Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Jesenja ažuriranja za Windows 10: Da li treba odmah prihvatiti nova svojstva?

Stigla su nova ažuriranja operativnog sistema Windows 10. Obiluju novim poboljšanim svojstvima, kao i novim bezbednosnim opcijama koje treba da zaštite sistem od zlonamernih programa. Treba li ih odmah instalirati? Pre malo više od dve godine, Microsoft je konačno uspostavio pravilan ritam predstavljanja ispravki za Windows 10. Ovogodišnje jesenje ažuriranje (inače, zvanični naziv je verzija 1709) stiže danas na personalne računare preko servisa Windows Update i uskoro će biti raspoloživa za preuzimanje na svim uobičajenim mestima. Ovo je četvrto ažuriranje za nešto malo više od dve godine. Predstavljanje ažuriranja nastaviće se istim tempom uz nove ispravke svojstava (u osnovi će to biti potpuno ažuriranje) koje će se pojavljivati dva puta godišnje.

Опширније...

Šta je to SaaS? Moderan način za izvršavanje softvera

Era instaliranja softvera sa CD-a ili sa servera računskog centra se približava svom kraju, pošto softver isporučen preko interneta čini aplikacije dostupnim bilo gde, bilo kada. Jedan od najpopularnijih oblika računarstva u oblaku je softver kao usluga (SaaS - Software as-a-Service), definisan kao model distribucije softvera u kojem provajder usluga ugošćava aplikacije za kupce i čini ih dostupnim ovim korisnicima putem interneta. SaaS je jedna od tri glavne kategorije usluga u oblaku, zajedno sa infrastrukturom kao uslugom (IaaS - Infrastructure as a Service) i platformom kao uslugom (PaaS - Platform as a Service).

Опширније...

Savet za Windows 10: naučite tajne prečice za direktan pristup sistemskim folderima

Windows 10 čuva zbirku prečica do sistemskih i korisničkih foldera. Ako znate registrovano ime nekog od tih foldera, lako možete doći do njega koristeći shell: naredbe. Evo nekih korisnih. Explorer.exe je izvršni fajl koji otvara File Explorer, program koji koristite za upravljanje fajlovima. Ali, on takođe igra mnogo važniju ulogu, kao podrazumevano Windowsovo komandno okruženje. U svojoj ulozi školjke, on poznaje lokaciju svakog važnog sistemskog fajla. Windows 10 čuva zbirku prečica do sistemskih i korisničkih foldera koji su dostupni bilo kom programu koji zna kako da navede shell ime tog fajla. Celu listu ovih sistemskih fajlova možete videti ako pogledate u registar pod HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions.

Опширније...

Седамнаест корисних, али мање познатих производа и сервиса компаније Google


Većina nas je čula za dobro poznate pronalaske kompanije Google: samovozeće automobile, pametna kontaktna sočiva, balone koji obezbeđuju internet vezu i mnoge druge. Ipak, još nisu dostigli masovnu upotrebu. Međutim, postoji mnogo proizvoda koji su nam dostupni, ali manje poznati. Navešćemo neke od njih.
1. Aplikacija Google Keep izuzetno je korisna kao podsetnik i sredstvo za pisanje beleški, kako na stonom računaru, tako i na pametnom telefonu.
2. Na Google-u možete podesiti i tajmer koji će se oglasiti kad prođe određeni vremenski period. U polje za pretragu unesite vremenski period i reč „timer“.
3. Na adresi Google.com/sky moći ćete da istražujete udaljene delove svemira pomoću fotografija koje je napravio satelit NASA, zatim iz projekta Sloanov digitalni pretraživač neba i pomoću teleskopa Habl.

Опширније...

Kompjuteri i šah

Pod pojmom kompjuterskog šaha podrazumevamo oblast koja je deo naučne discipline kojoj je ime veštacka inteligencija. Kompjuterski šah se bavi izgradnjom programa i sistema koji automatski igraju šah, poštujući šahovska pravila. Današnji moderni šahovski programi se izvršavaju na razlicitim računarskim sistemima, pa i na standardnim personalnim računarima. Oni su proizvod visoke tehnologije s obzirom da u sebi objedinjavaju brojne teorijske i implementacione tehnike. Pri tome se koriste i matematička teorija, baze podataka, programiranje, različiti hardveri (jednoprocesorski ili višeprocesorski sistemi), softveri (počev od operativnih sistema, do namenskih algoritama) ... Pristup kompjuterskom šahu imaju široki slojevi potencijalnih vrhunskih eksperata u ovoj oblasti, od talentovanih pojedinaca koji mogu da razvijaju programe na svojim kucnim racunarima, pa do ozbiljnih naučnih timova na fakultetima i institutima. Ulaskom najveće svetske kompjuterske kompanije IBM u oblast kompjuterskog šaha i izgradnjom, u to vreme, najjačeg kompjutera na svetu IBM Deep Blue koji je u meču u maju 1997 god. pobedio svetskog šampiona Garija Kasparova, otvorena je nova era u razvoju kompjuterskog šaha.

Опширније...

Microsoft politika

Na Build 2017 konferenciji u organizaciji kompanije Microsoft, predstavljeno je novo svojstvo kompanijinog skladišta na mreži OneDrive koje će vam omogućiti da pristupite svojim dokumentima, a da pri tom ne opteretite skladište svog računara. Svojstvo se naziva „Files On-Demand“ (dokumenta na zahtev) i pojaviće se zajedno sa jesenjim ispravkama za Windows 10 i omogući će korisnicima lakše upravljanje dokumentima koji su sačuvani lokalno ili na mreži.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079