Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Kada dobavljač oblaka povuče uslugu koju koristite

Možda se čini kao izdaja, ali dobavčjači javnog oblaka ponekad moraju da prekinu uslugu. Evo kako da planirate za takav slučaj, pa čak i pronađete priliku za poboljšanje. Tokom godina mi se nekoliko prijatelja i klijenata obraćalo, nezadovoljno zbog uklanjanja nekih javnih usluga u oblaku, bilo od dobavljača oblaka poznate marke ili od sekundarnih igrača. Ponekad su se zatvarali čitavi oblaci. Dobavljači oblaka obično daju obaveštenje dosta ranije (ponekad i više godina unapred), nazivajući uslugu neko vreme „nasleđenom“ ili „klasičnom“. Oni će nuditi alat za migraciju i procedure za prelazak na druge slične usluge, ponekad i na konkurenciju. U nekim slučajevima će platiti konsultante koji će to učiniti umesto vas.

Kao dugogodišnji tehnički direktor, i ja sam morao da ukidam neke delove ili cele tehnologije koje smo prodali. To je značilo povlačenje podrške i na kraju tehnologija više nije bila upotrebljiva za kupca. Opet, to se činilo sa mnogo obaveštavanja, nuđenja alata za migraciju, pa čak i sredstava za prelazak na modernija i verovatno bolja rešenja.

Kupci su pažljivo pratili način na koji se to čini i koliko sam puta nešto ukidao u godinu dana. Zaista, dobavljači tehnologije bi ovo često zabrljali i brzo stekli neprijatelje među kupcima, i viđao sam da to izazove takve probleme s PR-om da je često dovodilo do brze prodaje kompanije. Računarstvo u oblaku, iako pruža drugačiji model potrošnje, ima iste probleme. Međutim, tehnologija oblaka se ne nalazi u vašem centru podataka, pa kada se ukloni, nemate mogućnost da ona nastavi da radi bez podrške.

Tokom normalizacije tržišta računarstva u oblaku pre nekoliko godina, usluge i čitavi dobavljači usluga u oblaku često bi bili uklonjeni ili u velikoj meri promenjeni - ponekad uz malo ili bez obaveštenja - a aplikacije koje su imale zavisnosti od tih usluga su prestajale da funkcionišu. Na sreću, većina preduzeća je tih dana u oblaku imala samo nebitna radna opterećenja, ali danas to više nije slučaj. Ovde postoji zajednička odgovornost. Dobavljači oblaka su u obavezi da pružaju usluge u oblaku na pouzdan način, kao i da poboljšavaju te usluge prema zahtevima korisnika. Oni su takođe u obavezi da komuniciraju sa svojim klijentima, uključujući i njihovo obaveštavanje kada se usluge menjaju ili uklanjaju.

Korisnici oblaka su, s druge strane, odgovorni za praćenje informacija koje im šalju njihovi dobavljači oblaka, pazeći na promene koje bi mogle da utiču na aplikaciju koja zavisi od usluge u oblaku. Na sreću, većina ovih promena je kompatibilna unazad i možda neće zahtevati promene u aplikacijama koje ih koriste. Uklanjanje usluga je retkost ovih dana. Da su dobavljači oblaka to činili toliko da to njihovi klijenti i momci poput mene primete, otkrili bi da korisnici oblaka glasaju tako što ih napuste. Ovo je prilično u skladu sa načinom na koji se tehnologija podržavala u prošlosti, bilo u centru podataka ili u oblaku. Šablon je u velikoj meri isti.

Stoga je planiranje za promenu ili uklanjanje tehnoloških usluga, bilo u oblaku ili ne, isto. To uključuje razumevanje koje promene treba izvršiti i kada. Kako ih treba testirati i prihvatiti? Takođe, koja poboljšanja možete iskoristiti?
Ne brinite kada se usluge povuku. U tome smo već više od 10 godina, a mnoge javne usluge u oblaku su već osedele i treba ih ažurirati, zameniti ili poboljšati. Ovo koristi obema stranama. Dobijate ažurirane i nadograđene usluge. Dobavljači oblaka mogu da preusmere resurse u produktivnije svrhe. To je prosto normalan deo rada u oblaku.

Izvor: InfoWorld