Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Epidemija usamljenosti zahvatiće nas 2030

Usamljenost će u budućnosti postati veliki zdravstveni problem, veći nego što je danas gojaznost. Izveštaj koji su naučnici podneli kaže da će nas savremeni način života i oslanjanje na tehnologiju udaljiti od ostalih ljudi. Sve to nam liči na zaplet filma „Ona“ u kom se čovek zaljubljuje u inteligentni kompjuterski operativni sistem, što nije daleko od stvarnosti. Tehnološki univerzitet u Kvinslendu kaže da bi roboti mogli da postanu naši najbolji prijatelji i tako nas izleče od usamljenosti. Ipak, očekuje se da će do 2030. godine usamljenost postati ogromni zdravstveni problem u zapadnom svetu.

Опширније...

Naučnici u Velikoj Britaniji stvaraju najmanjeg hirurškog robota koji će otpočeti revoluciju u bolnicama

Britanski uređaj Versius smanjiće troškove, skratiće vreme oporavka pacijenta i ubrzati laparoskopske zahvate. Britanski naučnici razvili su najmanjeg hirurškog robota koji će izmeniti svakodnevne hirurške zahvate kod desetina hiljada pacijenata. Tim od 100 naučnika i inženjera u seoskom okruženju oblasti Kembridž koristio je jeftinu tehnologiju koja je prvenstveno razvijena za mobilne telefone i svemirski program da bi stvorili prvu robotičku ruku specijalno napravljenu da obavlja laparoskopske hirurške zahvate. Robot Versius, koji izgleda kao ljudska ruka, može se koristiti za izvođenje širokog spektra laparoskopskih operacija – uključujući operacije hernije, debelog creva, prostate, uha, nosa i grla – pri kojima se pravi niz malih rezova da bi se izbegle tradicionalne otvorene operacije. To će smanjiti komplikacije i bolove pri oporavku koji će u tom slučaju biti brži.

Опширније...

Skrivene zamke odlaska u slobodne IT profesionalce


Nezavisnost ima svoje prednosti i mane. IT profesionalci pružaju savršene savete o izazovima odlaska u frilansere. Život nezavisnog IT izvođača zvuči dosta atraktivno: sloboda izbora klijenata, slobodno raspolaganje vremenom i sloboda određivanja cena, a kucate kôd na plaži. Ali sva ta sloboda ima svoju cenu. Sigurno, poznavanje nekih veština može IT slobodnjaka učiniti atraktivnim na tržištu, ali u samostalnom radu postoje prepreke. Što bolje poznajete izazove i šta treba da uradite da biste ih savladali, bolje će vam biti šanse da uspete kao IT slobodnjak. Razgovarali smo sa velikim brojem sadašnjih i bivših IT frilansera kako bi saznali od njih za skrivene probleme odlaska u slobodnjake. Evo šta su rekli i kako je najbolje preduprediti nedostatke slobode.

Опширније...

Novi zakoni bi mogli da izbrišu vaše nezgodne tinejdžerske fotografije na Facebooku

Влада Велике Британије је у данашњем краљичином говору предложила нове прописе о заштити података. Влада Велике Британије је предложила нова правила која би вас чувала онлајн, укључујуц́и и могуц́ност да се затражи од друштвених мрежа као што је Фацебоок да уклоне све што сте делили пре него што сте напунили 18 година. Предложени Закон о заштити података објавила је Краљица у оквиру данашњег обрац́ања парламенту, у којем су новоизабраној влади предложени потенцијални нови закони. Закон би штитио "право да будете заборављени", које би вам омогуц́ило да уклоните са Интернета неугодне или нетачне информације о вама. То укључује дозвољавање људима да уклоне све што се делило о њима када су били млади, чишц́ењем доказа младалачке лудости која би могла да омета будуц́е перспективе за посао. Закони ц́е такође модернизовати полицијску употребу података и олакшати размену података између полиције и анти-терористичких агенција у Великој Британији и иностранству.{/xа}

Опширније...

4 korisne tehnologije koje omogućavaju računari


Ljudi vole šale o diskovima koji su nekad bili veliki kao veš mašine. Samo što to nije baš šala-to je istina. Sa svežim slojem bele boje, disk RP04 mogao bi lako da se stavi u vešeraj i sasvim bi se uklopio. Na njegov kapacitet od 92MB, skoro biste mogli da spremite fotografije sa večere koje ste sinoć postavili na Instagram. Danas je ova tehnologija koja se nekada smatrala vrhunskom, zastarela. Velike, nezgrapne, spore mašine zamenila je veoma brza, pametna tehnologija koja neće samo da sedi u uglu i skuplja prašinu. 

Ovde su četiri najnovije kompjuterske tehnologije bez kojih ne možete da živite:

Опширније...

Istraživanje ispituje kako se moždani talasi mogu koristiti za hvatanje lozinki

Bezbednosni detektivi su nam poslednjih godina dali mnogo za razmišljanje, podsećajući nas, često nas upozoravajući, da naša privatnost može biti ugrožena kada koristimo mobilne i stone uređaje. Ipak, nagoveštaji da nas prate bez našeg znanja su ove nedelje dopunjeni brigom za bezbednost od slušalica koje bi eventualno mogle biti zloupotrebljene kao pomoć u pogađanju lozinki.

Barem to su zaključci Niteša Saxena, vanrednog profesora na Univerzitetu Alabama, koji je istraživao kako bi slušalice koje očitavaju moždane talase mogle da se koriste za pogađanje lozinki i PIN-ova. Slušalice u ovom istraživanju koriste EEG signale u mozgu za upravljanje spravicama ili računarima.
Izveštavajući za Popular Mechanics, Sofi Veiner kaže da Saxena vrši istraživanje sa učesnicima koji nose slušalice dok kucaju slučajne lozinke i PIN-ove na ekran. Ovo se koristi da se uređaj obuči da prepoznaje osnovni nivo EEG aktivnosti.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079