Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Kako bezbedno izbrisati HDD i SSD diskove

Imate gomilu starih diskova koje morate obrisati pre nego što ih pošaljete na silikonsko groblje? Ili želite da obrišete disk na računaru koji prodajete ili poklanjate? Evo nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da obavite posao. S obzirom na to da je za HDD i SSD uređaje potrebno različito rukovanje, ja ću ih obraditi odvojeno.

Опширније...

Google objavljuje detalje o moći čipa Tensor

Googleova procesna jedinica Tensor je štampana kartica, koja se umetne u postojeće servere i služi kao koprocesor, skrojen za izračunavanja za neuronske mreže. U januarskom specijalnom izdanju Top Tech 2017, pisao sam o raznim pokušajima da se proizvede hardver prilagođen za izvršavanje proračuna dubokog obučavanja. Prva među njima je Googleova jedinica Tenzor, ili TPU (Tensor Processing Unit), koju Google ugrađuje u svoje centre podataka od početka 2015. godine. U tom članku, spekulisao sam da je TPU verovatno dizajnirana za obavljanje onoga što se naziva kalkulacije "zaključivanja". To jest, da je dizajnirana da brzo i efikasno izračuna ono za šta je ta neuronska mreža stvorena. Ali ta neuronska mreža će takođe morati da se "obuči", što znači da će se mnogi njeni parametri podešavati da izvrše željeni zadatak. Obuka neuronske mreže obično zahteva drugačiji skup računarskih veština: konkretno, obučavanje često zahteva upotrebu aritmetike više preciznosti nego što je potrebno za zaključivanje.

Опширније...

Najboljih 14 3D printera

Onlajn zajednica korisnika 3D Hubs je objavila svoj treći godišnji vodič 3D Printer Guide za 2017, na osnovu ocena 8.624 proverenih vlasnika 513 različitih modela 3D printera. Četrnaest mašina podeljenih u pet kategorija dospelo je na listu najboljih 3D printera ovog vodiča za 2017. Kategorije su Budget, Plug-N-Play, Prosumer, Workhorse i SLS (selective laser sintering), što predstavlja novu kategoriju za široko tržište.

Опширније...

Mršavi i super tanki laptopovi

Procesori pune snage i ekrani visoke rezolucije u novoj generaciji laptopova debljine od svega 10 do 13 mm. Tanki laptopovi su i ranije bili u modi, od prvobitnog MacBook Air-a do već zaboravljenog ultrabook pokreta. Ali jedinstvena u 2016 je jedna nova generacija sistema koji su kombinacija dizajna tanjeg nego ikad sa moćnim komponentama, ekranima visoke rezolucije i cenama koje pogađaju veoma dostižno idealno mejnstrim mesto. Za većinu toga treba zahvaliti manjim, efikasnijim komponentama, pogotovo Intelovim procesorima šeste generacije Core i-serije, kao i Core M čipovima druge generacije ove kompanije, od kojih su ovi drugi u stanju da rade u skupljim dizajnima bez ventilatora, a ipak podržavaju svakodnevne aplikacije, od procesora reči do veb pretraživača, kao i usluge video tokova visoke rezolucije, pa čak i mejnstrim igre.

Опширније...

Višefunkcionalni ručni skener

Prenosivi skeneri mogu zaista da se pokažu korisnim, pa ako često imate potrebu da ga koristite, verovatno tražite nešto lagano čime se lako rukuje. Mogućnost rada sa tabletima i sa laptopom takođe može da vam bude važna. IRIS pravi mnogo proizvoda za rad sa dokumentima, uključujući OCR softver i niz prenosivih skenera. Skener IRISPen Air 7, koji košta 149 $/€, ima dimenzije 3.5cm X 13.97cm X 2.5cm, težak je svega 28g i sadrži punjivu bateriju.

Опширније...

Google i NASA koriste kvantum računare

Potpisivanjem 7-godišnjeg dogovora sa proizvođačem kvantum računara D-Wave, Google i NASA nastavljaju testiranje kvantum računara i ulaze u nov sporazum da rade sa nizom ažuriranih sistema. D-Wave Systems, kompanija za kvantum računare sa sedištem u Barnabiju (Burnaby, British Columbia), objavljuje da je potpisala dogovor da instalira niz D-Wave sistema u NASA istraživačkom centru Ames Research Center u Mofet Fildu (Moffett Field, California). NASA i Google su takođe potvrdili ovaj dogovor.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079