Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Neke alatke za HTTPS slabe bezbednost

US-CERT upozorava da mnogi proizvodi za bezbednost koji presreću HTTPS saobraćaj ne proveravaju certifikate kako treba. Tim za spremnost računara SAD (US-CERT - U.S. Computer Emergency Readiness Team) opominje da kompanije koje koriste proizvode za bezbednost kako bi nadzirale HTTPS saobraćaj mogu nehotično da oslabe bezbednost šifrovanih konekcija svojih korisnika i izlože ih napadima tipa "čovek u sredini". US-CERT, iz Odelenja za unutrašnju bezbednost SAD objavio je savetodavni dokument nakon nedavne ankete koja je pokazala da proizvodi za HTTPS nadzor ne odražavaju atribute bezbednosti originalnih konekcija između klijenata i servera.

Опширније...

Microsoft ispravlja rekordan broj grešaka

Martovska ažuriranja bezbednosti ove kompanije uključuju ispravke preskočene u februaru. Microsoftov paket bezbednosnih zakrpa za mart je jedan od najvećih ikad viđenih i sadrži ispravke za nekoliko ranjivosti koje su poznate javnosti i aktivno se iskorišćavaju. Kompanija je objavila 17 bezbednosnih biltena koji pokrivaju 135 ranjivosti u njihovim vlastitim proizvodima i jedan zaseban bilten za Flash Player, čije se bezbednosne zakrpe distribuiraju kroz Windows Update. Devet biltena je označeno kao kritični, a devet kao važni. 

Опширније...

Krađa identiteta

Možemo reći da je krađa jedan od najčešćih oblika računarskog kriminala. Pojavom interneta raćunari su počeli da se koriste za krađu informacija, krađu novca i mnogih drugih stvari. Ponekad lopovi koriste računare i drugi alat da ukradu kompletne identitete.

 

Опширније...

Kako kupovati onlajn i ostati bezbedan

Ne budite lenji ako je reč o vašoj privatnosti. Ostanite bezbedni tokom ovih praznika, uz ove korisne savete. Opet je to doba godine: uskoro ćemo početi da pretražujemo internet da bismo pronašli najniže cene za preznične poklone. Kao pametan onlajn kupac, posetićete mnogo veb sajtova da biste pronašli savršenu priliku, obično praveći naloge sa svojom kreditnom karticom i drugim ličnim informacijama. Ali kada dođe vreme da se odjavite, nemojte da napravite iste greške kao ja. Zaštitite sebe i svoju lozinku.

Опширније...

Direktor kompanije Informatica o bezbednosti podataka

"Bezbednost podataka nije rešen problem!" Danas su kompanije preplavljene podacima, ali trenutne alatke i procesi im ne omogućavaju njihovu bezbednost. To tvrdi direktor firme Informatica Anil Čakravarti (Chakravarthy), koji kaže da njegova kompanija -- tradicionalno usredsređena na upravljanje i integrisanje podataka -- počinje značajan napor na unapređenju sigurnosti podataka. "Stalno čujete za proboje -- samo pomislite koliko je bilo proboja za koje se ne čuje," rekao je Čakravarti u nedavnom intervjuu. "Bezbednost podataka danas nije rešen problem za klijente."

Опширније...

Digitalni potpis

Kada želimo biti sigurni da informacije koje razmenjujemo preko interneta ne mogu drugi pročitati i da nisu falsifikat, koristimo softver za šifrovanje radi formiranja dva ključa. Softver obično generiše dva prosta broja (broj koji se može podeliti bez ostatka samo sa sobom i jedinicom). Razmotrimo sledeći slučaj: ako softver koristi do 128 bitova za predstavljanje ovih brojeva, sa toliko bitova može izraziti: 3.402.823.669.209.384.634.633.746.074.300.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 različitih kombinacija.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079