Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Razvoj aplikacija je i dalje težak proces, pokazuje istraživanje

Rad na projektima nastavlja da se gomila, a potrebe za integracijom se sve teže kontrolišu. Ako želite da shvatite kako IT menadžeri vide svoje procese razvoja aplikacija, pitajte ih kako ide. Uobičajen odgovor će biti da je sam proces razvoja aplikacija i dalje previše težak, a integracija u sve složenijem okruženju je veća glavobolja nego ikada ranije. Skoro svi IT menadžeri, 93 posto, priznaju da bi njihov proces razvoja aplikacija "mogao biti efikasniji". Ovo su neki od rezultata iz nedavnog anketiranja 650 IT rukovodilaca koje je sprovela kompanija MuleSoft, koji nalaze da procesi razvoja nisu uvek bez problema. Na primer, 83 procenata IT menadžera kaže da njihova organizacija ne koristi uvek softverske resurse kada je u pitanju razvoj novih proizvoda i usluga. Pored toga, za ponovno korišćenje u razvoju softvera je dostupna samo jedna trećina internih IT softvera i komponenti.

Опширније...

Ovaj vazdušni jastuk štiti olimpijske skijaše od udesa

Automatski se naduvava kada predoseti nesreću. Tehnologija je prvobitno dizajnirana da zaštiti motocikliste, ali se sada koristi za skijaše kao što je Lindsey Vonn.
Motociklistička jakna koju nosim izgleda spolja normalno, ali u sebi krije zgodnu bezbednosnu karakteristiku. Sistem D-air italijanske kompanije Dainese otkriva da će doći do udesa i naduva vazdušni jastuk unutar jakne. On pokriva trup, ramena i leđa za zaštitu od povreda. To je ista tehnologija koju koriste neki skijaši spusta kako bi se zaštitili od povreda tokom zimskih olimpijskih igara. Nazvana D-air Ski, verzija za sportiste integrisana je u zaštitnu ploču koja se ugradi ispod spandex skijaškog odela, umesto u motociklističku jaknu.

Опширније...

Da li će vas roboti ostaviti bez posla?

Ljudi ne obraćaju pažnju na revoluciju veštačke inteligencije kojoj je cilj ne samo da unapredi industriju, već i da zameni ljudski um. Roboti su izmenili proces industrijske proizvodnje, a sad se polako ubacuju u proizvodnju hrane i u kuhinje u restoranima. I ne samo to, mašine koje pokreće veštačka inteligencija mogu obaviti mnoge zadatke koji zahtevaju učenje i rasuđivanje, uključujući autonomna vozila, procenu osiguranja, trgovanje deonicama, kadrovsku službu i mnoge procedure u zdravstvenoj zaštiti. Dakle, približavamo se budućnosti u kojoj ćemo biti nezaposleni ili će, možda, nova radna mesta zameniti ona koja će nestati?

Опширније...

Први телефон са дијамантским екраном стиже 2019

Супер стакло се тестира управо док ово читате! 

Ако вам је највец́а ноц́на мора везана за телефон то да га испустите и да му пукне екран, нисте једини. Телефонски апарати користе хемијски ојачано стакло Gorilla Glass, заштитне слојеве против пуцања, а понекад и сафирни кристални горњи слој, као помоц́ да се спречи пуцање уколико вам телефон падне. Сада, једна компанија каже да са једним произвођачем телефона ради на тестирању првог телефонског екрана од дијамантског стакла. Само што треба чекати до 2019. Пуцање екрана је уобичајена брига. Акханово дијамантско стакло користи нанокристални узорак који насумично распоређује кристале, уместо да их поставља дуж њихових кристалних равни - то распоређивање спречава стварање дубоких пукотина и оштец́ења материјала у основи.

Опширније...

Хоће ли технолошки гиганти отићи са интернета пошто су нам покупили све податке?

Korisnici interneta su snabdeli kompanije svojim ličnim podacima kojima sada treba nahraniti ubrzani razvoj veštačke inteligencije. Da li je industrija visoke tehnologije uzela sa mreže sve što joj treba? Postojeća obuzetost industrijom visoke tehnologije proizilazi iz njene izuzetno dvosmislene veze sa svojim korisnicima. Naime, veza koju istovremeno održavaju saosećanje i ravnodušnost oduvek je bila nestalna, ali funkcionalna. Ova dva oprečna principa su, na primer, omogućila tehnološkim kompanijama, često smatranim zlim doktorima, da se sakriju pod plašt Majke Tereze. Međutim, dok se nerešene suprotnosti dva oprečna principa gomilaju, uočavamo nedoslednost vizije društva u opštem smislu koju ove kompanije imaju.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079