Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Metod dubokog učenja za automatsko poboljšanje animacija pasa

Istraživači sa Triniti koledža u Dablinu i Univerziteta u Batu nedavno su razvili model zasnovan na dubokim neuronskim mrežama koji bi mogao pomoći da se poboljša kvalitet animacija koje sadrže četvoronožne životinje, kao što su psi. Okvir koji su kreirali predstavljen je na konferenciji MIG (Motion, Interaction & Games) 2021, događaju na kojem istraživači predstavljaju neke od najnovijih tehnologija za proizvodnju  visokokvalitetnih animacija i video igara. „Bili smo zainteresovani za rad sa podacima koji se ne odnose na ljude“, rekao je Donal Egan, jedan od istraživača koji su sproveli studiju, za TechXsplore. "Odabrali smo pse iz praktičnih razloga, jer su oni verovatno životinje za koje je najlakše dobiti podatke."

Опширније...

Nestašica veština za oblak ometa napredak oblaka

Nestašica veština za oblak koči preduzeća koja žele brzo da pređu na novu tehnologiju. Evo nekoliko kreativnih načina za rešavanje ovog problema. To više nije novost. Konsultantska kompanija Gartner je nedavno izjavila da trenutni nedostatak kvalifikovanih IT radnika sprečava usvajanje oblaka, graničnog računarstva i drugih tehnologija. Imajte na umu da su sve one na ovaj ili onaj način povezane sa oblakom. U svojoj „Mapi tehnologija u razvoju za 2021-2023.“ zasnovanoj na anketi 437 globalnih kompanija, Gartner je otkrio da IT rukovodioci vide nedostatak talenata kao najveću prepreku za razvoj novih tehnologija, uglavnom tehnologija zasnovanih na oblaku, kao što su baze podataka, mašinsko učenje, napredno skladištenje i analitiku, a sve one mogu lako da služe kao oružje za strateške svrhe poslovanja.

Опширније...

6 načina na koje je pandemija dovela do dugoročnih bezbednosnih promena

S obzirom da će neke promene do kojih je doveo COVID-19 verovatno biti trajne, preduzeća će morati da revidiraju svoje strategije bezbednosti podataka. Neke od promena u IT okruženjima izazvane pandemijom COVID-19 - pre svega rad od kuće (WFH – Work From Home) i usvajanje oblaka - ostaju trajno i zahtevaće dugoročnu reviziju strategija za sajber bezbednost preduzeća. Često će prenagljene mere koje su mnoge organizacije primenile da bi omogućile udaljenim radnicima da bezbedno pristupaju podacima preduzeća morati da se zamene ili ojačaju kontrolama koje mogu da odgovore zahtevima sveta posle pandemije, kažu stručnjaci za bezbednost. Postojaće potreba za mogućnostima koje pružaju bolju vidljivost, kontrolu i upravljanje IT infrastrukturom gde su podaci razbacani lokalno i u oblaku, a korisnici im pristupaju sa upravljanih i neupravljanih mreža i uređaja.

Опширније...

IT se suočava sa klimatskim promenama

Analitika podataka i VI zauzimaju glavno mesto u naporima za borbu protiv posledica klimatskih promena i ekoloških katastrofa širom sveta. Dok svet obeležava Dan planete Zemlje, pravo je vreme da prepoznamo važnu ulogu IT-a kao pomoći u borbi protiv klimatskih promena ili u njihovom rešavanju. Evo nekoliko primera kako organizacije koriste IT za projekte povezane sa ekološkim pitanjima.

Опширније...