Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Šta je to Python? Sve što treba znati


Zašto programski jezik Python blista u domenima nauke o podacima, mašinskog obučavanja, automatizacije sistema, razvoja veba i API-a i šire. Nastao 1991, Python je relativno nov programski jezik. Od samog početka, za Python se smatralo da popunjava prazninu, da je to način pisanja skriptova koji "automatizuju dosadne stvari" (kao što je stajalo u jednoj popularnoj knjizi o učenju Pythona) ili za brzu izradu prototipa aplikacija koje će se implementirati na jednom ili više drugih jezika. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, Python se pokazuje kao prvoklasni učesnik u savremenom razvoju softvera, upravljanju infrastrukturom i analizi podataka. On više nije uslužni jezik u pozadini, već glavna sila u razvoju veb aplikacija i upravljanju sistemima i ključni pokretač iza eksplozije analitike Big Data i mašinskoj inteligenciji.

Опширније...

Ovde su softverske veštine za koje ćete dobiti najvišu platu

Za koje tehničke veštine će softverski inženjeri i stručnjaci drugih tehnologija dobiti najviše plate? Firma za zapošljavanje Dice pokušava da odgovori na to pitanje u svom izveštaju 2016 Salary Survey. Krajem januara, istraživanje je pokazalo da su najplaćeniji tehnički profesionalci, sa prosečnom platom od 8.958, imali iskustva sa HANA platformom SAP-a, sa programskim modelom MapReduce (5.009), ili sa platformom otvorenog koda Cloud Foundry (4.038). Plate za HANA i MapReduce neznatno su pale od 2015. godine.

Опширније...

NASA traži vas - da ubrzate njihov Fortran kôd

Do $ 55.000 nagrada za one koji mogu da unaprede softver superračunara. NASA se udružila sa dve tehnološke organizacije za nabavku iz mnoštva (eng. crowdsourcing) u nastojanju da prebaci delove koda svojih superračunara na viši nivo. U saopštenju od drugog maja, direktor NASA-inog programa TACP (Transformative Aeronautics Concepts Program) pokrenuo je konkurs brzog računarstva visokih performansi (High Performance Fast Computing Challenge), pokušaj da se ubrza njihov softver moderne dinamika fluida (CFD - computational fluid dynamics) koji je pisan u FORTRAN-u, FUN3D.

Опширније...

Šta je .NET?

Okruženje za razvoj sofvera, razvijano od strane Microsoft-a za Windows platforme, iOS , Android OS. Uključuje veliku biblioteku klasa (Framework Class Library). Microsoft je sa razvojem .NET-a počeo ranih 1990-tih, pod nazivom Next Generation Windows Services. Početkom 2000-tih prva beta verzija .NET 1.0 je objavljena, a u avgustu 2000. u saradnji sa Intel-om i HP-om, Microsoft je počeo sa standardizacijom Common Language Infrastrukture (CLI), koja će omogućiti izvršavanje različitih programskih jezika na različitim arhitekturama-platformama.

Опширније...

Oracle razmatra nove napore za širenje mobilnih aplikacija u jeziku Java

Članovi zajednice OpenJDK su imali rok do 12. oktobra da glasaju o predlogu da se olakša razvoj za operativne sisteme iOS, Android i mobile Windows
Oracle razmatra da u komplet JDK (Java Development Kit) uvede portove za podršku operativnih sistema iOS, Android i mobilne verzije Windowsa, sa namerom da se proširi prisustvo Jave u rastućem delu tržišta tehnologije. Prema predlogu Mobile Project, Oracle bi priložio sistem za izgradnju, HotSpot JVM, i izmene JDK izvora za ciljane mobilne platforme. Dobijeno okruženje bi moglo da pravi statička izvršna okruženja za Javu (engl. static Java runtimes) i modifikacije Zero interpretera potrebne za iOS uređaje. Planira se bezglavi port (engl. headless port) oslonjen na JDK 9.

Опширније...

7 stvari koje bi svaki novi programer morao da zna

Veterani programeri dele lekcije koje su naučili tokom godina o tome kako da se uspešno upravlja poslovanjem profesionalnog kodiranja. Ako ste se nedavno priključili svetu profesionalnih programera možda mislite da ste, zahvaljujući obrazovanju i/ili obuci u informatici i programiranju, već sve shvatili. Međutim, programeri koji se već neko vreme time bave, mogu da vam kažu da postoji mnogo toga što biste morali da znate o poslu profesionalnog pisanja koda, a što ne možete da naučite na univerzitetu ni na akademiji kodiranja. Da bih utvrdio koje su to stvari, razgovarao sam sa nekoliko iskusnih veterana u kodiranju, koji su svi bar jednu deceniju (a neki i više decenija) radili kao profesionalni softverski inženjeri i pitao sam ih šta bi oni voleli da su znali kada su tek počinjali da kodiraju za život. Bilo da ste nedavno diplomirali i počinjete na svom prvom programerskom poslu, ili ste stariji radnik koji prelazi na programiranje, koristite gornje strelice da pročitate 7 saveta za programere početnike od onih koji to rade godinama.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079