Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Epidemija usamljenosti zahvatiće nas 2030

Usamljenost će u budućnosti postati veliki zdravstveni problem, veći nego što je danas gojaznost. Izveštaj koji su naučnici podneli kaže da će nas savremeni način života i oslanjanje na tehnologiju udaljiti od ostalih ljudi. Sve to nam liči na zaplet filma „Ona“ u kom se čovek zaljubljuje u inteligentni kompjuterski operativni sistem, što nije daleko od stvarnosti. Tehnološki univerzitet u Kvinslendu kaže da bi roboti mogli da postanu naši najbolji prijatelji i tako nas izleče od usamljenosti. Ipak, očekuje se da će do 2030. godine usamljenost postati ogromni zdravstveni problem u zapadnom svetu.

Опширније...

Naučnici u Velikoj Britaniji stvaraju najmanjeg hirurškog robota koji će otpočeti revoluciju u bolnicama

Britanski uređaj Versius smanjiće troškove, skratiće vreme oporavka pacijenta i ubrzati laparoskopske zahvate. Britanski naučnici razvili su najmanjeg hirurškog robota koji će izmeniti svakodnevne hirurške zahvate kod desetina hiljada pacijenata. Tim od 100 naučnika i inženjera u seoskom okruženju oblasti Kembridž koristio je jeftinu tehnologiju koja je prvenstveno razvijena za mobilne telefone i svemirski program da bi stvorili prvu robotičku ruku specijalno napravljenu da obavlja laparoskopske hirurške zahvate. Robot Versius, koji izgleda kao ljudska ruka, može se koristiti za izvođenje širokog spektra laparoskopskih operacija – uključujući operacije hernije, debelog creva, prostate, uha, nosa i grla – pri kojima se pravi niz malih rezova da bi se izbegle tradicionalne otvorene operacije. To će smanjiti komplikacije i bolove pri oporavku koji će u tom slučaju biti brži.

Опширније...

Tendencije razvoja veba u 2017. godini

U poslednje vreme razvoj veba napreduje velikim koracima. Tendencije razvoja koje su bile popularne prošle godine danas se smatraju zastarelim. Korisnici imaju veću kontrolu i moć, a kompanije prilagođavaju svoje usluge potrebama korisnika koje su uglavnom nepredvidive. Navešćemo nekoliko najvećih i najznačajnijih tendencija razvoja veba u ovoj godini.

Опширније...

Šta je to Python? Sve što treba znati


Zašto programski jezik Python blista u domenima nauke o podacima, mašinskog obučavanja, automatizacije sistema, razvoja veba i API-a i šire. Nastao 1991, Python je relativno nov programski jezik. Od samog početka, za Python se smatralo da popunjava prazninu, da je to način pisanja skriptova koji "automatizuju dosadne stvari" (kao što je stajalo u jednoj popularnoj knjizi o učenju Pythona) ili za brzu izradu prototipa aplikacija koje će se implementirati na jednom ili više drugih jezika. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, Python se pokazuje kao prvoklasni učesnik u savremenom razvoju softvera, upravljanju infrastrukturom i analizi podataka. On više nije uslužni jezik u pozadini, već glavna sila u razvoju veb aplikacija i upravljanju sistemima i ključni pokretač iza eksplozije analitike Big Data i mašinskoj inteligenciji.

Опширније...

Skrivene zamke odlaska u slobodne IT profesionalce


Nezavisnost ima svoje prednosti i mane. IT profesionalci pružaju savršene savete o izazovima odlaska u frilansere. Život nezavisnog IT izvođača zvuči dosta atraktivno: sloboda izbora klijenata, slobodno raspolaganje vremenom i sloboda određivanja cena, a kucate kôd na plaži. Ali sva ta sloboda ima svoju cenu. Sigurno, poznavanje nekih veština može IT slobodnjaka učiniti atraktivnim na tržištu, ali u samostalnom radu postoje prepreke. Što bolje poznajete izazove i šta treba da uradite da biste ih savladali, bolje će vam biti šanse da uspete kao IT slobodnjak. Razgovarali smo sa velikim brojem sadašnjih i bivših IT frilansera kako bi saznali od njih za skrivene probleme odlaska u slobodnjake. Evo šta su rekli i kako je najbolje preduprediti nedostatke slobode.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079