Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Bossie 2018: nagrade za najbolji softver otvorenog koda

InfoWorld prepoznaje vodeće projekte otvorenog koda za razvoj softvera, računarstvo u oblaku, Big Data i mašinsko obučavanje. Sećate se Snorta? Ili Asteriska? Ili Jaspersofta ili Zimbre? Pa, možda ih još uvek koristite. Svi ovi šampioni otvorenog koda - dobitnici nagrade InfoWorld za najbolji softver otvorenog koda od pre 10 godina - i dalje imaju uspeha. Zašto i ne bi? I dalje su savršeno korisni. Pre deset godina ovi alati su bili jedan od najboljih odgovora na hitne potrebe mreža u preduzeću - za otkrivanje upada, upravljanje pozivima, izveštavanje i saradnju. Ali, gledajući ih sada, ne možete a da ne pomislite: "Auh. Softver je tada bio toliko jednostavniji. "

Međutim, čak i kada se bavimo arhitekturom mikroservisa, distribuiranim okruženjima za obradu podataka, dubokim neuronskim mrežama i decentralizovanim aplikacijama ("dapps"), mi se i dalje čvrsto posvećujemo donošenju - ove godine i svake godine - najboljeg što otvoreni kôd nudi. Dobrodošli na InfoWorldovu nagradu za najbolj softver otvorenog koda za 2018. godinu! 

U ovogodišnjem izdanju naći ćete naš izbor najboljih alata za razvoj softvera otvorenog koda, platformi za računarstvo u oblaku, alatki za baze podataka i analizu podataka, i biblioteka mašinskog obučavanja i dubokog učenja. Od Kubernetesa i Dockera do TensorFlowa i PyTorch-a (ukupno 49 projekata), ovo su projekti koji predvode sledeću fazu računarstva za preduzeća. Pratite dolenavedene linkove da biste čitali o našim pobednicima za 2018. godinu. I ne zaboravite da se vratite ovde kroz 10 godina da biste videli da li oni još uvek daju svoj doprinos.

  • Bossie nagrade 2018: Najbolji softver otvorenog koda za razvoj softvera (https://www.infoworld.com/article/3306453/application-development/the-best-open-source-software-for-software-development.html)
  • Bossie nagrade 2018: Najbolji softver otvorenog koda za računarstvo u oblaku (https://www.infoworld.com/article/3306455/cloud-computing/the-best-open-source-software-for-cloud-computing.html?nsdr=true)
  • Bossie nagrade 2018: Najbolji softver otvorenog koda za skladištenje i analitiku podatata (https://www.infoworld.com/article/3306454/big-data/the-best-open-source-software-for-data-storage-and-analytics.html)
  • Bossie nagrade 2018: Najbolji softver otvorenog koda za mašinsko obučavanje (https://www.infoworld.com/article/3308398/machine-learning/the-best-open-source-software-for-machine-learning.html)

Izvor: InfoWorld