Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Softverski definisano umrežavanje

Softverski definisano umrežavanje zasnovano na identitetu donosi kontrolu i jednostavnost

Fenomen umrežavanja definisanog identitetom uzima maha jer preduzeća ne mogu da priušte čekanje.

KOLIKO SU DANAŠNJE MREŽE SLOŽENE?

Veoma. Ali ništa u poređenju sa onim što ćemo videti do kraja ove decenije. Već povezivanje poslovnih korisnika koji rutinski prelaze među tri ili više uređaja, kao što su laptopovi, tableti i serveri, nije mali zadatak. Ubrzano postavljanje hibridnih arhitektura i arhitektura sa više oblaka ostavlja organizacije da se bore za povezivanje, pribavljanje i obezbeđivanje svojih mreža dok se radna opterećenja prenose iz lokalnog u oblak. Zatim postoje trendovi OT (operativne tehnologije) i interneta stvari (IoT) koje će IDC projekti povezivati 30 milijardi industrijskih i potrošačkih uređaja do 2020. godine.

Опширније...

Šta je to SQL injekcija?

 Ovaj stari ali dobar napad može da ošteti vaše veb aplikacije

SQL injekcioni napadi su dobro razumljivi i lako se mogu sprečiti, a prioritet za ublažavanje rizika treba u prvom redu da bude sprečavanje napada SQL injekcijom. Slušajte junaka crtanog filma i pročistite ulazne podatke za baze podataka. SQL injekcija, ili SQLi, je jedan od najmanje sofisticiranih bezbednosnih napada na veb aplikacije koje mogu dati protivniku potpunu kontrolu nad bazom podataka vaše veb aplikacije. Ovekovečen u crtanom filmu "Little Bobby Drop Tables" u XKCD 327, SQLi je prvi put otkriven 1998. godine, ali i dalje nastavlja da dodijava veb aplikacijama preko interneta. Čak i OWASP Top Ten navodi injekciju kao pretnju za bezbednost veb aplikacija.

Опширније...

Razvoj aplikacija je i dalje težak proces, pokazuje istraživanje

Rad na projektima nastavlja da se gomila, a potrebe za integracijom se sve teže kontrolišu. Ako želite da shvatite kako IT menadžeri vide svoje procese razvoja aplikacija, pitajte ih kako ide. Uobičajen odgovor će biti da je sam proces razvoja aplikacija i dalje previše težak, a integracija u sve složenijem okruženju je veća glavobolja nego ikada ranije. Skoro svi IT menadžeri, 93 posto, priznaju da bi njihov proces razvoja aplikacija "mogao biti efikasniji". Ovo su neki od rezultata iz nedavnog anketiranja 650 IT rukovodilaca koje je sprovela kompanija MuleSoft, koji nalaze da procesi razvoja nisu uvek bez problema. Na primer, 83 procenata IT menadžera kaže da njihova organizacija ne koristi uvek softverske resurse kada je u pitanju razvoj novih proizvoda i usluga. Pored toga, za ponovno korišćenje u razvoju softvera je dostupna samo jedna trećina internih IT softvera i komponenti.

Опширније...

Ovaj vazdušni jastuk štiti olimpijske skijaše od udesa

Automatski se naduvava kada predoseti nesreću. Tehnologija je prvobitno dizajnirana da zaštiti motocikliste, ali se sada koristi za skijaše kao što je Lindsey Vonn.
Motociklistička jakna koju nosim izgleda spolja normalno, ali u sebi krije zgodnu bezbednosnu karakteristiku. Sistem D-air italijanske kompanije Dainese otkriva da će doći do udesa i naduva vazdušni jastuk unutar jakne. On pokriva trup, ramena i leđa za zaštitu od povreda. To je ista tehnologija koju koriste neki skijaši spusta kako bi se zaštitili od povreda tokom zimskih olimpijskih igara. Nazvana D-air Ski, verzija za sportiste integrisana je u zaštitnu ploču koja se ugradi ispod spandex skijaškog odela, umesto u motociklističku jaknu.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079