Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

8 tajni uspešnih VI projekata

Veštačka inteligencija pruža velika poslovna obećanja, ali većina organizacija nije u položaju da to iskoristi. Evo kako oni koji su je rano usvojili transformišu VI projekte u poslovnu vrednost. Poslovni lideri na svim nivoima uviđaju vrednost korišćenja veštačke inteligencije, ali prava vrednost se nalazi u dobrom korišćenju veštačke inteligencije. Ovde, lekcije sa vrha mogu da posluže kao vodič. Prema nedavnom istraživanju kompanije Deloitte, 82 odsto ranih korisnika VI vidi pozitivne finansijske rezultate od svog ulaganja u kognitivne tehnologije, uz srednji povraćaj investicije od 17 procenata. Najveća razlika između uspešnog i neuspešnog projekta VI? Razlika je u tome da li je on podstaknut tehnologijom ili poslovnim potrebama, kaže Nitin Mittal, direktor analitike i kognitivne ponude kompanije Deloitte Consulting.

Опширније...

Uz Google Earth, ovo pleme sa Amazona može da spasi svet

Pleme Surui u Brazilu se bori protiv nezakonitih rančera, kopača zlata i drvoseča. Njihovo oružje: čizme na zemlji, satelitske slike i pametni telefoni. Letenje nad brazilskom državom Rondonia, sve što vidite je crno-zelena masa amazonske kišne šume koja je prekrivena duguljastim parcelama osušene smeđe zemlje. Ove parcele ne izgledaju kao američka poljoprivredna zemljišta sa geometrijskim krugovima i kvadratima. Umesto toga, oni su mešavina slučajnih bezobličnih mrlji. Tanka braon reka koja seče zaplet drveća na kraju će proći na hiljade kilometara preko kontinenta. Niko prosto ne krene i ode u Rondoniju. Ipak, ja sam ovde sa fotografom Džejmsom Martinom, u avionu koji kruži dole do male ispostave usred jednog od najizolovanijih i ugroženih mesta na svetu. Slećemo na sletnu stazu dugačku jedva kao nekoliko gradskih blokova, okruženu žutom travom.

Опширније...

Proširena realnost zadire u IT operacije

Proširena realnost preduzeća može pružiti neke prednosti za IT operacije, ali visoke cene i problemi upotrebljivosti sprečavaju usvajanje. Često se predviđa da će proširena realnost uneti najveće promene, više nego virtuelna realnost u razvoju tehnologije. Ali osim u aplikacijama zasnovanim na pametnim telefonima kao što su Pokemon Go i Google Translate, koje mogu odmah da prevedu ulične znakove u inostranstvu, ova tehnologija - koja prekriva stvarni svet virtuelnim sadržajem - sporo se usvaja.

Опширније...

Kako popraviti šest problema Windowsa 10

Najnoviji operativni sistem Microsoft-a je mnogo bolji od svog prethodnika, ali i dalje ima nekih dosadnih grešaka. Pomažemo vam da ih rešite. Microsoft Windows 10 je mnogo uradio na rešavanju problema koji su bili svojstveni starijim verzijama operativnog sistema Windows - pogotovo Windowsu 8. Ali još uvek je daleko od savršenog operativnog sistema i ima svoje muke. Pregledajući razne diskusije korisnika (i svoja vlastita iskustva) identifikovali smo šest problema na koje se mnogi ljudi žale: prisilna ažuriranja Windowsa 10; digitalni pomoćnik Cortana (kojeg neki korisnici žele da se reše, a ne mogu); izgubljen prostor na disku; sporo vreme podizanja; dosadne obaveštenja; i problemi sa menijem Start.

Opširnije...

Mašinsko obučavanje: Kada koristiti koji metod i tehniku

Šta tačno možete uraditi sa mašinskim obučavanjem? Objašnjavamo različite metode i tehnike koje su vam na raspolaganju. Verovatno sve više čujete o mašinskom obučavanju, podskupu veštačke inteligencije. Ali šta tačno možete uraditi sa mašinskim obučavanjem? Ova tehnologija obuhvata niz metoda i tehnika, a svaka od njih ima skup potencijalnih slučajeva korišćenja. Bilo bi dobro da ih preduzeće ispita pre nego što zaroni u planove za ulaganje u alate i infrastrukturu za mašinsko obučavanje.

Опширније...

VI na radnom mestu: Sve što treba znati

Kako će veštačka inteligencija promeniti svet rada, na bolje i na gore. Iako je bilo dosta priče o tome kako će veštačka inteligencija (VI) transformisati svet rada, do sada su se efekti otkrivali suptilno i sporo, mada je počeo da se ukazuje stepen nastupajućih promena. Sposobnost računara da uči, a ne da se programira kako da izvršava određene zadatke po prvi put u domet automatizacije stavlja širok spektar složenih uloga. Iako ovaj novi talas automatizacije još nije rasprostranjen, danas se naslućuje koliko će te nove mogućnosti promeniti prirodu rada: Amazon Go-ov supermarket bez blagajne, u kome kupci samo zgrabe ono što žele i odlaze, hiljade Amazon Kiva robota koji unose robu u džinovska skladišta maloprodaje i iznose je iz njih, i uparivanje VI i IoT senzora radi sprovođenja predvidivog održavanja na ThyssenKrupp liftovima širom sveta. Upotreba VI na radnom mestu možda još uvek nije uobičajena, ali verovatno će ta upotreba uticati na sve industrijske grane i to na bezbroj načina.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079