Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Nestašica veština za oblak ometa napredak oblaka

Nestašica veština za oblak koči preduzeća koja žele brzo da pređu na novu tehnologiju. Evo nekoliko kreativnih načina za rešavanje ovog problema. To više nije novost. Konsultantska kompanija Gartner je nedavno izjavila da trenutni nedostatak kvalifikovanih IT radnika sprečava usvajanje oblaka, graničnog računarstva i drugih tehnologija. Imajte na umu da su sve one na ovaj ili onaj način povezane sa oblakom. U svojoj „Mapi tehnologija u razvoju za 2021-2023.“ zasnovanoj na anketi 437 globalnih kompanija, Gartner je otkrio da IT rukovodioci vide nedostatak talenata kao najveću prepreku za razvoj novih tehnologija, uglavnom tehnologija zasnovanih na oblaku, kao što su baze podataka, mašinsko učenje, napredno skladištenje i analitiku, a sve one mogu lako da služe kao oružje za strateške svrhe poslovanja.

Опширније...

6 načina na koje je pandemija dovela do dugoročnih bezbednosnih promena

S obzirom da će neke promene do kojih je doveo COVID-19 verovatno biti trajne, preduzeća će morati da revidiraju svoje strategije bezbednosti podataka. Neke od promena u IT okruženjima izazvane pandemijom COVID-19 - pre svega rad od kuće (WFH – Work From Home) i usvajanje oblaka - ostaju trajno i zahtevaće dugoročnu reviziju strategija za sajber bezbednost preduzeća. Često će prenagljene mere koje su mnoge organizacije primenile da bi omogućile udaljenim radnicima da bezbedno pristupaju podacima preduzeća morati da se zamene ili ojačaju kontrolama koje mogu da odgovore zahtevima sveta posle pandemije, kažu stručnjaci za bezbednost. Postojaće potreba za mogućnostima koje pružaju bolju vidljivost, kontrolu i upravljanje IT infrastrukturom gde su podaci razbacani lokalno i u oblaku, a korisnici im pristupaju sa upravljanih i neupravljanih mreža i uređaja.

Опширније...

IT se suočava sa klimatskim promenama

Analitika podataka i VI zauzimaju glavno mesto u naporima za borbu protiv posledica klimatskih promena i ekoloških katastrofa širom sveta. Dok svet obeležava Dan planete Zemlje, pravo je vreme da prepoznamo važnu ulogu IT-a kao pomoći u borbi protiv klimatskih promena ili u njihovom rešavanju. Evo nekoliko primera kako organizacije koriste IT za projekte povezane sa ekološkim pitanjima.

Опширније...

5 pogleda na savremenu analitiku podataka

Ne možete se kretati kroz poslovne izazove bez pravih instrumenata. Urađene kako treba, analitičke inicijative pružaju osnovne uvide koji su vam potrebni, kao što se istražuje u ovih pet članaka. Neke stvari se ne menjaju, čak i tokom pandemije. U skladu sa prethodnim godinama, u istraživanju CIO o stanju informacionog društva iz 2021. godine, većina od 1.062 anketirana IT lidera izabrala je „analitiku podataka/poslovanja “ kao tehnološku inicijativu br. 1 od koje se očekuje da će usmeravati ulaganja u IT. Na žalost, inicijative za analitiku ne prolaze ni blizu tako dobro kada je u pitanju zadovoljstvo investitora.

Опширније...