Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Greške u konfigurisanju bezbednosti dovode podatke u rizik; novi alati mogu pomoći

Za kompanije koje rade isključivo u oblaku, čitav posao može biti ugrožen. Treba potražiti pomoć u nadgledanju i proveri konfiguracije bezbednosti oblaka. Prošle jeseni jedan istraživač bezbednosti je otkrio četiri Amazon S3 baketa (engl. bucket) za skladištenje sa veoma osetljivim podacima kao što su klijentska ovlašćenja i jedna rezervna kopija baze podataka sa 40.000 lozinki. Accenture je slučajno postavio baket sa omogućenim javnim pristupom, pa su sve informacije bile potpuno izložene. Istraživač je obavestio Accenture, a Accenture je zaključao podatke sledećeg dana. Accenture nije bio jedini. Druge kompanije koje su ostavile svoje Amazon S3 bakete otvorene za javnost su Dow Jones, Verizon i vojna obaveštajna agencija INSCOM. Loše vesti su se nastavile.

Опширније...

Veštačka inteligencija i sajber bezbednost: prava stvar

Veštačka inteligencija će imati sve veći uticaj na tehnologiju sajber bezbednosti kao pomoćna aplikacija, a ne kao nova kategorija proizvoda. Ako želite da shvatite šta se dešava sa veštačkom inteligencijom (VI) i sajber-bezbednošću, ne gledajte dalje od vesti ove nedelje. U ponedeljak, Palo Alto Networks je predstavio Magnyfier, rešenje za bihejvioralnu analitiku u kojoj se strukturno i nestrukturirano mašinsko obučavanje koristi za modeliranje ponašanja mreže i poboljšanje detekcije pretnji. Pored toga, matična kompanija Google, Alphabet, najavila je Chronicle, platformu za inteligenciju sajber bezbednosti koja poklanja velike količine skladišta, procesorske moći i napredne analitike podacima o sajber bezbednosti, kako bi se ubrzalo pretraživanje i otkrivanje igala u sve većem stogu sena.

Опширније...

Sveopšti nadzor proglašen nezakonitim

Apelacioni sud je doneo odluku da je nadzor koji sprovodi britanska vlada nezakonit i da delovi zakona koji takav proces odobravaju nisu u skladu sa zakonima Evropske unije. Zamenik predsednika Laburističke partije i član parlamenta Tom Votson doveo je u pitanje Akt o zadržavanju podataka i istražnim nadležnostima koji odobrava nadzor koji država sprovodi nad građanima. Sudije Apelacionog suda su označile delove tog akta kao nezakonite jer prikupljeni podaci nisu iskorišćeni za suzbijanje teških kriminalnih dela, niti je nezavisno i zvanično određeno ko im može pristupiti.

Опширније...

Borba za očuvanje kompanije Kaspersky Lab

Kompanija Kaspersky Lab pod neprestanim je napadima u Sjedinjenim Državama jer se veruje da kompanija može da dođe do ličnih – a ponekad i tajnih – podataka klijenata i da ih može proslediti ruskoj vladi. Izgleda da cela priča počinje u samoj kompaniji ili, bolje rečeno, unutrašnjoj borbi oko prevlasti, koju je izgleda uspela da osvoji strana povezana sa ruskim obaveštajnim službama. Sve je počelo 19. aprila 2011. godine kad je Ivan Kasperski, tad student četvrte godine, otet ispred kompanije InfoWatch, inače podružnice kompanije Kasperski, kojom je rukovodila Ivanova majka. Naime Natalija Kasperski je sa svojim tadašnjim suprugom – kasnije su se razveli – osnovala kompaniju Kasperski još 1997. godine. Nesrećnog mladića su ubacili u automobil, vezali mu oči i odvezli ga u kuću na periferiji Moskve.  Eugen Kasperski je u to vreme bio u Londonu. Kad je odgovorio na telefonski poziv, glas sa druge strane ga je obavestio da mu je sin otet i da je otkupnina 3 miliona evra. Kasperski je odmah pozvao Igora Čekunova, navodno nekadašnjeg oficira KGB-a, koji je bio advokat kompanije i veza sa Federalnom službom bezbednosti (naslednikom KGB-a). Čekunov je odmah preduzeo sve potrebne akcije da bi se mladić spasao i uz pomoć jedinica za specijalne operacije, pronađen je posle četiri dana.

Опширније...

Kompanije Facebook i Twitter nameravaju da uvedu kontrolu pre kontrolora

Neki od najvećih veb-sajtova na svetu objavljuju uvođenje novih pravila pre rasprave u Kongresu koja će verovatno doneti spektar novih zakona. Ažurirani status marka Zekerberg trebalo bi da glasi: Vreme je za akciju. Godinama su kompanije Facebook, Twitter i Google bile miljenici industrije savremenih tehnologija jer su pomagale ljudima da podele fotografije svojih slatkih mačića, popune upitnik „Koja ste Diznijeva princeza?“ i budu jedna od baza za društvene proteste kao što je Arapsko proleće. Dok su se vodile rasprave o privatnosti i pretnjama u vezi sa monopolističkim aktivnostima, navedene kompanije su živele u svom bezbrižnom svetu pod parolom „menjamo svet i skoro svi nas vole zbog toga“.

Опширније...

KRACK i Wi-Fi bezbednost: Sve što treba da znate

Jedna mana uređaja povezanih sa Wi-Fi-om može da vas izloži napadima obližnjih hakera. Evo odgovora na vaša pitanja o tome. Wi-Fi je svuda, a vi ste stalno na njemu. Čuvajte se. Novootkrivena slaba tačka Wi-Fi-ja dovodi svaki uređaj u opasnost, od računara na vašem poslu do telefona u ruci i laptopa koji nosite u kafić. Ono što je naročito frustrirajuće jeste da bi napad, koji se zove KRACK, mogao da se provuče kroz ranjivost u osnovnom bezbednosnom protokolu. Ovde je popis svih ključnih informacija.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079