Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Najčešće greške pri zboru lozinke

Nedavno istraživanje utvrdilo je da smo izuzetno loši kad biramo lozinke za naloge na internetu. Prema najnovijoj studiji čiji je autor stručnjak sa Univerziteta Virdžinija tek i saradnik na programu za upravljanje lozinkama „Dashlane“, većina korisnika pravi istu grešku pri odabiru lozinke. Korisnici uglavnom biraju naziv popularne robne marke ili sportskog tima. Iako je takve lozinke lako zapamtiti, one uopšte nisu bezbedne i hakeri ih lako prepoznaju. Studijom je bilo obuhvaćeno šest miliona lozinki koje je prikupio Gang Vong, stručnjak za računarstvo na pomenutom univerzitetu, koje je kasnije analizirao program „Dashlane“. Lozinke su prikupljene iz ogromnog broja ličnih podataka koji su otkriveni u mnogim slučajevima kompromitovanja podataka u poslednjih nekoliko godina.

Опширније...

Google Wifi Network Check može da testira brzinu svih vaših povezanih uređaja

Nećete više morati da se mučite sa pojedinačnim testovima brzine. Pošto se u sve više elektronskih uređaja dodaje Wi-Fi konekcija, možda ćete imati problem da utvrdite u čemu je problem ako neki od vaših uređaja ima sporu Internet vezu. Ažuriranje opcije Google Wifi Network Check može vam pomoći u rešavanju tog problema. Ažuriranje Network Check koje izlazi od utorka, omogućava vam da iz aplikacije Google Wifi pokrećete testove brzine na pojedinačnim uređajima koji su povezani sa vašom mrežom. Ranije ste mogli da testirate brzinu od vašeg dobavljača servisa do vašeg rutera, ali ova ispravka konkretno pokazuje brzinu internetskog povezivanja za svaki uređaj.

Опширније...

Veštačka inteligencija i treći talas silicijumskih procesora

Proizvodnja poluprovodnika se trenutno nalazi u, recimo, trećem velikom talasu razvoja silicijuma koji se koristi za obradu podataka. Ovog puta, nalet investicija je podstaknut sve većom popularnošću i svetlom budućnošću veštačke inteligencije, koja se oslanja na tehnike mašinskog učenja koje se nazivaju dubokim učenjem. Mnogi iskusni stručnjaci su slični talas razvoja videli još dva puta, međutim, količina novca koja se ulaže danas u oblast dubokog učenja daleko premašuje novac koji je zajedno uložen u prethodna dva velika razvojna talasa.

Опширније...

Duplex, Android P i Assistant: Sve što je važno sa konferencije Google I/O

Od Gmail-a koji sam sebe piše do Assistanta koji bi položio Turingov test, Google I/O nam donosi gomilu poboljšanja njihovih proizvoda, skoro sve zahvaljujući naporima u VI i mašinskom obučavanju. Microsoft Build 2018 je počeo u utorak i još uvek je u toku, ali sada se Google takmiči za vašu buduću pažnju svojom vlastitom godišnjom konferencijom za programere, Google I/O. Za razliku od hardversko-centričnih najava iz prošlog oktobra, I/O se uglavnom fokusira na softver i kako da se svi ti uređaji maksimalno iskoriste. Pre početka konferencije, Google je objavio da je preimenovao Google Research u Google AI. To bi trebalo da vam daje neku ideju o njegovom sveukupnom usmerenju ka veštačkoj inteligenciji. Takođe je objavio zvaničnu verziju svog ugrađenog pametnog operativnog sistema Android Things 1.0.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079