Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Robotičko odelo pomaže deci koja boluju od cerebralne paralize

Širom sveta možete da vidite decu koja radosno trče po igralištima ili skaču gore-dole po stepenicama. Međutim, za decu koja boluju od cerebralne paralize, kompleksne neurološke bolesti koja utiče na sposobnost kretanja, jednostavna šetnja može da bude suviše teška, a mnogi oboleli ne mogu uopšte da se kreću. Tim istraživača i naučnika iz Nacionalnog instituta Zdravstveno-kliničkog centra u Sjedinjenim Državama napravio je robotički eksoskelet koji bi mogao da pomogne deci da prohodaju. Naučnici su nedavno u studiji prikazali da je eksoskelet – koji više liči na oklop superheroja nego na medicinsko pomagalo – mnogo sigurniji i udobniji i da ga deca mogu nositi i kad se samostalno kreću.

Opširnije...

Najveću glavobolju u mašinskom učenju zadaje prečišćavanje podataka

Verovatno mislite da je život stručnjaka koji se bavi mašinskim učenjem izuzetno privlačan. Programira autonomne automobile, radi za najpoznatije stručnjake za savremene tehnologije, a može, čak, i da dovedete do propasti čovečanstva. Ludo! Međutim, najnovija istraživanja stručnjaka koji se bave podacima i mašinskim učenjem pokazuju da je stvarnost mnogo drugačija jer najveći izazov je, u stvari, obavljanje prilično dosadnog zadatka, odnosno, prečišćavanja prljavih podataka. Istraživanje je sprovela naučna zajednica Kaggle (koju je kupila kompanija Google početkom ove godine). Od 1.3 miliona članova, 16.700 je popunilo upitnik. Kad su ih pitali da navedu najveće prepreke sa kojima se suočavaju na poslu, većina je odgovorila da su to prljavi podaci, a zatim nedostatak poznavanja oblasti.

Опширније...

„Ne možemo da se nadmećemo“

„Ne možemo da se nadmećemo“ ili zbog čega univerziteti gube najbolje stručnjake na polju veštačke inteligencije?

Nekoliko kompanija uspeva da privuče vrhunske studente, ali njihovi profesori kažu da tako ubijaju kokoške koje nose zlatna jaja. U stvari, reč je o doktorantu koji je nestao. Na početku nove nastavne godine, na Imperial koledžu u Londonu, profesorka je bila potpuno zbunjena kad je videla da joj nedostaje jedan student. Radio je zajedno sa njom u laboratoriji tri godine i ostala mu je još jedna da završi studiranje, ali nije više dolazio. Konačno profesorka ga je pozvala i saznala da je napustio studije zbog šestocifrene dolarske plate u kompaniji Apple. „Dobio je ogromnu svotu novca, napustio fakultet i otišao“, rekla je Maja Pantić profesorka afektivnog i bihejvioralnog računarstva na Imperial koledžu. „Dobio je pet puta veću platu od one koju bih mogla da mu ponudim. Neverovatno. Ne možemo da se nadmećemo.“

Опширније...

Pripremanje autonomnih vozila za najhaotičnije gradove u svetu

Autonomni automobili više nisu ograničeni samo na polja za testiranje ili mirne prigradske ulice već su počeli da se upoznaju sa pravim saobraćajem u velikim američkim gradovima kao što su Njujork, San Francisko i Pitsburg. Usavršavaju svoje veštine među vozačima u Evropi, Južnoj Koreji, Singapuru i Japanu. Spremaju se za dan kad će pročistiti haotične ulice svojom robotičkom savršenošću.  Međutim, vožnja u Bostonu postavlja različite izazove: kreativna skretanja levo ili naizgled proizvoljna prava prvenstva prolaza. Ipak, Boston je potpuno bezopasan ako ga uporedimo sa saobraćajem koji se odvija u državama sveta u razvoju gde nervozni vozači ne poštuju saobraćajne trake, semafore, znake upozorenja ili ograničenje brzine.

Опширније...

Google želi da upravlja gradovima bez izbornog procesa. Ne dajte se!

Alphabet, matična kompanija Google-a, ne pati od manjka ambicija. Njene podružnice bave se raznim oblastima, od autonomnih vozila do pametnih kuća , veštačke inteligencije i biotehnološkog produžetka života. Zbog toga ne bi trebalo da nas iznenadi činjenica da je kompanija Alphabet odlučila da isplanira, izgradi i upravlja gradom – ili, bolje rečeno, delom grada. Više bi trebalo da nas iznenadi to što je jedan od velikih gradova dobrovoljno i zadovoljno predao kompaniji jedan svoj deo i to onaj gde su nekretnine najskuplje. Početak projekta je koji je objavljen prošle nedelje je partnerstvo između Sidewalk Labs, podružnice kompanije Alphabet koja se bavi urbanom tehnologijom, i grada Toronta. Sidewalk Labs biće zadužena za razvoj priobalnog područja Toronta koji se zove Kisajd.

Опширније...

Twittere, šta je dođavola sa tim uznemiravanjima?

Komentar: Društvene mreže su promenile lice medija i politike, ali da li dovoljno ozbiljno shvataju uznemiravanje? Hajde zajedno da pitamo direktora Jacka Dorsey-a.

Prošle nedelje je bio jevrejski praznik Jom Kipur, kada tražimo oproštaj za naše greške i opraštamo drugima njihove. Ali ove godine mi je Twitter prilično zagorčao život. Zato sam odlučio da napišem ovo otvoreno pismo Jacku Dorseyu. Mislim da je izvršni direktor i suosnivač Twittera dobro mesto za početak: U poslednje vreme pravite poteze koji jednostavno nemaju smisla, i to postaje problem.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079