Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Šta je novo u paketu Office 2021?

Novo izdanje približava verziju Microsoft Office-a bez pretplate onome što je dostupno sa Microsoftom 365 ili Officeom 365 - ali samo delimično. Dve nedelje nakon što je objavljen Office LTSC 2021, nova verzija bez pretplate njihovog kancelarijskog paketa za preduzeća, Microsoft je objavio Office 2021 za potrošače, studente i mala preduzeća. Verzije Office 2021 za preduzeća i za potrošače imaju sličan skup novih funkcija. Pre nego što pređemo na te nove funkcije, pogledajmo razlike između verzije Microsoftovog paketa Office za pretplatnike i verzije za one koji nisu platnici. Microsoft već godinama forsira pretplatničku verziju svog kancelarijskog paketa - poznatu kao Office 365 ili Microsoft 365, u zavisnosti od licence – više nego verziju bez pretplate, koju naziva „večitom“ verzijom sistema Office. Pretplatnici na Office 365/Microsoft 365 plaćaju stalne naknade za korišćenje softvera, dok kupci večite verzije plaćaju jednokratnu naknadu i poseduju je zauvek.

Опширније...

12 mina, kvarova i grešaka baze podataka koje ugrožavaju bezbednost vaših podataka

Propusti u zaštiti baza podataka su česti i napadači to znaju. Evo glavnih slabih tačaka baze podataka koje oni pokušavaju da iskoriste. Danas je u većini preduzeća baza podataka mesto gde stoje sve naše tajne. To je delimično sigurna kuća, spremna soba i mesto gde se stavljaju fragmenti koji mogu da budu izuzetno lični ili izuzetno dragoceni. Zaštita od svih upada jedan je od najvažnijih poslova za administratore baze podataka, programere i DevOps timove koji se na njih oslanjaju. Nažalost, taj posao nije lak. Kreatori nam daju sve alate. Ugrađuju dobre mere bezbednosti i dokumentuju ih. Ipak, zbog desetina potencijalnih zabuna, previda i grešaka, glupih i razumljivih, to je beskonačan izazov.
Da bismo lakše pratili i ostali na oprezu, evo spiska različitih načina otkazivanja na koje su se čak i najbolji od nas spotakli .

Опширније...

Western Digital najavljuje hibridni čvrsti disk

Western Digital se nada da će postići dobru hibridnu memoriju kombinovanjem HDD-a sa NAND-om i CPU-om. Western Digital je najavio novu arhitekturu disk uređaja koja kombinuje fleš memoriju sa hard diskovima velike gustine i jednim malim procesorom koji upravlja svime. Ako vam ovo zvuči poznato, u pravu ste. Pre nekoliko godina WD i drugi proizvođači hard diskova (HDD) su pokušali da prave hibridne čvrste diskove, sa malim fleš diskovima koji služe kao keš za čvrsti disk, ali ti napori nisu uspeli, rekao je Ravi Pendekanti, viši potpredsednik upravljanja proizvodima HDD -a i marketinga u WD -u.

Опширније...

Kada dobavljač oblaka povuče uslugu koju koristite

Možda se čini kao izdaja, ali dobavčjači javnog oblaka ponekad moraju da prekinu uslugu. Evo kako da planirate za takav slučaj, pa čak i pronađete priliku za poboljšanje. Tokom godina mi se nekoliko prijatelja i klijenata obraćalo, nezadovoljno zbog uklanjanja nekih javnih usluga u oblaku, bilo od dobavljača oblaka poznate marke ili od sekundarnih igrača. Ponekad su se zatvarali čitavi oblaci. Dobavljači oblaka obično daju obaveštenje dosta ranije (ponekad i više godina unapred), nazivajući uslugu neko vreme „nasleđenom“ ili „klasičnom“. Oni će nuditi alat za migraciju i procedure za prelazak na druge slične usluge, ponekad i na konkurenciju. U nekim slučajevima će platiti konsultante koji će to učiniti umesto vas.

Опширније...