Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Naučite bilo koji od ovih 16 programskih jezika i uvek ćete imati posao

"Softver ždere svet", izjavio je slavni preduzetnik Marc Andreessen. Neko mora da piše taj softver. Zašto ne biste vi?

Postoji na hiljade programskih jezika, ali neki su daleko popularniji od drugih. Kada kompanija krene da traži nove talente za programiranje, oni traže ljude koji su upoznati sa jezicima i sistemima koje kompanija već koristi - čak i kada novi jezici kao što je Apple Swift počnu da privlače pažnju. Ovdje su programski jezici koje bi trebalo da naučite ako želite da uvek imate posao, prema stavu popularnog indeksa TIOBE. Java: Prvobitno izmišljena 1991. godine kao programski jezik za pametne televizore, Oracle-ova Java je još uvek najpopularniji jezik na svetu - položaj učvršćen činjenicom da je Java ključna za razvoj Android aplikacija i mnogo poslovnog softvera.

Опширније...

8 pecačkih e-poruka i zašto će vas prevariti (ili neće)

Jedna kolekcija pecačkih e-poruka koju nudi jedan šef informacione bezbednosti pruža uvid u to kako se praksa razvija. To omogućava bolju identifikaciju i sprečavanje pecanja. Bezbednosni timovi stalno pokušavaju da ostanu korak ispred prevaranata pecačkom (engl. phishing) e-poštom. Koje udarce oni koriste? Koga ciljaju? Koje konce vuku da bi naveli ljude da pritisnu na zlonamerne linkove? Jedan od načina da se stekne taj uvid je da se prouče poruke e-pošte koje šalju prevaranti. Gari Hayslip, šef informacione bezbednosti (CISO - Chief information security officer)  u firmi Webroot za sajber bezbednost i pretnje, bavi se prikupljanjem uzoraka pecačke e-pošte u poslednje četiri godine, još od kad je bio šef informacione bezbednosti za grad San Diego. „Počeo sam da primećujem da spam koji dobijam nije više uobičajeni 'princ iz Nigerije, molim vas da odgovorite'. Umesto toga, neki od ovih prevaranata su obavili istraživanja o odeljenjima za potraživanja ili o konkretnim menadžerima, pa su e-poruke bile skrojene prema njima“, kaže on. „Mislio sam da je te zanimljivo i počeo sam da čuvam kopije. Ponekad vidite neke zaista čudne stvari."

Опширније...

Utorak za zakrpe stiže; proverite da li je Windows Update isključen i nemojte da tražite!

Ako volite da pijete iz zatrovanog vatrogasnog hidranta, svakako neka vam Windows Update bude omogućen. Ali, ako ste bar malo skeptični u vezi sa Windows zakrpama, evo jednostavnih koraka za postavljanje i proveru da li su vrata zaključana pred vukovima. Da, moraćete da zakrpite kad tad. Ne, ne morate ropski da uzimate sve što se zadaje. Video sam nekoliko proverenih izveštaja da Microsoft sada "tražiocima" (seekers) natura novu revidiranu verziju ažuriranja Win10 Septembar-Oktobar-Novembar-Decembar 2018, verzija 1809.

Опширније...

Ovi hodajući roboti bi mogli da pomognu ljudima da ponovo stanu na noge

Dvonožni roboti bi mogli jednog dana da istražuju Mars. Ali najpre daju naučnicima u Caltechovoj laboratoriji Amber Lab važne lekcije o pomoći ljudima ovde na Zemlji. 

Autor: Lexy Savvides

Gledam kako se robot spotiče i pada i žao mi je. Šta je najgore u tome? Ja sam kriva. Nalazim se u Pasadeni, u Kaliforniji, u laboratoriji punoj dvonožnih robota. Istraživač me podstiče da pokušam da spotaknem metar i po visokog poluhumanoidnog robota po imenu Amber koji hoda po pokretnoj traci za trčanje. Prikačen je konopcem za šinu iznad njega dok hoda u mestu, tako da može da padne samo napred ili nazad, ako budem previše gruba.

Опширније...

Apple Watch EKG je otkrio nešto čudno u mom srčanom ritmu

Najnovije ažuriranje, WatchOS 5.1.2, uključuje dve nove funkcije za srce koje bi mogle upozoriti korisnike na opasna stanja. Kada sam prvi put počela da testiram novu funkciju EKG na Apple Watch seriji 4 - dostupnoj u četvrtak putem besplatne nadogradnje softvera Watch OS 5.1.2 - poslednja stvar koju sam očekivala je da pronađem nešto abnormalno u svom srčanom ritmu. Ali to je upravo ono što se desilo kada sam se upustila u poređenje Watcha sa ocenom medicinskih uređaja za EKG u lekarskoj ordinaciji. " Na vašem Apple Watch-u vidimo istu prevremenu srčanu kontrakciju koju vidimo na EKG-u", rekao je Dr. Gregori Marcus, profesor medicine i kardijalni elektrofiziolog u UCSF Medical Centru dok sam sedela na bolničkom krevetu sa kablovima pričvršćenim za moje telo i Apple Watch Serije 4 na ruci.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079