Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Kako jednostavne tečnosti poput vode mogu da izvrše složene proračune

voda1Posle mnogo decenija zapanjujućeg razvoja, napredak u računarstvu zasnovanom na poluprovodnicima počinje da se usporava kako tranzistori dostižu svoje fizičke granice u veličini i brzini. Međutim, zahtevi za računarstvom nastavljaju da rastu, posebno u veštačkoj inteligenciji, gde neuronske mreže često imaju više miliona parametara. Jedno rešenje za ovaj problem je računarstvo rezervoara, a tim istraživača na čelu sa Univerzitetom u Osaki, sa kolegama sa Univerziteta u Tokiju i Univerziteta Hokaido, razvili su jednostavan sistem zasnovan na elektrohemijskim reakcijama u Faradejevoj struji (engl. Faradic current) za koji veruju da će pokrenuti razvoj u ovoj oblasti.

Slika. 1 (desno) U računarstvu rezervoara, širenje informacija je poput talasa na površini vode; stoga se koristi izraz „rezervoar“. Podvodna elektroda na slici je stvarna elektroda sa više terminala koja se koristi u ovoj studiji. Autorska prava: Megumi Akai-Kasaia i dr.

Опширније...

Jednostavno, tačno i efikasno: Poboljšanje načina na koji računari prepoznaju pokrete ruku

aaaaU naučnofantastičnom blokbasteru iz 2002. godine „Minority Report“ (Izveštaj o manjimana), lik Toma Kruza Džon Anderton koristi svoje ruke, u posebnim rukavicama, da bi se povezao sa svojim providnim kompjuterskim ekranom veličine zida. Kompjuter prepoznaje njegove pokrete za povećanje, zumiranje i prevlačenje. Iako je ova futuristička vizija za interakciju između računara i čoveka sada stara 20 godina, današnji ljudi i dalje komuniciraju sa računarima pomoću miša, tastature, daljinskog upravljača ili malog ekrana osetljivog na dodir. Međutim, istraživači su uložili mnogo truda da oslobode prirodnije oblike komunikacije bez potrebe za kontaktom između korisnika i uređaja. Govorne komande su istaknuti primer koji se nalazi u modernim pametnim telefonima i virtuelnim asistentima, omogućavajući nam da komuniciramo i kontrolišemo uređaje putem govora.

Опширније...

Метод дубоког учења за аутоматско побољшање анимација паса

Istraživači sa Triniti koledža u Dablinu i Univerziteta u Batu nedavno su razvili model zasnovan na dubokim neuronskim mrežama koji bi mogao pomoći da se poboljša kvalitet animacija koje sadrže četvoronožne životinje, kao što su psi. Okvir koji su kreirali predstavljen je na konferenciji MIG (Motion, Interaction & Games) 2021, događaju na kojem istraživači predstavljaju neke od najnovijih tehnologija za proizvodnju  visokokvalitetnih animacija i video igara. „Bili smo zainteresovani za rad sa podacima koji se ne odnose na ljude“, rekao je Donal Egan, jedan od istraživača koji su sproveli studiju, za TechXsplore. "Odabrali smo pse iz praktičnih razloga, jer su oni verovatno životinje za koje je najlakše dobiti podatke."

Опширније...

Nestašica veština za oblak ometa napredak oblaka

Nestašica veština za oblak koči preduzeća koja žele brzo da pređu na novu tehnologiju. Evo nekoliko kreativnih načina za rešavanje ovog problema. To više nije novost. Konsultantska kompanija Gartner je nedavno izjavila da trenutni nedostatak kvalifikovanih IT radnika sprečava usvajanje oblaka, graničnog računarstva i drugih tehnologija. Imajte na umu da su sve one na ovaj ili onaj način povezane sa oblakom. U svojoj „Mapi tehnologija u razvoju za 2021-2023.“ zasnovanoj na anketi 437 globalnih kompanija, Gartner je otkrio da IT rukovodioci vide nedostatak talenata kao najveću prepreku za razvoj novih tehnologija, uglavnom tehnologija zasnovanih na oblaku, kao što su baze podataka, mašinsko učenje, napredno skladištenje i analitiku, a sve one mogu lako da služe kao oružje za strateške svrhe poslovanja.

Опширније...

6 načina na koje je pandemija dovela do dugoročnih bezbednosnih promena

S obzirom da će neke promene do kojih je doveo COVID-19 verovatno biti trajne, preduzeća će morati da revidiraju svoje strategije bezbednosti podataka. Neke od promena u IT okruženjima izazvane pandemijom COVID-19 - pre svega rad od kuće (WFH – Work From Home) i usvajanje oblaka - ostaju trajno i zahtevaće dugoročnu reviziju strategija za sajber bezbednost preduzeća. Često će prenagljene mere koje su mnoge organizacije primenile da bi omogućile udaljenim radnicima da bezbedno pristupaju podacima preduzeća morati da se zamene ili ojačaju kontrolama koje mogu da odgovore zahtevima sveta posle pandemije, kažu stručnjaci za bezbednost. Postojaće potreba za mogućnostima koje pružaju bolju vidljivost, kontrolu i upravljanje IT infrastrukturom gde su podaci razbacani lokalno i u oblaku, a korisnici im pristupaju sa upravljanih i neupravljanih mreža i uređaja.

Опширније...