Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Tendencije razvoja veba u 2017. godini

U poslednje vreme razvoj veba napreduje velikim koracima. Tendencije razvoja koje su bile popularne prošle godine danas se smatraju zastarelim. Korisnici imaju veću kontrolu i moć, a kompanije prilagođavaju svoje usluge potrebama korisnika koje su uglavnom nepredvidive. Navešćemo nekoliko najvećih i najznačajnijih tendencija razvoja veba u ovoj godini.

Опширније...

SpaceX planira da lansira prvi satelit za pružanje Internet usluga u 2019

SpaceX je usmeren na Mars, ali to ne znači da je zaboravio Zemlju. Juče je kompanija Elona Maska objavila svoj plan da oko naše planete postavi mrežu satelita za pružanje internet usluga, navodeći u raspravi u Senatu o širokopojasnoj infrastrukturi da želi da počne slanje letelice u svemir u 2019, a da bi mreža bila dovršena u 2024. Patricia Kuper potpredsednik vladinih satelitskih poslova u SpaceX, izjavila je da kompanija planira da se prototip satelita lansira u svemir ove godine, a zatim još jedan u prvim mesecima 2018. Ovi prototipovi će se koristiti da pokažu da su namenske letelice u stanju da obezbede internet za korisnike na zemlji, ali ako testovi budu uspešni, SpaceX planira da započne izgradnju prave mreže u 2019.

Опширније...

200 милиона мање корисника Explorer-а

Prema danas objavljenim analitičkim podacima, procenjuje se da je prošlog meseca oko 33 miliona korisnika odustalo od Microsoftovih pretraživača, što pomera strategiju za pretraživače kompanije iz Redmonda (Vašington) sve bliže rubu beznačajnosti. Internet Explorer (IE) i Edge zajedno predstavljaju 36,7 procenata globalnog korisničkog učešća -- izraz za broj vlasnika stonih i notebuk PC-ja koji koriste ove pretraživače -- u Junu, prema podacima Net Applications, prodavca mernih instrumenata iz SAD. Junski procenat za IE opao je za 1,9 procenata u odnosu na maj -- već osamnaesti mesec sa gubicima za redom.

Опширније...

Cookies (kolaćići)

Često se dešava da prilikom pretraživanja sajtova budemo upitani da li prihvatamo kolačiće (cookies). Iako im je naziv sladak, mnogi su u nedoumici da li ih prihvatiti ili ne, šta su oni zapravo, kako nam mogu služiti i da li nam mogu nauditi.

 

Опширније...

Шта је то TTFB?

Šta je to TTFB ("time to first byte"), tj. vreme do prvog bajta?

  • To je vreme čekanja da pretraživač primi prvi komad informacije od veb servera od kojeg ga je zatražio
  • TTFB znači "Time To First Byte", vreme do prvog bajta
  • Može da dovede do primetnog kašnjenja u predstavljanju veb stranice
  • Predstavlja kombinaciju uticaja brzine mreže i pitanja stranice na serverskoj strani

Опширније...

Kina odbacuje brigu o pravilima za domene

Kina reaguje na zabrinutost i tvrdi da široka nova pravila, koja bi dozvolila blokiranje sajtova koji nemaju registrovano kinesko ime domena, prosto nisu dobro shvaćena. Kineski regulator tehnologije odbacuje kritike predloženih pravila za internet koja bi dozvolila blokiranje pristupa stranim veb sajtovima, tvrdeći da te mere nisu samo zaobilazan način da se pooštri kontrola nad kibernetskim prostorom.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079