Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Šef agencije FCC poziva na akciju za 5G 

Predsednik Savezne komisije za komunikacije SAD (Federal Communications Commission (FCC)) Adjit Pai (Ajit Varadaraj Pai) je obećao da će njegova agencija brže reagovati na predloge novih tehnologija, a to je potez koji bi mogao da utiče na pravac razvoja tehnologije 5G u celom svetu. Predsednik Donald Trump je u januaru postavio Paija. U svom prvom većem obraćanju o smernicama, koje je održao u sredu, Pai je naredio osoblju Savezne komisije za komunikacije da se pridržava jednog manje poznatog odeljka u Zakonu o komunikacijama SAD koji nalaže da agencija mora u roku od godinu dana da donese odluku da li je neka nova tehnologija ili servis u javnom interesu ili nije. 

Опширније...

Protok informacija internetom

Интернет је савремени комуникациони систем у коме су рачунари широм света повезани путем рачунарских мрежа. Он је децентрализован, јер ни једна особа или организација не контролише интернет или оно што може да се добије преко њега. Данас се милијарде рачунара повезују на нехијерархијски начин путем интернета, а корисници могу да размењују податке, вести, разговарају и да тргују. У овом тексту ћемо објаснити како информације путују интернетом на примеру САД-а.

Опширније...

Бежичне мреже (wireless)

Bežično povezivanje (wireless) je danas praktično standard, pošto je sve više ljudi u pokretu, kako u poslovnoj sferi tako i privatno, u toplini doma, gde bukvalno tu toplinu možemo da regulišemo putem mobilnog telefona. Tako nam frižider može poslati spisak namirnica za kupovinu ili možemo upaliti radijator ili klima uređaj a da i nismo u kući ili podesiti temperaturu u bojleru kako bi se zagrejala dok stignemo s posla. Sa mobilnog telefona možemo prebacivati slike ili muziku na računar i obratno, ili povezati laptop na internet, koristiti miša ili tastaturu, sve to naravno bez ikakve žice. Cela ova bežična manija je upravo počela sa mobilnim telefonima pa bi dobro bilo osvrnuti se prvo na to kako oni uspostavljaju vezu.

Опширније...

Škodljivosti za Wi-Fi - poslovna primena

Kontroverzna tehnologija kojom LTE (Long Term Evolution a to je tehnički vrlo složen proces za prenos podataka velike brzine za telefone i druge mobilne uređaje) mreže koriste radio spektar za koji nisu potrebne licence mogla bi kroz nekoliko godina da postane pouzdani deo kompleta IT alata za preduzeća. Takozvani LTE bez licence je na udaru otkako se vest o njemu prvi put pojavila pre više od godinu dana. Optužba: ako mobilni operateri prilagode svoje LTE mreže tako da koriste frekvencije na koje se Wi-Fi oslanja, oni će istisnuti korisnike Wi-Fi-ja.

Опширније...

Računari u oblasti bankarstva

Informacioni sistemi imaju veoma značajnu ulogu u banci. Primena ukupne informacione tehnologije utiče na efikasnost bankarskog poslovanja. U sadašnjim uslovima privređivanja sve je veća uloga tzv. banaka podataka, koje se bave prikupljanjem, analizom i dostavljanjem svih vrsta informacija zainteresovanim licima. Velike banke imaju moćne istraživačke sektore, dok male banke imaju mogućnosti da koriste podatke specijalizovanih banaka podataka ili da u saradnji sa velikim bankama, koriste informacije njihovih istraživačkih sektora. Izvori informacija su: bilans centralne banke, bilansi poslovnih banaka, finansijski izveštaji itd.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079