO- chief information security officer) anketiranih od strane Osterman Research-a za Nominet izveštaj 2019, „Život unutar poligona: Razumevanje modernog direktora za bezbednost informacija" (https://www.nominet.com/life-inside-the-perimeter-understanding-the-modern-ciso/), veruje da bi značajno kršenje bezbednosti dovelo do njihovog otpuštanja. Samo 21,7% kaže da bi možda dobili službeno upozorenje. U stvari, većina tih direktora - 56% - kaže da bi im kolege rukovodioci priskočili u pomoć i pomogli im da to razreše.

Autor: Mary K. Pratt

Опширније...

Najbrži superračunari na svetu dostižu veće brzine nego ikad sa Linuxom

Nova lista najbržih računara na svetu - lista Top 500 - je objavljena, a svaki od njih radi brže od petaflopa kada koristi Linux.

Autor: Steven J. Vaughan-Nichols

Da, sada se puno govori o tome kako kvantni računari mogu za 200 sekundi da obave posao koji bi na najbržim superračunarima na svetu potrajao 10.000 godina. To je lepo. Ali jednostavna istina je da su za skoro sve poslove superračunari brži od bilo čega drugog na planeti. A, u poslednjim ocenama superračunara Top 500, prosečna brzina ovih trkača sa Linux-om sada iznosi zapanjujućih 1,14 petaflopa. Najbrže od brzih mašina se nisu promenile posle liste najboljih 500 računara iz juna 2019. godine. Vodeći je sistem Summit iz Nacionalne laboratorije Oak Ridge, koji dobija najviše priznanja sa HPL rezultatom od 148,6 petaflopa. To je IBM-ov superračunar koji koristi procesor Power9 i NVIDIA grafičke procesore Tesla V100. Na prilično udaljenom drugom mestu je još jedna IBM mašina: sistem Sierra iz Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore. On koristi iste čipove, ali dostiže brzinu od „svega“ 94,6 petaflopa.

Опширније...

6 najboljih programskih jezika za razvoj VI

Koji programski jezik treba da odaberete za projekat mašinskog obučavanja ili dubokog obučavanja? Ovo su vam najbolje opcije

Autor: Ian Pointer

VI (veštačka inteligencija) otvara čitav svet mogućnosti za programere aplikacija. Korišćenjem mašinskog obučavanja ili dubokog obučavanja mogli biste da proizvedete mnogo bolje korisničke profile, personalizaciju i preporuke ili da uključite pametnije pretraživanje, govorni interfejs ili inteligentnu pomoć ili da poboljšate aplikaciju na neki drugi način. Možete čak i da pravite aplikacije koje vide, čuju i reaguju na situacije koje uopšte niste predvideli.

Koji programski jezik treba da naučite da biste zaronili u dubine VI? Naravno, želite jezik sa mnogo dobrih biblioteka za mašinsko obučavanje i duboko obučavanje. Jezik bi takođe trebalo da ima dobre radne performanse, podršku dobrih alata, veliku zajednicu programera i zdrav ekosistem paketa za podršku. To je dugačak spisak zahteva, ali još uvek postoji puno dobrih opcija.

Опширније...